(Urmare din nr. 11/2006) 2. VOCATIA TEHNICA A POPORULUI ROMAN
Data: 16-30 noiembrie 2006
Activitatea tehnica a poporului roman, manifestata la inceputuri in domeniul constructiilor si arhitecturii, in istoria sa multiseculara pe pamantul generos si bogat al tarii noastre, a creat valori materiale si spirituale inestimabile, care apartin patrimoniului national si tezaurului universal.
Ele reflecta particularitatile si specificul geografic al existentei noastre materiale si capacitatea de creatie si inovatie, inca din preistorie, ale inaintasilor nostri.
In epoca neolitica, epoca folosirii uneltelor din piatra lustruita si din bronz la inceputuri, se dezvolta culturi si civilizatii remarcabile, care au durat la noi pana pe la anii 2000-1800 i.Hr.
Aspectele acestor civilizatii complexe, specifice organizarii in satele tribale, poarta numele regiunilor sau localitatilor unde s-au facut descoperirile arheologice, pe pamantul romanesc.
a. Cultura PRECUCUTENI-CUCUTENI (dupa numele localitatii Cucuteni, situata la vestul orasului Iasi), este caracterizata definitoriu printr-o ceramica pictata in trei culori – faza mai veche – alb, rosu si negru, si in doua culori – faza mai noua.
Ceramica de Cucuteni A, A-B si B, una din cele mai maiestrite din neoliticul european, s-a gasit in multe alte localitati din Moldova, dintre care citam: Ruginoasa si Fedeleseni (judetul Iasi), Frumusica si Izvoare (judetul Neamt), Gura Vaii (judetul Bacau).
Ceramica de Cucuteni s-a gasit si in Transilvania, la Ariusd (judetul Covasna), in Muntenia, la Monteoru (judetul Buzau), in Republica Moldova, la Petreni si in Ucraina, la Tripolie.
La Piatra Neamt, in 24 iunie 2005, ziua municipiului, s-a deschis Muzeul de Arta Eneolitica Cucuteni, care este totodata si sediul Centrului International de Cercetare a Culturii Cucuteni, infiintat in anul 1995.
Am vizitat acest muzeu in toamna anului 2005, cu care ocazie am vazut o serie de exponate din frumoasa arta Cucuteni, de valoare inestimabila, intr-o maiastra executie.
Totodata, am primit o serie de informatii importante, pe care le sintetizez in continuare:
– Ceramica si plastica Cucuteni sunt de cea mai mai buna calitate din Europa.
– Este cea mai importanta si longeviva civilizatie din Europa (Precucuteni intre anii 4900 – 4600 i.Hr., iar Cucuteni intre anii 4600-2000 i.Hr.).
– Civilizatia Precucuteni-Cucuteni este bazata pe prestigiu (piese de lux, complexe de cult, depozite de tezaur).
– Asezarile erau in stadiu preurban si se situau aproximativ ca si cele de astazi, cu locuintele dispuse dupa un plan preconceput.
– Locuintele din lut si din lemn erau foarte bine realizate, unele chiar cu parter+etaj, chiar mai bune decat locuintele de chirpici din zilele noastre.
– In cadrul acestei culturi s-a gasit GANDITORUL de la Tarpesti (4900-4756 i.Hr.), comuna Petricani, judetul Neamt (fig. 1).
Este o opera de valoare inestimabila in plastica antropomorfa, reprezentand un barbat cu capul sprijinit pe maini, cu o profunzime meditativa si largime de orizont.
– Amintim intre altele si de grupul statuar al femeilor prinse intr-un dans, denumit Hora de la Frumusica (judetul Neamt).
b. Cultura HAMANGIA, numita astfel dupa localitatea de langa Cernavoda din Dobrogea, in care plastica antropomorfa produce doua capodopere ale neoliticului, perechea de la Hamangia: un barbat cu capul sprijinit in maini – GANDITORUL si FEMEIA SA – cu un genunchi indoit cuprins de maini si celalalt intins (fig. 2).
Idolii de tip Hamangia sunt anteriori inceputului mileniului al III-lea i. Hr.
Marija Gimbutas, profesoara la Universitatea din California, arata locul ocupat de cultura Hamangia in preistoria sud-estului european, originalitatea artei sale si legaturile acesteia cu Orientul Apropiat.
Aceasta pereche, de o rara originalitate si expresivitate artistica, nu-si are egal in toata arta neoliticului, este o capodopera mondiala si anticipeaza GANDITORUL lui Auguste Rodin (anul 1880), simbolizand ingeniozitatea creatoare a fiintei umane.
(Continuare in nr. viitor)