Investitii de 50 milioane euro pentru o noua conducta de gaze in Romania
Data: 1-15 noiembrire 2017 2017
Banca Europeană de Investiții (BEI) a acordat SNTGN Transgaz SA, compania națională de transport al gazelor naturale, 50 milioane euro pentru finanțarea construcției unui nou coridor european de transport al gazelor naturale, pentru a spori securitatea aprovizionării cu gaze și pentru a reduce dependența energetică, permițând diversificarea rutelor de aprovizionare cu gaze naturale și a surselor. Această operațiune este susținută de Fondul European pentru Investiții Strategice (EFSI) în cadrul Planului de Investiții pentru Europa (IPE).
Noua conductă reprezintă prima fază a secțiunii române a conductei de gaze naturale care va conecta Bulgaria cu Austria prin România și Ungaria (BRUA). Proiectul de interconectare a gazelor naturale Transgaz - BRUA, estimat la peste 500 milioane euro, a beneficiat de o subvenție în valoare de 179 de milioane de euro de la Comisia Europeană în cadrul Facilității Conectarea Europei (CEF). Acest mecanism de finanțare al UE, înființat în 2013, reprezintă un instrument-cheie pentru promovarea creșterii, crearea de locuri de muncă și asigurarea competitivității prin investiții de infrastructură de nivel european. Acesta sprijină dezvoltarea eficientă a rețelelor transeuropene interconectate de înaltă performanță, durabile în domeniile transporturilor, energiei și serviciilor digitale.
Fondurile BEI vor finanța construcția unei conducte de gaze naturale de 478 km între localitățile Podișor și Recaș și construirea a trei stații de compresoare situate în Podișor, Bibești și Jupa din România. Potrivit unui comunicat al Transgaz, proiectul este dezvoltat în contextul necesității diversificării surselor de alimentare cu gaze naturale a țărilor europene, creșterii securității alimentării cu gaze naturale a țării noastre prin acces la noi surse, transportului înspre piețele Central Europene a rezervelor de gaze naturale din regiunea Caspică, asigurării pe direcția Bulgaria a unei capacități de transport în ambele sensuri de curgere de 1,5 miliarde mc/an și dezvoltării unei capacități de transport pe direcția Ungaria de 1,75 miliarde mc/an în faza I și 4,4 miliarde mc/an în faza II.
„Acest proiect strategic implementat în cadrul Planului de Investiții pentru Europa va interconecta infrastructura de transport de gaze din Europa de Sud-Est și Europa Centrală și va elimina dependența țărilor din Europa de Sud-Est de un furnizor unic de gaze. Aceasta va îmbunătăți securitatea aprovizionării pentru aceste țări, permițând accesul la gaze potențial mai ieftine, pentru o mai bună convergență a prețurilor și transparență, reducând în consecință vulnerabilitatea consumului. Acesta va avea un impact semnificativ asupra ocupării forței de muncă - aproximativ 4000 până la 5000 locuri de muncă în timpul fazei de construcție și 300 - 400 locuri de muncă în timpul operării conductei", a declarat vicepreședintele BEI, Andrew McDowell.
Acordul de împrumut este primul încheiat de o entitate românească (Transgaz), în cadrul Planului de Investiții pentru Europa (IPE), cu garantare de la Fondul European pentru Investiții Strategice (EFSI). Ministrul Economiei, Gheorghe Șimon, a precizat că noua finanțare a proiectului BRUA contribuie atât la atingerea obiectivelor României, cât și ale Uniunii Europene: surse alternative de gaze, reducerea dependenței energetice a țărilor sud-est europene, prețuri transparente și raportate la piața liberă.