Sesiunea a doua a Centrului pentru Dezvoltarea Creativitatii
Data: 16-30 noiembrie 2009
In Amfiteatrul Constantin Diculescu din Universitatea Politehnica din Bucuresti, a avut loc a doua Sesiune a Centrului pentru Dezvoltarea Creativitatii al Academiei Oamenilor de ?tiinta din Romania (AO?R). Prof. univ. dr. ing. ?tefan Iancu, membru titular fondator al AO?R si secretar stiintific al Sectiei ?tiinta si Tehnologia Informatiei din Academia Romana, a subliniat importanta procesului de inovare, 2009 fiind declarat Anul European al Creativitatii si Inovatiei de catre Uniunea Europeana. În context, retinem ca profesorul Iancu a avut o contributie determinanta la infiintarea unui curs de Creativitate in UPB si a Grupului de Inovare din AOSR, in special in vederea stabilirii unei legaturi directe intre cercetatori si producatori.
La rindul sau, prof. univ. dr. ing. Ion Chiuta a relevat importanta cursului de Creativitate Inginereasca, care se preda pentru studentii anului II din Facultatea de Energetica a UPB. Un moment emotionant a fost acela al inminarii diplomelor absolventilor cursului de Creativitate.
Despre Editura si Biblioteca AO?R a vorbit Liviu Mihai Sima, iar intre factorii stimulativi ai creativitatii s-a remarcat Grupul PRODUCTICA, condus de prof. dr. ing. Miron Zapciu. Prof. univ. dr. ing. Ion Chiuta a inminat studentilor, la aceasta sesiune de Creativitate, si premiile PRODUCTICA, constind in diplome.
Un moment evocator a fost prilejuit de interventia ing. dipl. Vasile Diaconescu, directorul Muzeului UPB, care s-a referit in special la geneza invatamintului superior tehnic.
Mai notam prezentarea activitatii Editurii ELECTRA, fosta ICPE, unde s-au publicat peste 220 de carti (in special despre stiinta) in 10 ani, a personalitatii prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan (autorul celebrei carti Inteligenta materiei), care a sustinut o foarte interesanta expunere, a creatiei studentului in anul I la Facultatea de Energetica, Gabi Petica, referitoare la platforma mobila robot. Acesta din urma a prezentat si un alt proiect, pe care il realizeaza impreuna cu tatal sau, vizind un robot, mai puternic, cu motor termic, cutie de viteze in 5 trepte automata, toate rotile viratoare si tractiune 4x4.
Prin aceste momente, au capatat mai mult relief elementele constitutive ale creativitatii tehnico-stiintifice.