Noi aparitii in Editura AGIR
Data: 16-30 septembrie 2018
TALAZURILE TIMPULUI. Aforisme. Eseuri. Poezie
Autor: Petru Niculiță
Editura AGIR, București, 2018, Seria „Scriitori ingineri", 17×24 cm, broșată, ISBN 978-973-720-743-2, 336 pag., 30 lei
Talazurile timpului - volum care cuprinde, într-un echilibru armonios, aforisme, eseuri şi poezie - este o carte de suflet care ne introduce în lumea fermecătoare şi complexă a problematicii existenţei noastre. Este o carte care ne propune o incursiune plăcută în frumuseţea vieţii, către splendorile „veşniciei fiecăruia dintre noi", către bucuria şi seninătatea de a trăi efemerul existenţei noastre. Cartea sugerează şi soluţia pentru incertitudinile legate de existenţa noastră trecătoare, şi anume credinţa în Dumnezeu şi credinţa în veşnicia fiecăruia dintre noi, veşnicie pe care ne-o certifică această credinţă.
Autorul acestei lucrări luminoase şi profunde în acelaşi timp şi - poate de aceea - pe alocuri tulburătoare, este profesorul universitar dr. ing. Petru Niculiţă, care are o consistentă, valoroasă şi recunoscută operă ştiinţifică scrisă, ca autor/coautor a mai mult de 25 de cărţi, universitare şi ştiinţifice, în domeniile termodinamicii, tehnicii frigului, chimiei alimentare, bioingineriei şi biotehnologiilor alimentare, ca director de proiecte de cercetare ştiinţifică naţionale sau internaţionale, ca autor al unui număr mare de articole ştiinţifice publicate în reviste de specialitate de mare vizibilitate şi cu factor de impact mare, precum şi al unui număr mare de brevete de invenţii.
(Imaginea din articol)
În paralel cu activităţile ştiinţifice şi universitare, autorul a găsit timp şi pentru o altfel de carte decât cea tehnică şi ştiinţifică şi a publicat prezenta lucrare, de fapt o a doua carte de natură umanistă care vede lumina tiparului, într-un aparent contrast cu opera de carte ştiinţifică scrisă şi publicată până în prezent de autor, dar în fapt într-o fericită consonanţă cu aceasta, ştiinţa şi credinţa fiind cele două componente complementare ale cunoaşterii şi veșniciei fiecăruia dintre noi, aşa cum însuşi autorul le defineşte, într-un mod fericit.
Cartea cuprinde trei părţi, prima conţinând opt capitole cu aforisme, a doua - 25 de eseuri, iar a treia - şase capitole de poezie.
În partea de aforisme sunt prezentate, într-o manieră plăcută, profundă şi cu multă sensibilitate, cugetări şi gânduri ale autorului privind ştiinţa şi credinţa, cunoaşterea şi adevărul, veşnicia şi efemerul, viaţa şi fericirea, munca şi creaţia, comunicarea şi succesul, frumuseţea şi prietenia, iubirea şi bunătatea. Partea a doua a cărţii conţine - cum am mai menţionat - 25 de eseuri care ne poartă în lumea unei anume chintesenţe de înţelepciune, exprimate prin formă succintă şi consistenţă în acelaşi timp a eseurilor, cu teme de interes firesc, eseuri scrise cu un anume fel de înţelepciune şi cu spirit pragmatic deopotrivă, acoperind o gamă largă de subiecte care ne interesează şi, în acelaşi timp, ne frământă pe marea majoritate dintre noi. Cea de a treia parte a cărţii, care întregeşte armonios arhitectura lucrării, este constituită din poezii, prin care autorul reuşeşte, cu succes şi într-un mod elegant, să ne transmită atât mesaje frumoase privind viaţa, gândurile şi sentimentele noastre, cât şi fiorul unic al poeziei adevărate, aşa cum se exprimă el însuşi într-un aforism din prima parte: ,,Ştiinţa, credinţa şi poezia sunt trei căi distincte către cunoaştere. Ştiinţa este cea mai imprecisă, credinţa este cea mai sigură, iar poezia este cea mai frumoasă".
În urma lecturării cărţii şi a aprecierilor prezentate anterior, se poate afirma faptul că lucrarea Talazurile timpului merită a fi citită şi răsfoită pentru recitire din când în când, deoarece, prin conţinutul interesant şi prin forma plăcută de exprimare, reprezintă o lucrare frumoasă, consistentă şi care induce către cititorul ei o stare de spirit pozitivă şi sugerează, într-o manieră elegantă şi coerentă, speranţă, optimism şi credinţa în Dumnezeu şi în eternitate.
Încheiem această scurtă prezentare a cărţii citându-l chiar pe autorul acesteia, care, în Prefaţă, spune: „Fie ca seninătatea să-i însoţească pe toţi cei care, cu naturaleţe şi sensibilitate, reuşesc să descopere, să aprecieze, dar mai ales să se bucure de măreţia adevărului, de adevărul frumuseţii de orice fel, de seducţia creaţiei rezultate din muncă, talent, inspiraţie şi tenacitate, de citirea unei poezii frumoase, a unui eseu plin de înţelepciune izvorât din experienţe trăite sau de citirea unei cugetări născute din viaţa reală a cuiva".
Lucrarea poate fi procurată de la Librăria AGIR din București, sector 1, bd. Dacia nr. 26, tel. 021 319 49 45, www.agir.ro/librarie, libraria@agir.ro (Editura AGIR)