SApou N. Georgescu
Data: 15-28 februarie 2006
La 4 februarie a.c. s-au implinit 100 de ani de la nasterea, in orasul Constanta, Romania, a lui Nicholas Georgescu-Roegen, ilustru om de stiinta de talie internationala, membru de onoare al Academiei Romane. Momentul aniversar a fost marcat de o prestigioasa sesiune de comunicari desfasurata la Biblioteca Academiei Romane. Dupa cuvantul de deschidere al acad. Eugen Simion, presedintele inaltului for stiintific si cultural al tarii, au prezentat comunicari acad. Aurel Iancu (Opera lui Nicholas Georgescu-Roegen si dezbateri in jurul ei), acad. Marius Iosifescu (Nicholas Georgescu-Roegen si conceptul de probabilitate), prof. univ.dr. Gheorghe Dolgu (Nicholas Georgescu-Roegen – Constructor al unei noi paradigme in stiinte economice), acad. Viorel Barbu (Nicholas Georgescu-Roegen si principiile alegerii binale), acad. Radu Voinea (Nicholas Georgescu-Roegen, asa cum l-am cunoscut), Constantin Ionete, membru de onoare al Academiei Romane (Contributii ale lui Nicholas Georgescu-Roegen la epistemologia economica), Paul Fudulu (O noua teorie a formarii preferintelor din perspectiva interpretarii legii entropiei de catre Nicholas Georgescu-Roegen), Gheorghe Zaman, membru corespondent al Academiei Romane (Nicholas Georgescu-Roegen si problemele actuale ale dezvoltarii durabile), Valeriu Ioan Franc (Editarea in limba romana a operelor lui Nicholas Georgescu-Roegen – o aventura intelectuala unica). Acad. Tudorel Postolache a rostit cuvantul de incheiere.
In comunicari s-au impletit in mod fericit datele biografice, amintirile de ordin personal cu evaluarile de specialitate, cu analize si sinteze privind aspecte esentiale ale operei lui Nicholas Georgescu-Roegen. Indeosebi amintirile academicienilor Aurel Iancu si Radu Voinea au avut darul sa releve un portret de savant autentic, plin de farmec, adevarat patriot roman, om cu o deschidere universala. Spectacolul ideilor oferit de compatriotul nostru este un veritabil model pentru generatiile actuale si viitoare de slujitori ai stiintei.
Chiar si o sumara fisa de dictionar are darul sa releve ce a insemnat si inseamna (si trebuie sa insemne) numele de Nicholas Georgescu-Roegen in constiinta nationala, asemenea altor si altor personalitati a caror evocare este o constanta a „Universului ingineresc“. Am amintit de tara natala. Pana la plecarea in SUA (in 1946), dupa studii stralucite, a predat, in calitate de profesor, la Universitatea din Bucuresti. Aici, in tara, s-au pus bazele conceptiilor sale originale, novatoare, cu un larg ecou international. In SUA a devenit profesor la Universitatea din Venderbilt (Tennessee). Principalele domenii care au facut obiectul studiilor si cercetarilor sale au fost teoria statisticii (in acest sens se remarca lucrarea fundamentala Metoda statistica. Elemente de statistica matematica), teoria probabilitatii, legea entropiei (aici se cuvine amintita stralucita lucrare Legea entropiei si procesul economic).
Toti cei interesati de opera ilustrului nostru compatriot au avut posibilitatea, chiar inainte de 1989, sa citeasca traducerea in limba romana a lucrarii la care m-am mai referit, si anume Legea entropiei si procesul economic. Apoi, dupa Revolutie, a aparut ampla lucrare intitulata Nicholas Georgescu-Roegen – OMUL si OPERA, in prestigioasa colectie Biblioteca Bancii Nationale a Romaniei. In aceasta lucrare este publicat studiul profesorului in care se refera la filozofia sa de viata. Sunt pagini memorabile care alcatuiesc o osmoza a elementelor de ordin biografic cu profunde reflectii pe teme majore ale lumii contemporane. Desi se considera, inainte de toate, economist, Nicholas Georgescu-Roegen se dezvaluie ca un cugetator profund, multilateral, un umanist si democrat de esenta pura. Concludent pentru modul sau de gandire ni se pare urmatorul paragraf: „Modul cum gandesti este influentat de intamplarile pe care le-ai trait. Despre Einstein s-a spus ca interesul lui pentru testarea ideilor pe care ni le facem despre lucruri a fost experienta dobandita la Oficiul de Brevete de la Berna. Fara a ignora considerabila diferenta de proportii, aceeasi observatie poate fi facuta si despre viata mea zbuciumata. In tara in care m-am nascut, Romania, si in care s-a desfasurat cea mai mare parte a pregatirii mele, am trait sub patru dictaturi si in timpul a trei razboaie. Aceasta istorie mi-a insuflat o viziune de gen paretian asupra societatilor umane. Romania era in acea vreme o tara inglodata in dificultati, suprapopulata si cu o cultura si o economie predominant taraneasca. Cand am ajuns sa invat stiinta economica profesata de lumea capitalista, am fost frapat de pretentiile acestei discipline de a fi un indrumar reprezentativ nu numai pentru capitalism, dar si pentru absolut toate conditiile economice. Era evident pentru mine ca economia standard nu putea fi o economie agrara si, deci, nu putea fi nici indrumar pentru ea.“
Aceasta abordare, cu adevarat stiintifica, a conditiilor de loc si timp in diagnosticarea economiei si constructia de strategii pentru modernizarea ei este pilduitoare si de mare actualitate, deoarece mai avem de-a face cu tendinte de implantare a unor forme fara fond.
Pozitiile sale consecvente au fost exprimate si in cateva scrisori adresate concetatenilor romani in primii ani de dupa Revolutia din decembrie 1989. Din pacate, ne-a parasit, la scurt timp, in 1994, si nu si-a mai implinit visul de a revedea tara sa atat de venerata. Suntem convinsi ca anul acesta dedicat lui Nicholas Georgescu-Roegen va prilejui numeroase si interesante manifestari dedicate unui om si unei opere care se afla la loc de cinste in panteonul national si universal. (T.B.)