Presiuni pentru demararea vinzarii certificatelor de gaze cu efect de sera
Data: 16-30 noiembrie 2009
Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) intentioneaza „sa faca o presiune“ asupra Guvernului pentru a incepe tranzactiile cu certificate de emisii de dioxid de carbon (CO2), vinzarea acestora putind aduce sume consistente la bugetul de stat. Reprezentantii AOAR considera ca, daca aceste certificate ar fi fost tranzactionate de la inceputul acestui an, bugetul de stat ar fi incasat 3 – 3,5 miliarde de euro. „Acum, daca s-ar tranzactiona, bugetul de stat ar putea incasa circa doua miliarde de euro, pentru ca preturile au mai scazut“, a declarat vicepresedintele Asociatiei, Constantin Bostina. Acesta afirma ca „AOAR vrea sa faca o presiune asupra Guvernului de a nu pierde timpul. Orice pierdere de vreme are ca efect riscul ca pretul certificatelor sa scada foarte mult, pentru ca au aparut pe piata alte state care vind“. Astfel, surse din AOAR sustin ca, odata cu intrarea pe piata tranzactiilor cu astfel de certificate a Ucrainei si Rusiei, Romaniei ii va fi foarte greu sa mai gaseasca cumparatori pentru certificatele sale.
Romania, una dintre tarile care participa la sistemul european de tranzactionare a cotelor emisiilor de dioxid de carbon, in urma Protocolului de la Kyoto, s-a clasat, anul trecut, pe locul noua in Uniunea Europeana, dupa cotele alocate, respectiv 70,65 milioane tone CO2 echivalent, potrivit datelor Comisiei Europene (CE). Emisiile de dioxid de carbon verificate ale Romaniei au scazut, in 2008, cu 8,7 la suta fata de 2007, la 63,5 milioane tone, iar numarul instalatiilor a urcat cu 3,3 procente, la 252.
Reprezentantii AOAR sunt de parere ca sumele obtinute in urma tranzactionarii certificatelor de gaze cu efect de sera ar putea constitui o sursa de fonduri pentru investitiile de mediu in sectorul energetic. Vinzarea certificatelor de emisii de CO2 are loc pe burse, iar preturile variaza in functie de cerere si oferta. Statisticile arata ca, pina acum, preturile au variat intre 0,5 euro/tona (cel mai redus) si peste 30 euro/tona (cel mai ridicat).
Potrivit raportului CE, in 2008 cele mai multe alocari gratuite le-au primit Germania (388,7 milioane tone CO2 echivalent), Marea Britanie (213,5 milioane tone) si Italia (211,7 milioane tone), iar cele mai putine Malta (2,1 milioane tone), Luxemburg (2,5 milioane tone) si Letonia (2,9 milioane tone).
Principalul obstacol in calea inceperii comercializarii certificatelor respective de catre Romania este lipsa cadrului legislativ care sa-i permita efectuarea acestor tranzactii, insa exista elaborate o serie de propuneri legislative in acest sens.