Noi aparitii in Editura AGIR
Data: 16 - 30 septembrie 2011
Gheorghe Buliga, Nicolae Baltes
Premise geologice ale schimbarilor climatice
Editura AGIR si Editura Asociatiei Societatea Inginerilor de Petrol si Gaze, Bucuresti, 2011,
ISBN 978-973-720-372-4, format 17×24 cm, 214 pag., policromie, 50 lei/ex.
Schimbarile climatice globale reprezinta un subiect de importanta primordiala pentru omenire, dar si pentru intreg sistemul planetei Terra. La scara planetei si, cu atat mai mult la scara astronomica, viata pe Terra, aparitia Omului, evolutia lui spectaculoasa sunt evenimente minore. Intreg sistemul planetei noastre isi are istoria lui si urmeaza legi, pe care Omul crede ca a inceput sa le inteleaga. Si evolutia sistemului nostru depinde de un infinit numar de factori, terestri, cat si extraterestri, care sunt sub influenta legilor Universului. Si atunci care este rolul Omului in schimbarile globale, in evolutia planetei, in modificarea climei Terrei?
Iata tocmai acest tablou general al sistemului planetei noastre, in complexitatea lui extraordinara, cu descrierea factorilor de influenta majora, cu elemente ale evolutiei sistemului de la aparitia Terrei si pana astazi, cu prezentarea momentelor de criza si de modificare radicala a climei si conditiilor de mediu pe Pamant, terminand cu aparitia Omului, evolutia lui si intrarea in era dezvoltarii industriale cu anumite influente asupra climei generale pe Terra, formeaza subiectul acestei lucrari. Un subiect extraordinar de vast, necesitand cunostinte foarte diverse si intelegerea profunda a fenomenelor de la scara Universului, a Planetei si pana la cea a reactiilor bio si geochimice cele mai intime. Asupra prezentarii acestui subiect, autorii si-au concentrat atentia si si-au dat silinta sa raspunda la cat mai multe intrebari intr-o forma accesibila si deosebit de sintetica. Lucrarea se constituie intr-un manual avansat, si chiar, se poate spune, intr-o enciclopedie - despre sistemul general al planetei noastre.
Citind lucrarea incepi sa intelegi cat de complexa este problematica schimbarilor globale si, ca o consecinta, care este rolul Omului in acest proces si cat poate el sa influenteze semnificativ mersul fenomenelor si al modificarilor climatice. Cu atat mai mult, autorii pledeaza pentru o gestiune echilibrata, durabila si adaptativa a intregului sistem terestru. Lucrarea deschide orizonturi noi, nebanuite, atat pentru cititorii neavizati, cat si cunoscatori, reusind sa adune si sa prezinte intregul spectru al fenomenelor la scara planetei si a timpului geologic.