Prof. univ. dr. ing. DHC Gheorghe Manolea, la a 75-a aniversare
Data: 1-15 martie 2023
La 9 martie a.c., prof. dr. ing. dipl. DHC Gheorghe Manolea, președintele Sucursalei AGIR Dolj, a împlinit 75 de ani.
Este un prilej pentru toți cei care-l cunosc și îl apreciază de a-i evoca viața și activitatea, puse sub semnul unor contribuții remarcabile la formarea noilor generații de specialiști, la progresul științifico-tehnic, la bunul mers al comunităților noastre craiovene, oltene și naționale.
Profesorul Gheorghe Manolea, născut la Deleni, în județul Mehedinți, a absolvit, în 1970, Institutul de Mine din Petroșani (actuala Universitate din Petroșani), Facultatea de Electromecanică Minieră.
După stagiul de cercetător științific la Stația de Cercetări pentru Securitate Minieră (actualul Institut Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă INSEMEX Petroșani), ajunge, în 1977, asistent la Facultatea de Electrotehnică a Universității din Craiova. Aici a parcurs, treaptă cu treaptă, drumul afirmării ca om de știință și cadru didactic de anvergură națională și internațională. În 1994, a devenit profesor.
Ca inginer de uzină, cum mă consider, îmi este mai ușor să scriu despre omul Gheorghe Manolea, așa cum l-am perceput încă de la primele contacte, de prin 1997 - 1998, pe când era șeful catedrei de electromecanică, iar eu - proaspăt doctor al Universității din Craiova și cadru didactic asociat al Facultății de Electrotehnică - lucram la Direcția Calitate de la Electroputere.
Rețin din acea perioadă o discuție de peste o oră, la sediul Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic, al cărui director este de la înființare, din 1992, în legătură cu un proiect de certificare a sistemului de management al calității conform ISO 9001, al Facultății de Electromecanică. Proiectul acela s-a implementat cu succes.
Apoi, către anul 2000, profesorul Gheorghe Manolea luă inițiativa înființării masteratului calitate-mediu la facultate, masterat menit să permită absolvenților și obținerea unor competențe legate de asigurarea calității și protecția mediului, pentru o mai bună integrare a lor pe piața muncii. Am intrat în echipă și, vreme de 10 ani, alături de domnul profesor, care preda metodologia cercetării creative, am predat auditul calitate-mediu, cu ore de curs, seminar și proiect. Îmi sunt încă vii în memorie examenele finale, interactive, subsemnatul și cu directoarea Agenției Regionale de Mediu știind prea bine ce probleme aveau de rezolvat absolvenții în activitatea lor profesională.
În 1997, domnul profesor a fost ales președinte al Sucursalei AGIR Dolj și, treptat-treptat, după ce luă frâiele acestei funcții, mă regăsi în evidențe că fusesem participant la adunarea generală de constituire a noului AGIR, în 1990. Ori de câte ori a avut ocazia, a amintit acest moment, mai ales că de vreo două mandate am devenit vicepreședinte. Pe scurt, Comitetul AGIR Dolj lucrează în echipă, una redutabilă. Doi membri ai Comitetului au fost doctoranzi ai profesorului Manolea.
Îmi aduc aminte cu plăcere ceea ce înseamnă lucrul în echipă, sub „bagheta" profesorului, când mă gândesc la manifestările găzduite de Craiova, de exemplu SINGRO 2016 (Simpozionul Internațional al Inginerilor Români de Pretutindeni), Forumul Național „Resursele Olteniei și valorificarea lor" din 2019, precum și cele organizate de alte organizații teritoriale. De pildă, am dus împreună „perfectul simplu oltenesc" la SINGRO 2018, Brașov, la Conferințele Internaționale de la Sebeș.
În ceea ce face ca profesor, conducător de doctorat, președinte de sucursală AGIR, director al CITT (Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic) se îngemănează armonios, organic, energia, empatia, spiritul de manager, de om înțelept. Este jovial, moderat, cu fair-play. Un farmec aparte îl conferă pildele, istorioarele, cu care pigmentează aceste evenimente.
Bunăoară, la înființarea Cercului Calității, îmi ceru o analiză a fezabilității ideii, pentru ca apoi să participe, cu drag, dând greutate evenimentului, la aproape toate atelierele organizate la firme și instituții din Craiova. Temele noastre de bază sunt: calitatea serviciilor furnizate și, respectiv, a produselor realizate în Oltenia, cu reușitele și învățămintele aferente, cu diseminare, spre pilduire.
Recent, la Congresul al XXXI-lea al AGIR, din noiembrie 2022, când profesorul Manolea a fost ales vicepreședinte al AGIR (unul dintre cei doi), am constatat, în cuvântul profesorului Radu Pentiuc, președintele Sucursalei Suceava, o referire-argument la farmecul conferit de pildele sărbătoritului. Deci, „Stilul este omul însuși", cum bine a zis cineva.
Toate acestea și multe altele au fost observate de numeroși colegi, de înalte autorități publice, de vreme ce, în 2002, profesorului Gheorghe Manolea i s-a conferit Ordinul Național pentru Merit în grad de Cavaler, pentru activitatea de cercetare științifică și inventică recunoscută pe plan național și internațional.
Așa că, pentru a putea continua frumoasa colaborare de la AGIR Dolj, nu-mi rămâne decât să-l rog pe sărbătorit să aibă grijă de „miocard și picioare". Ultima o spusei fiindcă, tot aud mereu, de la o vreme, pe aici, prin Oltenia: să nu zici că ești bătrân cât picioarele te țin!
La mulți ani, Domnule Profesor!
Dr. ing. Traian Crișu
Vicepreședinte și coordonator al Cercului Calității Dolj