Blitz
Data: 16 – 28 februarie 2018 2018
● România ar putea găzdui un Centru regional de agrometeorologie. România ar putea găzdui, prin intermediul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, un Centru regional de agrometeorologie în cadrul Regiunii VI - Europa. Acest aspect a fost discutat cu prilejul unei întâlniri între viceprim-ministrul Graţiela Leocadia Gavrilescu, ministrul Mediului, şi prof. Petteri Taalas, secretarul general al Organizaţiei Meteorologice Mondiale, aflat în ţara noastră cu ocazia participării la sesiunea plenară a Adunării Parlamentare a Uniunii pentru Mediterana, eveniment găzduit de Palatul Parlamentului. Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, acest centru ar urma să aibă ca principale activităţi pregătirea programelor de măsurători şi observaţii de agrometeorologie, proiecte de cercetare pilot, precum şi formarea profesională a experţilor în acest domeniu la nivelul serviciilor de meteorologie din Europa.
● Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 5,4% în 2017. În 2017, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut pe total, ca serie brută, cu 5,4% faţă de anul anterior, potrivit informaţiilor furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Pe elemente de structură au avut loc diminuări la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 24,6% şi la lucrările de reparaţii capitale cu 17,7%. Lucrările de construcţii noi au crescut cu 4,9%. Pe obiecte de construcţii s-au înregistrat scăderi la construcţiile inginereşti cu 21,3% şi la clădirile nerezidenţiale cu 12,6%. Clădirile rezidenţiale au crescut cu 69,7%.
● 264 miliarde euro mobilizate prin Fondul European pentru Investiții Strategice. Potrivit celor mai recente estimări, publicate în luna februarie a.c., Fondul European pentru Investiții Strategice (FEIS) - elementul central al Planului de investiții pentru Europa, așa-numitul Plan Juncker - mobilizează investiții de 264,3 miliarde de euro. Această sumă reprezintă 84% din obiectivul inițial, stabilit pentru vara anului 2018, și anume mobilizarea unui volum total de investiții de 315 miliarde de euro. România se plasează pe locul 24 între statele membre în ceea ce privește valoarea investițiilor atrase raportată la PIB, doar 1,176 miliarde de euro fiind mobilizate până în prezent la nivel național prin Planul Juncker. Pe primele locuri în UE, la nivelul lunii februarie, erau: Grecia, Estonia, Bulgaria, Portugalia și Spania. Acordurile de finanțare care vor beneficia de garanții de la bugetul UE totalizează în prezent 53,2 miliarde de euro și acoperă proiecte din toate cele 28 state membre UE. Astfel, au fost aprobate acorduri pentru 366 de proiecte de infrastructură și inovare, care însumează o finanțare de 40,4 miliarde de euro prin FEIS. Pe lângă acestea, au fost aprobate acorduri în valoare de 12,8 miliarde de euro, dedicate firmelor de dimensiuni reduse (IMM-uri), un număr de aproximativ 589 000 de astfel de companii urmând să beneficieze de prevederile acestora.
Alte articole



