Apel catre comunitatea stiintifica nationala pentru sporirea contributiei la progresul Romaniei
Data: 1-15 ianuarie 2011
Cu prilejul sesiunii stiintifice de toamna a Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania, desfasurata la Mioveni si intitulata Universul Stiintei – Acasa la romani, prof. univ. onorific dr. ing. Mihai Mihaita, presedintele Asociatiei Generale a Inginerilor din Romania (AGIR) si vicepresedinte al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania (ASTR), a transmis urmatorul mesaj:
Este pentru mine o deosebita onoare sa ma adresez dumneavoastra pentru a va transmite mesajul Academiei de Stiinte Tehnice din Romania si al Asociatiei Generale a Inginerilor din Romania. Mesajul nostru consta intr-un apel direct si sincer de a ne uni fortele in vederea sporirii contributiei oamenilor de stiinta din toate domeniile in vederea depasirii situatiei extrem de grele in care se afla concetatenii nostri, de a pune, la baza masurilor de redresare a economiei, de modernizare a intregii noastre societati, posibilitatea stiintei si tehnicii contemporane, potentate de un autentic spirit patriotic si umanist.
Apartenenta noastra de necontestat la mediul academic din Romania reprezinta, deopotriva, o sursa de satisfactie si de manifestare a simtului datoriei fata de traditii, fata de prezentul si viitorul tarii. Ambivalenta misiunii noastre constituie si substanta temei generale a reuniunii de fata, desfasurate in spatiul unei industrii care – la randul ei – constituie expresia simbiozei organice dintre teorie si practica. Unitatea dintre mediul academic si unul dintre cele mai dinamice sectoare ale economiei capata, in acest oras, valente noi, un sens major al demersului stiintific insusi.
Fireste, noi – prin chiar ratiunea noastra de a fi – nu putem, in nicio imprejurare, sa abandonam preocuparile de ordin stiintific. In vremuri grele, ca si in vremuri faste, omul de stiinta a fost si este un reper inconfundabil al spiritului creativ, al angajarii civice. Cu atat mai mult se impune, in prezent si in viitorul previzibil, sa ne exercitam cu mai multa determinare rolul nostru specific, chiar daca dificultatile cu care ne confruntam sunt – o putem afirma fara teama de a comite erori – fara precedent prin amploare, profunzime si, mai ales, prin consecinte.
Un factor agravant il reprezinta, fara urma de indoiala, atacul nedemn la adresa unor structuri academice din care facem organic parte. Mai cu seama cand aceste atacuri vin de la un demnitar chemat, prin „fisa postului“, sa sprijine creatia stiintifica, avem toata indreptatirea sa fim deosebit de ingrijorati. Nu mai pun in discutie aspectele de ordin etic ale unui asemenea demers pe care nu ezit sa-l numesc cel putin penibil. Ma limitez la un comentariu referitor la asa zisele considerente economice ale intentiei, de-a dreptul incredibila, de a submina bazele existentei unor structuri academice perfect legale si legitime. In numele unei pretinse lupte cu criza, se loveste in plin exact in domeniile pe care statele care au iesit din recesiune le-au sprijinit efectiv si consistent; este vorba despre domeniul educatiei, cuplat, in mod necesar, obiectiv cu cel al stiintei. Cine a investit masiv si cu inteligenta in aceste domenii complementare si-a asigurat succesul strategic in lupta cu efectele crizei.
Membrii Academiei de Stiinte Tehnice din Romania, ca si inaintasii lor, nu sunt animati de ideea obtinerii unor avantaje materiale sau a altor privilegii. Dorinta noastra este sa ne slujim in continuare tara si mersul catre mai bine al acesteia, sa fim parte in renasterea industriei si tehnicii nationale, in procesul de repunere in valoare a ingineriei romanesti.
Este sub demnitatea noastra sa polemizam cu persoane, indiferent de rangul lor oficial, atat timp cat acestea se situeaza vadit pe pozitii antiintelectuale. Important este sa ne strangem randurile pentru a nu permite comiterea de noi sacrilegii, de data aceasta pe altarul stiintei. De aceea, mesajul pe care vi-l adresez tinteste spre problemele de fond ale menirii noastre – dezvoltarea si aplicarea stiintei si tehnicii – si se constituie, implicit, intr-unul de solidaritate. De aici, din Mioveni, avem datoria sa-l retransmitem, sub semnul unei autentice solidaritati, tarii intregi in vederea prevenirii unui act contrar interesului public. Este un mesaj constructiv, de lucru in comun, pentru a conferi deciziilor care se adopta pentru iesirea din criza solidaritatea si impactul demersului stiintific. Pentru o asemenea cauza merita sa militam cu toate fortele, cu taria pe care ne-o confera devotamentul pentru valorile perene ale Romaniei, ale intregii umanitati. O cauza dreapta nu poate sa nu genereze si energiile care ii sunt proprii.