Din istoria ingineriei romanesti (Urmare din nr. 7/2007) INVATAMANTUL TEHNIC SUPERIOR ROMANESC
Data: 1-15 mai 2007
Aparitia si dezvoltarea invatamantului tehnic in tara noastra au fost conditionate de evolutia economica, sociala si politica din cele trei provincii romanesti: Moldova, Muntenia si Transilvania.
Intr-o economie de tip feudal, diverse forme de invatamant tehnic mediu si superior au existat de prin secolele XVI-XVIII in cele trei provincii romanesti. Amintim de invatamantul tehnic superior in Moldova, astfel:
– Schola Latina de la Cotnari (1562 – 1563) – Eraclide Despotul;
– Colegiul Superior (Colegiul Vasilian) de la Trei Ierarhi (1634 – 1653);
– Scoala Domneasca din Iasi (1714).
Pe la inceputul secolului al XIX-lea, in tarile romanesti apar preocupari si scolastice, in afirmarea vocatiei tehnice de constructor a poporului roman, in special la efectuarea masuratorilor terestre.
In Moldova, prin indeplinirea hrisovului domnesc al lui Scarlat Callimachi, din 15 noiembrie 1813, Gheorghe Asachi infiinteaza Scoala de Constructori si Hotarnicie, in care se predau matematica, topografia si desenul.
Scoala de inginerie infiintata in anul 1813 pe langa Academia Domneasca din Iasi si care in anul 1818 acorda primele atestate de ingineri hotarnici, la cei 33 de absolventi, reprezinta actul de nastere al intregului invatamant ingineresc romanesc si nu numai al celui iesean.
Putem afirma ca in anul 1818 absolvea prima promotie de ingineri hotarnici scolarizati in limba romana, intr-o institutie de invatamant nationala.
Gheorghe Asachi este ctitorul invatamantului ingineresc in limba romana din Romania. Scoala lui Gheorghe Asachi a demonstrat totala capacitate a limbii romane de a permite predarea cunostintelor stiintifice de cel mai inalt nivel. Scoala lui Gheorghe Asachi a contribuit la cresterea prestigiului international al invatamantului ingineresc romanesc.
In anul 1813, in care Gheorghe Asachi deschidea portile scolii create de el la Iasi, in Europa existau doar urmatoarele institutii de invatamant superior specializate pe profil ingineresc:
– Scoala Centrala de Lucrari Publice din Paris, infiintata in anul 1796, transformata apoi in Scoala Politehnica;
– Scoala Tehnica de la Viena, infiintata in 1797 si transformata in Scoala Politehnica in 1815;
– Scoala Politehnica de la Praga, infiintata in anul 1803;
– Scoala Politehnica de la Neapole, fondata in anul 1811.
Datorita conditiilor istorice vitrege, invatamantul superior romanesc a avut o aparitie intarziata pe firmamentul culturii europene.
Abia dupa infiintarea celor doua scoli romanesti de inginerie – scoala lui Gheorghe Asachi de la Iasi, in anul 1813, si scoala lui Gheorghe Lazar de la Bucuresti, in anul 1818 – au luat fiinta si o serie de institutii de invatamant superior specializate in pregatirea inginereasca, din unele tari considerate astazi printre cele mai dezvoltate din lume, astfel:
– Academia Industriala din Berlin, in anul 1821;
– Scoala Politehnica din Troy (SUA), care abia in anul 1855 a acordat primele diplome de inginerie;
– Scoala Politehnica din Tokio, in anul 1864.
Se poate afirma ca, prin Academiile Domnesti, prin cele doua scoli de inginerie romanesti, de la Iasi a lui Gheorghe Asachi si de la Bucuresti a lui Gheorghe Lazar, Romania, prin Principatele Romane, a intrat inca de la inceputul secolului al XIX-lea in randul tarilor europene cu un nivel de cultura ridicat, datorita acestui invatamant superior, inclusiv cursuri de inginerie, care s-a dezvoltat continuu si care se mentine si astazi la un nivel ridicat.
Vom continua cu alte documente semnificative ale invatamantului tehnic superior in Moldova.
Tot prin straduinta neobositului carturar Gheorghe Asachi, cea mai luminata personalitate a Moldovei din acele timpuri, isi reincepe functionarea in anul 1828 Academia Vasiliana de la Manastirea Trei Ierarhi din Iasi, cu reluarea si a invatamantului aplicat, cu predarea disciplinelor in limba romana, iar in anul 1832 sunt publicate catedrele vacante, intre care cele de matematici practice, arhitectura civila, hidraulica, mecanica facerii drumurilor si podurilor.
Patriotul Gheorghe Asachi, patruns de rolul invatamantului in limba nationala pentru propasirea societatii si afirmarea unui popor, contribuie in anul 1835 la infiintarea Academiei Mihailene din Iasi, pe langa care a luat fiinta si o clasa de matematica aplicata, cu patru ani de studii, ai carei absolventi obtineau diplome de ingineri civili.
(Continuare in nr. viitor)
Alte articole


