Noi pasi spre dezvoltarea pietei concurentiale de energie electrica
Data: 16 - 31 martie 2012
Guvernul a aprobat proiectul de lege privind energia electrica si organizarea si functionarea Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Potrivit reprezentantilor Executivului, „rolul acestui act normativ este extrem de important pentru ceea ce inseamna dereglementarea pietei si pentru buna desfasurare a activitatilor din acest domeniu“. Adoptarea legii este si o preconditie pentru buna desfasurare a Acordului incheiat cu FMI, CE si BM. Proiectul cuprinde prevederi referitoare la alegerea modelului operator de sistem independent, renuntarea la tarifele reglementate pentru consumatorii finali si dezvoltarea pietei concurentiale de energie electrica, la independenta ANRE, la protectia consumatorilor de energie electrica si la siguranta alimentarii cu energie electrica.
Potrivit ministrului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Lucian Bode, Directiva Europeana 72/2009 prevede reguli clare de separare a operatorului de transport si de sistem in functie de regimul de proprietate, astfel ca proiectul promovat de Executiv instituie modelul operatorului de sistem independent. „In conditiile in care retele de transport de energie electrica sunt proprietate publica a statului, s-a optat pentru acest model, care permite certificarea operatorului de transport si de sistem, cu respectarea prevederilor comunitare, concomitent cu pastrarea regimului juridic de proprietate existent. Se asigura, in acelasi timp, o separare efectiva a intereselor legate de transportul energiei electrice fata de cele legate de producerea si furnizarea energiei electrice“, a explicat ministrul Economiei.
Pentru garantarea independentei operatorului de transport si de sistem vor fi desemnate doua organisme publice distincte care sa exercite controlul separat asupra operatorului de transport si sistem si, pe de alta parte, asupra producatorilor si furnizorilor de energie electrica. „Guvernul va elabora un proiect de act normativ prin care cele doua societati de transport, Transelectrica si Transgaz, vor trece in subordonarea altor ministere, altele decat Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri“, a afirmat ministrul Bode.
In ceea ce priveste protectia consumatorilor de energie electrica, proiectul stabileste infiintarea unei comisii de solutionare a disputelor intre participantii la piata de energie electrica, ca organism independent organizat in cadrul ANRE. De asemenea, in proiect se prevede adoptarea de legi speciale care sa identifice categoriile de consumatori de energie considerati clienti vulnerabili, precum si facilitati de care acestia pot beneficia. „In scopul asigurarii unei protectii reale a clientilor finali de energie electrica de eventualele practici abuzive ale prestatorilor de servicii, se prevede inasprirea regimului de sanctionare a contraventiilor, cuantumul amenzilor fiind marit de pana la zece ori pentru anumite incalcari ale prevederilor legale. Amenzile pot ajunge la 10% din cifra de afaceri a operatorului economic“, a precizat ministrul Economiei.
Referitor la independenta Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, presedintele Autoritatii, Iulius Dan Plaveti, a declarat ca proiectul de lege stipuleaza ca ANRE se organizeaza si functioneaza ca autoritate administrativ autonoma cu personalitate juridica si patrimoniu propriu. Totodata, ANRE va prezenta anual rapoarte de activitate Parlamentului, Guvernului, Presedintiei, Agentiei de Cooperare a Reglementarilor in domeniul Energiei si Comisiei Europene. Tarifele reglementate vor fi eliminate pana la sfarsitul anului 2013, pentru clientii non-casnici, si pana la sfarsitul anului 2017 pentru clientii casnici. Legat de partea de siguranta a alimentarii cu energie electrica, Dan Plaveti a explicat ca proiectul de act normativ urmareste compatibilitatea cu prevederile Regulamentului (CE) 714/2009, in special in ceea ce priveste managementul congestiilor si accesul la capacitatile de interconexiune transfrontaliere, pentru a garanta alimentarea cu energie electrica din toate sursele. „Un alt element important este legat de dezvoltarea retelelor de energie electrica. Practic, se instituie in sarcina distribuitorilor dezvoltarea retelelor de energie electrica chiar in localitati, ceea ce vechea lege nu prevedea. In cazul in care avem situatii cand acele dezvoltari nu sunt fezabile din punct de vedere economic, se pot face inclusiv asocieri intre autoritatile locale si distribuitorii de energie electrica, in vederea dezvoltarii de retele in localitati“, a mai explicat Dan Plaveti.