Sondajele de opinie
Data: 1-15 aprilie 2005
Dupa o perioada de relativa “seceta”, in ultimul timp asistam la o adevarata “inundatie” de sondaje derulate de institutele specializate, mai ales la cererea si cu finantarea partidelor politice. Din modul in care sunt formulate intrebarile si din ponderea anumitor teme se vede, de la distanta, ce anume ii preocupa pe politicieni. Bunaoara, in afara de “clasicele” clasamente privind optiunea de vot, o pondere mare au intrebarile referitoare la alegerile anticipate. Daca ne rezumam la acest subiect, vom avea de constatat multe lucruri interesante.
In primul rand, atrage atentia faptul ca majoritatea covarsitoare a concetatenilor nostri resping categoric ideea alegerilor anticipate, sesizand in aceasta tevatura tot felul de jocuri de culise. Asertiunile patetice privind necesitatea asigurarii unei mai mari stabilitati politice nu gasesc aproape nici un ecou in randurile electoratului. Lumea este satula de alegeri si asteapta de la politicieni sa se apuce - in sfarsit - de onorarea promisiunilor lor, atat de ademenitoare, de la finalul anului trecut.
In acelasi timp, sondajele releva cresterea distantei dintre punctele inscrise pe agenda politicienilor si cele de pe agenda cetatenilor. Prioritatile celor doua “tabere” sunt atat de diferite incat se justifica intrebarea: pe ce lume traiesc cei care au pretentia de a fi reprezenanti autentici ai populatiei tarii?
In conditiile in care, de la inceputul lui aprilie a.c. s-a declansat inca un puternic val de scumpiri, ca si de majorare a impozitelor si taxelor, apare de neinteles ca mai sunt politicieni insensibili la mesajele de ingrijorare transmise de proprii alegatori. Nu vrem sa operam nici cu evaluari globale (sunt si exceptii notabile) si nici cu procese de intentie, dar consideram de datoria noastra sa subliniem ca insesi sondajele de opinie evocate (in pofida imperfectiunilor lor) indica alarmant accentuarea procesului de erodare a increderii in clasa politica. Or, acest proces reprezinta un pericol considerabil pentru statul nostru de drept, pentru firavul nostru regim democratic. Cu toate ca avem numeroase experiente triste din intreaga perioada postdecembrista, nu am incetat sa speram ca mesajele de genul celor transmise de recentele sondaje de opinie vor fi - in sfarsit! - receptate cum se cuvine. Chiar daca vom fi acuzati ca suntem excesiv de optimisti, se cuvine sa raspundem: oare ce altceva ne-a mai ramas decat speranta?