Muzeu multidisciplinar la Cugir
Data: 1-15 martie 2017 2017
Evoluţia industrială a oraşului Cugir pe o perioadă de 146 ani (1799 - 1945) prezintă date numeroase și importante, parte deja sistematizate în Expoziţia Muzeală Permanentă Cugir, deschisă spre vizitare publicului larg. Crezul marelui nostru istoric de anvergură internaţională Nicolae Iorga - ,,Arhivele, Bibliotecile, Statuile și Muzeele sunt tezaure prin care se legitimează poporul nostru în fața întregii lumii" - a coincis şi cu preocuparea unor inimoși cugireni privind sistematizarea şi punerea la păstrare, în mod vizibil, a patrimoniului local, constituind pe viitor un centru de documentare şi educaţie pentru generaţiile care vor veni. Parteneriatul între trei ONG-uri din Cugir - Asociația Pro-Cugir (ing. Aurel Voicu), Asociația AGIR - Alba Cugir (regretatul prof. univ. onorific dr. ing. Mihai Sudrijan) și CAR - Pensionari Cugir (Vistian Blaga) - a dus la bun sfârșit realizarea Expoziţiei Muzeale Permanente Cugir. În această mare acțiune, Sucursala Alba a AGIR a fost implicată permanent.
Condițiile care au determinat demararea construirii Muzeului Multidisciplinar la Cugir au fost: ● Arhiva primăriei nu mai deține documentele orașului emise înainte de 21 decembrie 1989 (când a fost mistuită de foc); ● Biblioteca orașului este bine reorganizată, fondul de carte primit de la Biblioteca fostului sindicat al Uzinei Mecanice Cugir (60 000 exemplare) este bine gospodărit și dezvoltat; ● Biblioteca tehnică a Uzinei Mecanice Cugir a fost salvată și reorganizată în cadrul Parcului Industrial Cugir, fondul de carte fiind constituit din peste 3000 volume (relocarea fiind realizată în parteneriat: Asociația AGIR Alba - Cugir, Colegiul Tehnic Ion D. Lăzărescu, Asociația Pro-Cugir și Parcul Industrial Cugir); ● Statuile și monumentele se află în atenția autorităților locale, asociațiilor neguvernamentale și cetățenilor; ● Muzeul - respectiv obiectele posibil muzeale se află într-o situație specială, nu prea bună, fapt pentru care cele trei ONG-uri menționate au constituit un parteneriat sub genericul Pro-Cugir având ca scop „Înființarea Muzeului Cugirean". Ideea inițială a fost de muzeu tehnic, dar împrejurările au condus la un muzeu multidisciplinar.
Etapele parcurse de inițiatori pentru atingerea scopului propus au durat aproape 10 ani (2007 - 2016) și au necesitat mari eforturi.
A. Cu toate diligențele depuse, nu s-a obținut o locație potrivită muzeului. Pentru a nu se mai amâna realizarea proiectului, s-au acceptat șapte săli de la etajul II al clădirii fostului internat al Colegiului Național David Prodan. Dar, pentru a obține și această locație, a fost necesar sprijinul a 2781 concetățeni care, prin semnătură, au răspuns „DA" la întrebarea: „Sunteți de acord ca în orașul Cugir să se înființeze un muzeu?". Tabelele cu semnături au fost depuse sub nr. 061/30.06.2013, pentru a constitui suportul prevăzut de lege privind „Inițiativa cetățenească", prima acțiune de acest fel reușită în istoria Cugirului, fiind prima dovadă de solidaritate civică în sprijinul realizării muzeului. Urmare a străduințelor depuse de către reprezentanții ONG-urilor menționate anterior, conduse de ing. Aurel Voicu, dr. ing. Mihai Sudrijan și Vistian Blaga, Consiliul Local a aprobat HCL 125/21.08.2014, fără sursă de finanțare.
B. Adoptarea HCL 125 din 21.08.2014 a fost condiționată de obținerea a 185 de obiecte muzeale. S-au obținut 850 de obiecte, a doua etapă de solidaritate umană pentru muzeu.
C. Reabilitarea constructivă a sălilor muzeului, a treia etapă de solidaritate a cetățenilor. Cu contribuția a 31 firme și 118 persoane fizice, s-au reabilitat și dotat opt săli pentru tot atâtea secțiuni, valoarea lucrărilor fiind de peste 58 000 lei.
Astfel, îndoiala unor reprezentanți ai autorității locale privind realizarea proiectului a fost contrazisă, muzeul cugirean cu denumirea de Expoziție Muzeală fiind înfăptuit. Pentru noul obiectiv muzeal, Pro Cugir a dobândit un număr de peste 3000 de exponate, din care 1333 sunt expuse.
În esență, rezultatele finale ale activității de realizare a muzeului cugirean sunt concretizate astfel: ■ Durata acțiunilor principale: dobândirea clădirii - 7 ani; obținerea Muzeului - 2 ani; obținerea mobilierului provizoriu - 1 an; organizarea secțiunilor - 1 an; ■ vizitatori înregistrați - 1845; ■ vizitatori ocazionali la evenimente publice -10 490 (standuri tematice); ■ Obiecte muzeale reprezentative în cele opt săli - vezi Tabelul 1.
Pentru punerea în valoare a patrimoniului local, în contul expoziției muzeale s-au realizat următoarele lucrări: reconstituirea, în 2010, a monumentului fabricii de fier și oțel (ridicat în anul 1799 și dispărut în anul 1965); aplicarea de tăblițe metalice cuprinzând textul istoricului cuvenit, la „Coloana recunoștinței fără sfârșit", autor Constantin Brâncuși, și la statuia „Să prefacem săbiile în pluguri", autor Vucetici; ridicarea coloanei port drapel având înălțimea de 16 m și suprafața drapelului de 4.m2, fiind a doua ridicată în județul Alba și tot a doua ca mărime; în luna februarie s-a prezentat propunerea de proiect Aleea Eroilor Cugireni, căzuți în Primul Război Mondial, 1914 - 1918 (Războiul Întregirii) și în Al Doilea Război Mondial, 1941 - 1945.
Pentru a întâmpina cum se cuvine Centenarul Marii Uniri, 1 Decembrie 2018, asociații propun obținerea statutului de muzeu pentru Expoziția muzeală realizată conform HCL 125/21.08.2014.