Tur de orizont
Data: 1-15 ianuarie 2011
Tehnologii pentru „afaceri mai inteligente“
IBM Romania a organizat Smart Clouds for Smarter Businesses, un eveniment ce a anuntat tehnologiile IBM Cloud Computing de ultima generatie si solutiile unice si inteligente propuse de companie clientilor ei. Cloud Computing poate pune la dispozitie modalitati convenabile de acces la serviciile de calcul, independent de un hardware sau de o locatie fizica. Astfel, utilizatorii sunt absolviti de procese precum: stocarea informatiilor pe calculator sau pe alte dispozitive mobile, putand accesa informatiile rapid si usor de oriunde prin intermediul Internetului. Cu ajutorul cloud computing, utilizatorii nu trebuie sa downloadeze sau sa instaleze software specific pe calculator, eliberandu-si astfel memoria si reducandu-si costurile energetice.
Tramvaiele din Viena vor avea caroseria facuta la uzina RATB
Regia Autonoma de Transport Bucuresti si Siemens Austria au semnat un contract prin intermediul caruia vestitele tramvaie din Viena vor avea caroseria facuta la RATB, în cadrul uzinei proprii. Siemens Austria este unul dintre cei mai mari producatori si furnizori de tehnologie în domeniul transporturilor la nivel mondial. RATB va produce în uzina proprie module complete de caroserie pentru tramvaiele Siemens. Primul modul va fi livrat în vara acestui an, partile convenind asupra extinderii contractului, pe viitor urmand a se furniza un numar de 60. Contractul a fost semnat de Adrian Crit, director general, si de Andreas Schwendemann, director Divizia Transport Public Siemens.
China are cei mai multi cercetatori din lume
China numara cei mai multi cercetatori din lume, iar „acest lucru este aproape o certitudine“, sustine Luc Soete, profesor de economie internationala la Universitatea din Maastricht si unul dintre autorii Raportului Unesco pentru stiinta – 2010, citat de Le Temps si preluat de Green-Report. Soete a redactat primul capitol al acestui raport, care se bazeaza pe date statistice care dateaza din 2007, an în care China avea 1 423 000 de cercetatori, aproape un sfert din totalul acestora pe glob, depasind SUA si Uniunea Europeana. Mai mult, în 2008, numarul cercetatorilor chinezi a crescut la 1 592 000, conform statisticilor chineze. Soete sustine ca acest lucru a fost posibil deoarece în China, spre deosebire de statele dezvoltate, unde criza economica a redus fondurile alocate cercetarii, interesul pentru stiinta a ramas acelasi. Raportat la numarul de locuitori, China nu este totusi liderul mondial al cercetarii, deoarece înregistreaza 1070 de cercetatori la un milion de locuitori. Cifra o situeaza la mijlocul ierarhiei internationale, cu mult în urma Japoniei si a Americii de Nord sau chiar a Uniunii Europene.
Cresterea taxelor de protectie a proprietatii industriale a fost amanata pana in 2012
Guvernul a amanat pentru 2012 majorarea cu 20% a taxelor de proprietate industriala percepute persoanelor fizice si juridice, care trebuia aplicata din acest an, considerand ca o asemenea majorare va restrange posibilitatile financiare ale solicitantilor si, implicit, va conduce la diminuarea numarului de cereri de protectie, cu un puternic efect negativ asupra activitatii de inovare, in contextul relansarii economice a mediului de afaceri. Cresterea de 20% rezulta din faptul ca taxele din domeniul proprietatii industriale urmau sa fie calculate, incepand cu 1 ianuarie a.c., la un curs de 4,3 lei pentru un euro fata de valoarea de calcul actuala de 3,6 lei pentru un euro.
Furnizorii de carburanti ar putea fi obligati sa reduca emisiile produselor cu 10%
Potrivit unui proiect de hotarare de guvern elaborat de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, furnizorii de benzina si motorina pentru autovehicule, utilaje agricole, forestiere si ambarcatiuni de agrement vor fi obligati sa reduca treptat, pana in 2020, emisiile de gaze cu efect de sera generate de carburanti, cu pana la 10% fata de nivelul actual. Proiectul are ca obiectiv reducerea efectelor negative ale utilizarii carburantilor asupra sanatatii populatiei si mediului. Conform statisticilor, arderea carburantilor pentru transportul rutier genereaza circa 20% din emisiile totale de gaze cu efect de sera.
Alte 300 de localitati vor fi racordate la apa si canalizare in 2011
Peste 300 de localitati vor dispune, in 2011, de lucrari de canalizare si racordare la sistemul de alimentare cu apa, a declarat premierul Emil Boc. El a precizat ca prin Programul Operational de Mediu vor fi realizate investitii de un miliard de euro in lucrari de diminuare a efectelor inundatiilor, precum si pentru finalizarea proiectelor aflate in derulare. Ministerul Mediului si Padurilor (MMP) dispune in acest an de un buget cu o treime mai mare decat cel de anul acesta. Aceasta crestere se datoreaza alocatiilor la categoria Proiecte cu finantare externa nerambursabila.
Tehnologia pe baza de amoniac racit, selectata pentru primul proiect CCS derulat de Romania
Tehnologia bazata pe amoniac racit, dezvoltata de catre Alstom, lider mondial in productia de energie si infrastructura feroviara, a fost selectata de Institutul de Studii si Proiectari Energetice (ISPE) pentru primul proiect de captare a dioxidului de carbon din Romania. In urma unui proces de evaluare indelungat, ISPE, in calitate de manager de proiect CCS (captare si stocare de CO2) si Complexul Energetic Turceni au selectat tehnologia pe baza de amoniac racit – Chilled Amonia Process (CAP), ca tehnologie de baza pentru dezvoltarea instalatiei de captare. Potrivit reprezentantilor Alstom, tehnologia CAP ofera o eficienta sporita prin reducerea cantitatii de energie necesara pentru captarea CO2 in raport cu alte tehnologii existente. Aceasta tehnologie se afla, deja, in functiune in centre-pilot si in curs de validare in intreaga lume, si – spun reprezentantii companiei – promite a fi una dintre tehnologiile inovatoare in cadrul eforturilor globale de reducere a emisiilor de carbon din sectorul de producere a energiei electrice. Instalatia de Captare a Carbonului va fi pusa in functiune la Grupul nr. 6 de 330 MW de la Complexul Energetic Turceni, care va fi, in prealabil, retehnologizat.