Transportul feroviar – workshop pe tema achizitiilor publice pe principii ecologice
Data: 1-15 octombrie 2010
La Bucuresti a avut loc o importanta actiune de diseminare a proiectului ECORailS, workshop-ul intitulat Criterii de eficienta energetica si de mediu pentru achizitionarea vehiculelor si serviciilor de transport feroviar regional, inclus in programul Intelligent Energy Europe, actiune demarata de 14 parteneri din 6 tari europene pentru a oferi sprijinul necesar autoritatilor de transport feroviar public in a realiza achizitii bazate pe principii ecologice. Evenimentul a permis un schimb de idei cu privire la oportunitatile cresterii eficientei energetice in domeniul transportului feroviar, prin aplicarea noilor proceduri de achizitii. În acest context, s-a relevat potentialul ridicat pentru eficienta energetica al domeniului abordat, comparativ cu celelalte moduri de transport.
Preocuparea tot mai activa a decidentilor din tara noastra fata de tematica abordata la intilnire a fost confirmata si de participarea unor reprezentanti ai Parlamentului Romaniei, ai Ministerului Mediului si Padurilor, ai Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), ai SNTFC ,,CFR Calatori“, ai Autoritatii Feroviare Romane (AFER), ai Uniunii Romane de Transport Public (URTP), ai Asociatiei Industriei Feroviare din Romania (AIF), ai revistei Club Feroviar.
Efortul participantilor se va concretiza prin elaborarea unui Ghid care va oferi atit autoritatilor contractante, cit si operatorilor feroviari, suportul necesar din punct de vedere tehnologic si legal pentru a se alinia la standardele de mediu din ce in ce mai restrictive si a participa la un transport durabil atunci cind demareaza sau participa la o procedura de atribuire a unui contract de servicii/vehicule feroviare. Mai mult, proiectul doreste sa demonstreze faptul ca o cantitate considerabila de energie ar putea fi economisita in sectorul feroviar european de transport calatori daca operatorii feroviari, industria feroviara si autoritatile de transport feroviar public de calatori ar fi mai bine interconectate si daca ar profita de inovatiile ecologice existente in prezent.
Proiectul se desfasoara pe o durata de 26 de luni (5 mai 2009 – 30 iunie 2011), cu un buget total de circa 1,4 milioane de euro.
Tara noastra este reprezentata in consortiul proiectului de: SC Integral Consulting R&D – coordonator pentru partenerii din Romania si al sectiunii de lucrari WP5; Universitatea Politehnica din Timisoara; RTFC CFR Timisoara – Regionala de Transport Feroviar de Calatori Timisoara.
Intr-un moment in care sectorul de transporturi este responsabil la nivel european de 63 la suta din emisiile de NOx, si circa 28 la suta din emisiile de gaze cu efect de sera (84 la suta provenind din transportul rutier), actiunile de promovare a unui transport durabil trebuie incurajate si sustinute.
Pentru detalii cu privire la derularea proiectului si rezultatele acestuia, cei interesati pot accesa site-ul oficial al proiectului: http://www.ecorails.eu sau adresele de contact: bogdan.cernat@integralconsulting.ro sau office@integralconsulting.ro.
Alte articole
