ACTIVITATEA COMITETULUI NATIONAL ROMAN AL CONSILIULUI MONDIAL AL ENERGIEI IN ANUL 2006
Data: 1-15 februarie 2007
In aceste timpuri in care comunitatea globala este obsedata de problemele energetice, in ziua de 31 ianuarie a.c. a avut loc Adunarea generala a CNR-CME, apreciata drept cea mai importanta asociatie profesionala a sectorului energetic din Romania. Aceasta este caracterizata ca reprezentativa, moderna, eficienta in desfasurarea activitatii sale dupa principiile adaptate pe plan global.
Comitetul National Roman este membru fondator al Consiliului Mondial al Energiei din anul 1924 si are in prezent 125 de membri colectivi, companii si organizatii de renume care activeaza in domeniul energiei si 256 de membri individuali, personalitati de marca ale energeticii romanesti.
La lucrarile adunarii generale au participat reprezentantii companiilor, societatilor nationale si comerciale din domeniul energiei electrice, petrol, gaze, carbune, energii regenerabile si din domeniul producerii si furnizarii de echipamente si servicii pentru sectorul energetic, reprezentanti ai institutelor de cercetare, ai invatamantului superior de specialitate.
Printre personalitatile invitate au participat membri ai Academiei Romane, reprezentanti ai Ministerului Economiei si Comertului, ai Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, membri ai Parlamentului Romaniei.
Domnul Iulian Iancu, presedintele CNR-CME, a prezentat Raportul de activitate pe anul 2006, din care retinem unele idei importante.
Contextul in care s-a desfasurat activitatea CNR-CME in anul 2006 a fost marcat de conflictul dintre Rusia si Ucraina privind sistarea furnizarii gazelor naturale, fapt care a constituit un avertisment pentru Europa, dependenta de importul de gaze si produse petroliere din Rusia.
In luna martie 2006, Consiliul Europei a luat in considerare problemele energetice si ale schimbarilor climatice si a hotarat o intalnire bilaterala la Soci, avand ca subiect securitatea energetica si semnarea Cartei pentru energie. Astfel a avut loc in luna aprilie 2006 prima intalnire la nivel inalt dintre reprezentantii Consiliului Europei si ai Rusiei, ca partener strategic.
In luna iulie a avut loc Reuniunea celor opt, al carei subiect a fost securitatea energetica. In lunile septembrie-octombrie, Uniunea Europeana a luat decizia sa formuleze o noua strategie energetica, cu tinte ambitioase constand in cresterea productiei pe baza utilizarii surselor regenerabile cu un plus de 20%, in mixtul energetic pana in anul 2020. La conferintele de specialitate s-au auzit propunerile Marii Britanii, Germaniei, Elvetiei si Olandei privind noile tehnologii de care s-ar putea folosi Europa pentru promovarea surselor regenerabile, care ar putea fi exportate si in tari ca India, China s.a.
Anul 2006 a fost plin de realizari in viata CNR-CME, care si-a sporit reprezentativitatea si si-a definit imaginea publica prin evenimente care au starnit interesul general. Au fost dezbatute probleme de mare actualitate ale sectorului energetic in cadrul unor manifestari stiintifice si expozitionale la care au participat sute de specialisti. Cea mai importanta a fost organizarea celei de a opta editii a Forumului Regional al Energiei (FOREN) 2006, organizata in perioada 11– 15 iunie 2006 la Neptun-Olimp, la care subiectul l-a constituit Promovarea parteneriatului regional in domeniul energiei pentru dezvoltarea durabila, eveniment stiintific si expozitional la care au participat peste 1000 de specialisti din tara si din diferite parti ale lumii, care au prezentat proiecte si idei originale. In 2006 s-au organizat si alte opt evenimente (conferinte, mese rotunde) pe probleme de actualitate energetica de interes national si european, de tehnologia informatiilor si comunicatiilor in sectorul energetic.
In final au fost alesi membrii Consiliului Asociatiei CNR-CME pentru urmatorii trei ani, astfel: presedinte Iulian Iancu, vicepresedinti Dan Ioan Gheorghiu si Ioan Rotaru.