SE MAI INVESTESTE IN ROMANIA
Data: 16-30 noiembrie 2009
Finalul de an consemneaza incheierea lucrarilor la o serie de obiective de investitii, ceea ce reprezinta unele dintre putinele vesti bune in aceste vremuri de criza. Marcam acest element important al actualitatii cu prezentarea unor rezultate ale efortului constructiv in domeniul energetic.
Compania Hidroelectrica a inaugurat hidrocentrala de la Movileni, de pe raul Siret, in judetul Vrancea. La proiectarea si realizarea acestui obiectiv s-a avut in vedere exploatarea potentialului hidroenergetic al Siretului prin construirea a inca doua hidrocentrale – Cosmesti si Movileni. Pe langa productia de energie, amenajarea hidroenergetica (o investitie de circa 150 de milioane de euro la cursul actual) va ajuta la prevenirea inundatiilor, la alimentarea cu apa potabila a zonei si va asigura debitele necesare pentru irigatii. Unitatea de la Movileni are o putere instalata de 33,9 MW si va furniza 112,4 GWh de energie pe an. Proiectantul lucrarii este ISPH Bucuresti, iar executant – Hidroconstructia. Echipamentele au fost furnizate de companii romanesti – UCM Resita (cele energetice) si PROMPT Timisoara (cele hidromecanice). Montajul s-a realizat de compania Energomontaj. Mai este de mentionat preocuparea pentru finalizarea unor obiective ale caror lucrari au fost oprite in urma cu mai multi ani. In cazul de fata, constructia a inceput in anul 1990.
Evenimentul de la Movileni a fost precedat de alte patru din acelasi domeniu, respectiv: darea in exploatare a primei centrale hidroelectrice integral retehnologizate si modernizate din lantul de cinci de pe Oltul Inferior – cea de la Ipotesti (echipata cu patru grupuri hidroenergetice cu putere instalata de 57 MW); deschiderea unui front de lucru la aductiunea secundara Raul Lung – Lac Rusca din judetul Caras Severin (aductiunea are o lungime de 9255 metri si face parte din amenajarea hidroenergetica Bistra – Poiana Marului – Ruieni – Poiana Rusca); predarea drumului judetean DJ 608 Plugova – Cornereva (executat de Hidroelectrica) catre Consiliul Judetean Caras Severin (in lungime de 13 km, necesar pentru executia barajului Cornereva); terminarea tunelului de strapungere a aductiunii principale Cornereva – Herculane, intre fronturile de lucru Bolvasnita II si Castelul de Echilibru din aval al barajului Herculane. Toate aceste momente au prefatat trecerea pe un front mai larg la realizarea intregului program pe termen scurt si mediu de mai buna valorificare a resurselor hidroenergetice.