Blitz
Data: 1-15 noiembrire 2017 2017
● Cupru Min a îmbunătăţit randamentele și concentrația de cupru în minereul extras cu 2,7%, în ultimii doi ani. Cupru Min Abrud, unicul producător de cupru din ţara noastră, şi-a planificat, pentru anul viitor, investiţii de peste 65 milioane lei. Aproape două treimi dintre acestea vor fi orientate pentru mediu, având ca principal obiectiv finalizarea instalației de neutralizare a apelor acide. Un alt obiectiv este valorificarea superioară a minereului, prin recuperarea metalelor rare, precum molibdenul, dar și a fierului. Informaţia a fost furnizată de conducerea companiei cu prilejul unei întâlniri cu ministrul Economiei, Gheorghe Şimon, în cadrul căreia s-au discutat chestiuni legate de strategia de investiții și dezvoltare a companiei. Un aspect evidențiat este îmbunătățirea randamentelor de extracție și a concentrației de cupru în minereul extras, cu 2,7% în ultimii doi ani. Majorarea conținutului de cupru are impact pozitiv direct în veniturile companiei. Estimarea de profit brut a Cupru Min, în 2017, este de cinci ori mai mare decât cifra realizată anul trecut, de 6,9 milioane lei.
● Banca Mondială va oferi asistenţă pentru construcţia autostrăzii Ploieşti - Braşov. Premierul Mihai Tudose a avut, la Palatul Victoria, o întrevedere cu o delegaţie a Băncii Mondiale (BM), pe tema proiectelor de infrastructură rutieră. Reprezentanţii instituţiei financiare internaţionale au comunicat decizia BM de a susţine implementarea proiectului autostrăzii Ploieşti - Braşov. (Imaginea din articol) „Dorim ca acest proiect de importanţă strategică, finanţat de BM, să reprezinte începutul unei schimbări de paradigmă în zona investiţiilor din infrastructura rutieră", a declarat premierul. Au mai fost stabilite măsurile necesare pentru demararea proiectului. În acest sens, vor fi înfiinţate un comitet de coordonare, la nivelul Secretariatului General al Guvernului, şi o unitate de implementare a proiectului, la Ministerul Transporturilor, responsabilă de componenta tehnică.
● Concentraţiile de CO2 din atmosferă au atins un record în 2016. Organizaţia Meteorologică Mondială (WMO) a anunţat că, în 2016, concentraţiile de dioxid de carbon (CO2) din atmosferă au atins un nou record. Raportul întocmit de WMO pentru efectul de seră înregistrat anul trecut se bazează pe măsurători efectuate în 51 de ţări. „Este cea mai mare creştere pe care am remarcat-o în ultimii 30 de ani de când avem această reţea", a spus Oksana Tarasova, de la WMO. „Până acum, cea mai mare creştere a fost din cauza El Niño din perioada 1997 - 1998. Este, de asemenea, cu 50% mai mare decât media ultimilor zece ani", a adăugat ea. În ultimii 70 de ani, se arată în raport, nivelul de CO2 în atmosferă este de aproximativ 100 de ori mai mare decât la finalul ultimei ere glaciare, iar aceasta poate cauza schimbări imprevizibile ale climei, distrugeri severe ale sistemelor ecologic şi economic.