ORGANISMELE MODIFICATE GENETICIN DEZBATEREA SPECIALISTILOR
Data: 16-30 noiembrie 2006
Filiala AGIR Timis, in colaborare cu Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului din Timisoara si Universitatea Politehnica din Timisoara au organizat un simpozion cu tema Biotehnologiile – baza de progres pentru economie, unde s-a discutat si despre organismele modificate genetic. Moderatorul simpozionului a fost domnul prof. dr. ing. Valeriu Tabara. Referatele au fost prezentate de personalitati locale, specialisti in domeniu.
Domnul prof. univ. dr. av. Viorel Pasca, prodecanul Facultatii de Drept din cadrul Universitatii de Vest Timisoara, a prezentat legislatia romaneasca privind biotehnologiile in comparatie cu cea din UE si SUA.
Un referat deosebit de interesant a fost cel prezentat de acad. Ion Paun Otiman, secretarul general al Academiei Romane, care a aratat importanta economica a cultivarii plantelor modificate genetic. A mai aratat ca din cercetarile cunoscute efectuate pana in prezent nu s-au constatat influente negative asupra organismului uman sau a mediului.
Doamna prof. univ. dr. Elena Badea s-a referit la impactul ecologic al cultivarii plantelor modificate genetic. A prezentat unde s-au cultivat in tara si pe ce suprafete aceste plante. A precizat ca modificarile genetice nu modifica chimismul plantelor. De asemenea, a aratat si domnia sa ca din cercetarile efectuate pana in prezent si cunoscute la nivel mondial, nu s-au observat influente negative asupra organismului uman sau a mediului.
Cu o bogata activitate de cercetare in domeniu, domnul prof. univ. dr. ing. Ioan Vintila si colectivul au prezentat referatele Producerea integrala in laborator a embrionilor de taurine si Himerizarea – o cale de producere a animalelor manipulate genetic, aratand importanta stiintifica a acestor realizari.
Au mai fost prezentate referatele:
Biotehnologii aplicate in industria timisoreana – prezentat de ing. dipl. Viorica Balan si ing. dipl. Ana Pop;
Directii de cercetare in bioelectrochimie – prezentat de un colectiv de la Institutul National de Electrochimie si Materie Condensata, respectiv de domnul dr. ing. Nicolae Mirica si dr. ing. Marius Mirica;
Biotehnologii microbiene. Calea optima pentru producerea de biocombustibili – prezentat de un colectiv de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului din Timisoara, respectiv Teodor Vintila si Daniela Vintila.
De mare interes a fost referatul Biotehnologii in protectia mediului, prezentat de conf. dr. ing. Petru Negrea si colectivul de la Facultatea de Chimie Industriala si Ingineria Mediului, Timisoara;
Sisteme biotehnice pentru tratarea apelor reziduale - prezentat de prof. univ. dr. ing. Ioan Mirel de la Facultatea Hidrotehnica;
Doamna dr. ing. Elena Melania Savescu, sef statie de epurare de la RA AQUATIM si colectivul au prezentat referatul Namoluri produse in statiile de epurare orasenesti – strategii –solutii.
Simpozionul a fost deosebit de interesant, in special prin participarea specialistilor de la diferite facultati. A avut loc si un schimb de opinii intre specialistii in domeniu.
S-a precizat importanta deosebita a cultivarii plantelor modificate genetic, utilizate drept materii prime la fabricarea biocombustibililor.