Adunarea Generala a Academiei de Stiinte Tehnice din Romania
Data: 16 - 31 mai 2014
La 8 mai a.c., s-a desfasurat Adunarea Generala a Academiei de Stiinte Tehnice din Romania (ASTR), prilej de conturare a unui semnificativ bilant si de stabilire a obiectivelor pentru anul in curs si pentru o perioada de mai larga perspectiva. Pe ordinea de zi au fost inscrise Darea de seama privind activitatea de la precedenta Adunare Generala, bugetul de venituri si cheltuieli, Planul de activitate pentru anul 2014, infiintarea Filialei Brasov a ASTR, alegerea secretarului general al Academiei, decernarea premiilor Opera Omnia.
Anul 2013 - bilant rodnic, o noua etapa in afirmarea ASTR in viata economico-sociala a tarii
In preambulul Darii de seama - document prezentat de presedintele ASTR, prof. as. dr. ing. EurIng Mihai Mihaita - s-a relevat ca „prin deciziile adoptate la Adunarea Generala din 2013, cat si prin completarile aduse pe parcurs de Prezidiu si sectiile de specialitate, activitatile noastre au capatat mai mult dinamism, s-au caracterizat printr-un plus de initiativa si cu o viteza de reactie mare in raport cu provocarile, cu dificultatile cu care ne-am confruntat si ne confruntam. De aceea, aducem multumirile noastre tuturor celor care s-au implicat in activitatea Academiei, la nivelul Prezidiului, al sectiilor si al filialelor.
Se confirma permanent ca dispunem de un potential remarcabil, reprezentat de 181 de membri, din care 96 titulari si 85 corespondenti, precum si de 66 de membri de onoare, din care 25 din strainatate. Personalitati stiintifice recunoscute in tara si peste hotare, cadre didactice, cercetatori, ingineri din economia reala, in special din industrie, oameni care si-au demonstrat - de-a lungul timpului - capacitatile creatoare si de la care se asteapta, in continuare, contributii de seama la progresul stiintelor tehnice din tara noastra.
In spiritul respectului fata de valori, pretuim, in cel mai inalt grad, viata si opera distinsilor colegi care ne-au parasit in perioada care a trecut de la precedenta Adunare Generala, Victor Gioncu, Zeno Gropsian, Dragos Teodorescu, Petre P. Teodorescu, Ion Teoreanu, Marin Trusculescu“.
Dupa pastrarea unui moment de reculegere in memoria celor disparuti, in Darea de seama s-au relevat elemente definitorii pentru ceea ce reprezinta ASTR - „forum al valorilor ingineresti, puse in slujba progresului societatii romanesti“.
Un rol sporit in viata Cetatii
In document s-a pus accentul pe modul in care s-a asigurat si se asigura cresterea rolului Academiei in cercetarea stiintifica romaneasca, implicarea membrilor in abordarea unor problematici de larg interes tehnico-stiintific. Astfel, in document s-a aratat, in continuare: „Membrii nostri care lucreaza in mediul universitar si institute de cercetare, firme high-tech participa la proiecte in cadrul competitiilor organizate. Ne bucura aceasta participare si o mentionam, totdeauna, ca un merit al celor care - in dubla lor calitate de membru al Academiei si al institutiei de care apartin - contribuie la realizarea a numeroase obiective din Planul National de Cercetare.
Unele sectii, in trecut, au participat la realizarea de proiecte, dovada fiind faptul ca, in cea mai mare parte, ceea ce avem ca dotare astazi se datoreaza meritului lor pentru ca le-au propus si le-au realizat. In acelasi timp, ASTR, in mod justificat, doreste ca membrii sai sa se regaseasca in proiecte complexe si de mare importanta care sa-i apartina, bazandu-se pe faptul ca mari specialisti activeaza in sectiile Academiei.
Insistam pentru implicarea in proiecte proprii care ar da satisfactie Academiei ca institutie, dar si membrilor participanti: Academia ar ramane cu multumirea obtinerii unor rezultate valoroase si, implicit, a cresterii prestigiului ei, iar membrii sectiilor, pe langa satisfactii personale, ar dispune de fonduri pentru plata participarii la proiect. Deocamdata, putine proiecte sunt inscrise ca propuneri ale ASTR in actualele programe, desi valoarea stiintifica a membrilor, pregatirea lor interdisciplinara reprezinta o garantie a unui nivel inalt de performanta.
Prin apartenenta noastra la Consiliul Academiilor de Inginerie Europeana (Euro-CASE), cooptarea la unele programe europene ale partenerilor straini ar fi mai usoara. Euro-CASE este un factor important in derularea unor actiuni cu caracter international, este apreciat prin participarea la unele actiuni ale Uniunii Europene si noi - ca membru - ar trebui sa folosim aceasta pozitie, mai ales pentru participarea la platformele tehnologice.
Dupa experienta capatata prin implicarea Sectiei de Ingineria Transporturilor la Platforma Transporturi in calitate de coraportor, intentionam ca, in acest an, sa largim aria de participare a sectiilor noastre si la alte platforme tehnologice europene.
Ne propunem sa promovam organizarea si desfasurarea unor seminarii comune cu unele Academii membre Euro-CASE, pe tematici de interes.“
In centrul activitatii, sustinerea cercetarii stiintifico-tehnice
In continuare, Darea de seama a trecut in revista unele dintre cele mai semnificative rezultate din 2013 in domeniul C&D, cu referiri concrete la transferarea acestora in economia romaneasca. Redam cateva exemple mentionate in document:
„Intr-un domeniu traditional din tara noastra, echipamentele de foraj - terestru si marin - inovarea constituie o preocupare de baza a Institutului de Cercetari ICPE-ACTEL, condus de un membru al Academiei, dr. ing. Ion Potarniche, prin promovarea de solutii noi in domeniul actionarii electrice. Recent, au inceput lucrarile la dezvoltarea unei familii de echipamente pentru instalatii de foraj terestru care sa functioneze in medii neprielnice de lucru si la adancimi de peste 10.000 m in forajul marin.
In domeniul surselor noi de energie, Romania este puternic implicata in dezvoltarea parcurilor eoliene, in anul 2013 aproape 4000 MW au fost instalati in diverse zone ale tarii, zona Dobrogei reprezentand sediul a numeroase parcuri. Astfel, Parcul eolian de la Fantanele/Cogealac - Dobrogea, unul dintre cele mai mari din Europa, cu 240 turbine GE de 2,5 MW si o putere de 600 MW, a beneficiat de colaborarea a numerosi membri ai Sectiei Electrotehnica-Energetica, pentru realizarea unor proiecte sau acordarea de consultanta tehnica.
UTTIS Industries, o unitate High Tech condusa de presedintele Sectiei de Ingineria Materia-lelor, prof. Leontin Druga, este o prezenta tot mai activa pe piata echipamentelor performante din domeniul sectoarelor calde, linii de tratamente termice, protectia suprafetelor si tehnologii specifice din industria auto si a constructiilor de masini.
Alta actiune inscrisa in planurile noastre de actiuni a fost organizarea unor intalniri cu mediul de afaceri la care sectiile sa prezinte rezultate ale cercetarii menite a fi transferate in economie; eficienta energetica, utilizarea surselor noi de energie in agricultura, protectia cladirilor la seism, echipamente energetice, tractiune electrica, mobilitate, constructii si urbanism, nanomateriale. Din pacate, aceasta prevedere nu s-a realizat decat in mica masura. Data fiind importanta acestor actiuni, ne propunem sa insistam in vederea continuarii organizarii unor asemenea intalniri.“
Formarea specialistilor potrivit cerintelor prezentului si viitorului
Perfectionarea profesionala si educatia continua au reprezentat o alta tema majora supusa atentiei participantilor la Adunarea Generala a ASTR. In acest sens, au fost mentionate o serie de actiuni desfasurate de Sectii in Bucuresti, Iasi, Timisoara, Cluj, Craiova, Sibiu, prilejuri nu numai pentru cunoasterea necesitatilor agentilor economici, ci si pentru adoptarea programelor de pregatire. S-a subliniat ca „promitatoare sunt si masurile de efectuare a unor practici pozitive, intre care angajarea studentilor pe perioade determinate in cadrul unor firme. Astfel, ei au posibilitati de cunoastere a realitatii, a cerintelor la a caror rezolvare si aplicare vor trebui sa participe cand vor fi angajati.
Sadirea pasiunii pentru inovare in randul tinerei generatii poate fi realizata si prin organizarea de cercuri studentesti, asa cum au procedat Sectiile «Mecanica Tehnica», «Inginerie Mecanica» si «Ingineria Transporturilor», precum si prin concursuri tematice si scoli de vara (Grid initiative 2013) derulate de Sectia «Tehnologia Informatiei si Telecomunicatiilor - Calculatoare si Telecomunicatii», prin concursurile de mecanica si rezistenta materialelor, in care se implica Sectia «Mecanica Tehnica», care au devenit traditionale. La ele participa studenti din mai multe centre universitare din tara si castigatorii sunt premiati de Academie. Ne gandim ca lucrari valoroase ale unor studenti sau tineri ingineri sa fie premiate. Ar fi un stimulent si o cale de colaborare mai buna cu generatiile de noi ingineri.
Pregatirea tinerilor ingineri prin doctorate este - de asemenea - o activitate in care multi membri ai Academiei isi aduc o meritorie contributie. Peste 150 de tineri urmeaza doctoratele sub indrumarea unor membri ai Academiei noastre. Este de mentionat si initiativa valoroasa a Filialei Timisoara, care publica teze de doctorat si difuzeaza informatii privind elementele de noutate. Si aceasta initiativa ar trebui extinsa.
In cadrul Zilelor ASTR, o sectiune speciala a dezbatut probleme ale formarii inginerilor. Au fost sugerate cai de imbunatatire a pregatirii, restrangerea specialitatilor, preluarea unor experiente ale universitatilor de stiinte ingineresti din lume, metode de crestere a atractivitatii profesiei de inginer. Au fost retinute explicatii pentru lipsa de atractivitate a acestei profesii: dificultatile mai mari la admiterea si absolvirea cursurilor comparativ cu alte domenii, necunoasterea importantei rolului inginerului in societate, retributia, care nu este in concordanta cu rolul pe care-l are inginerul in economia reala si altele. Dezvoltarea pasiunii pentru inginerie sa inceapa din invatamantul primar, promovarea unor activitati tehnice si stiintifice, contactul tanarului cu personalitati ale stiintei si ingineriei care-i pot deveni modele, organizarea de cluburi si cercuri stiintifice, pregatirea cadrelor didactice cu cunostinte noi in domeniu, formarea interdisciplinara si cresterea ponderii pregatirii practice.
Iata, sunt doar cateva din marile probleme ale pregatirii ingineresti asupra carora trebuie sa ne oprim.
Pregatirea STEM isi propune o noua curicula bazata pe ideea pregatirii studentului in patru discipline specifice - stiinta, tehnologie, inginerie si matematica - intr-o abordare interdisciplinara si aplicata integrat, intr-o tratare coerenta bazata pe aplicatii reale din viata; se afla in atentia noastra in vederea sustinerii aplicarii ei.
Totodata, se cuvine a i se acorda atentie campaniei declansate de administratia Obama in anul 2009, Education to Inovate, care prevede ca in anul 2014, 3,1 miliarde dolari sa fie alocati pentru proiecte STEM. Din punct de vedere al carie-relor ele se vor baza 71% pe TIC, inginerie traditionala 16%, stiinte fizice 7%, stiintele vietii 4%, matematica 2%. Pastrand proportiile, avem datoria de a influenta demersurile din tara noastra in aceeasi directie.
Consideram ca preluarea unor experiente, asa cum s-a mai facut in trecut, poate fi utila, dar cu asigurarea unui nivel de calitate ridicat al invatamantul tehnic romanesc.
Dezvoltarea pasiunii pentru inovare inca de la varste tinere, formarea celor care trebuie sa transmita cunostintele necesare, raman o zona in care inca se cauta cele mai potrivite cai, iar Academia poate avea un rol insemnat in acest proces.
Merita subliniata si initiativa luata de un membru al Academiei noastre - domnul Wilhelm Kappel - care, la Institutul National ICPE-CA pe care-l conduce, a creat un Centru de Initiere in Cercetare pentru elevii de liceu, pasio-nati de stiinta.
Incredintand aceasta misiune unui sef de departament din Institut, a atras ca mentori personalitati stiintifice din Institutul de Biologie al Academiei Romane, Institutul National de Fizica si Ingineria Materialelor, Institutul de Cercetari Matematice din cadrul Universitatii din Bucuresti, precum si din Institutul de Cercetari Electrotehnice - Cercetari Avansate. Centrul de initiere a atras numerosi elevi din clasele VIII-XII de la Colegiile Tudor Vianu, Iulia Hasdeu, Grigore Moisil, Sf. Sava, precum si o serie de pasionati dascali din cadrul acestora.
Nu putem incheia acest capitol fara a mentiona activitatea Coalitiei Romane pentru educatie in Inginerie - CREDING si a numerosilor membri ai Academiei angrenati in actiunile pe care le promoveaza“.
Forta creativa a comunitatii noastre profesionale
Darea de seama a prezentat, pe larg, manifestarile stiintifice, cartile si articolele care s-au constituit si se constituie in valoroase contributii creative ale membrilor Academiei, actiuni care - puternic stimulate de Zilele ASTR, asa cum a demonstrat-o editia de la Brasov - au oferit posibilitatea unor dezbateri de cel mai larg interes. La fel, a avut si are un puternic ecou Colocviul organizat potrivit protocolului de colaborare cu Academia de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisesti“ (ASAS). De asemenea, sectiile Academiei au participat la organizarea a numeroase manifestari, precum Conferinta Nationala de Mecanica Solidelor, Conferinta Internationala de Sudura, Conferinta Bramat, Seminariile inter-universitare de istoria mecanicii, International Polymer Processing Conference si la revistele editate de Academie. Totodata, au fost sarbatoriti unii membri ai Academiei prin organizarea de seminarii sau publicarea unor prezentari in „Univers ingineresc“ - Traian Popp, Dan Stematiu, Victor Popa. S-a mai mentionat Simpozionul prilejuit de implinirea a 90 de ani de la nasterea academicianului Radu Voinea. Intre prestigioasele contributii la asemenea manifestari, multe apartin membrilor de onoare, personalitati stiintifice din tara si din strainatate - Alexandru Balaban, Adrian Bejan, Malcom Crocker, Lotfi Zadeh, Mircea Ratiu si Peter Freund (SUA), Adolf Josef Schwab (Germania), Ion Bostan si Tudor Ambros (Republica Moldova), Jufer Marcel (Elvetia) si multi altii din Franta si Rusia.
Implicarea membrilor ASTR in viata economico-sociala a tarii a fost relevata prin numeroase exemple, unul dintre cele mai pregnante constituindu-l analizele si propunerile referitoare la starea actuala si la obiectivele de viitor ale cailor ferate din tara noastra. Puncte de vedere ale membrilor Academiei au fost exprimate in mass media si cu alte prilejuri, inclusiv in actiunile realizate prin colaborarea cu AGIR si AGER, de Serban Raicu (transportul public), Nicolae Vasile (cercetare si cultura), Dumitru Fodor (resursele aurifere ale Romaniei), Mihai Mihaita (dezvoltarea industriei si pregatirea inginerilor), Dan Stematiu (situatia constructiilor hidrotehnice din Romania), Ioan Dumitrache, Radu Munteanu, Anton Anton, Florin Teodor Tanasescu (probleme legate de politica stiintei in Romania).
In cadrul relatiilor internationale ale ASTR, au fost initiate si s-au consolidat relatii de colaborare cum ar fi participarea la Platforma de Inginerie a Transporturilor, precum si participarea la anchetele stiintifice promovate de Euro-CASE.
In incheierea Darii de seama s-a aratat: „Multumim tuturor pentru eforturile depuse si ne exprimam speranta ca tot mai multi dintre membrii nostri vor participa activ la indeplinirea obiectivelor propuse pentru anul 2014, din perspectiva strategica a locului si rolului ASTR in viata stiintifica a tarii”.
Programul de actiuni al ASTR pe anul 2014
I. Cresterea rolului ASTR in cercetarea romaneasca, implicarea membrilor sai in abordarea unor problematici de larg interes tehnico-economic
? Participarea prin ASTR la competitiile de cercetare interne si internationale, in acele domenii in care sectiile ASTR au competente;
? Elaborarea unui portofoliu de problematici in care membrii au prioritati stiintifice. Pe baza lor, realizarea unei „carti albe“ privind oferta ASTR;
? Abordarea de catre ASTR a unui proiect care vizeaza o analiza a rezultatelor cercetarilor stiintifice dezvoltate in Romania in ultimii 5 ani si propuneri de valorificare;
? Organizarea unor mese rotunde cu participarea mediului economic, la care sa se promoveze rezultate stiintifice de interes;
? Elaborarea unor informari privind rezultate ale cercetarilor efectuate de membri sectiilor, prezentarea lor pe site-ul www.astr.ro;
? Actiuni de „voluntiring“ in promovarea unor rezultate, sprijinind unitatile de tip IMM care nu dispun de personal de cercetare.
II. Promovarea cunostintelor ingineresti prin organizarea de manifestari stiintifice, publicarea de articole si carti, organizarea de instruiri
? Organizarea celei de a IX-a editii a Conferintei nationale „Zilele academice ale ASTR“ - SIBIU 2014;
? Organizarea si coparticiparea de catre sectii la organizarea/coorganizarea unor manifestari stiintifice profilate pe domeniul lor de activitate;
? Organizarea de mese rotunde cu tematici punctuale, de mare interes stiintific si economic, menite a sprijini unitati din mediul industrial prin aportul CD;
? Continuarea ciclului „Personalitati ale ingineriei romanesti“ cu prezentarea unor figuri reprezentative;
? Publicarea de carti si articole in tara si strainatate;
? Organizarea unei biblioteci cu lucrari publicate de membrii ASTR;
? Intensificarea activitatii membrilor ASTR aflati in colegiile de redactie ale revistelor tehnice cu scopul cresterii valorii lor si impactului lor asupra cititorului;
? Sarbatorirea unor membri ai ASTR;
? Colectarea de date pentru realizarea unei istorii a tehnicii romanesti. Constituirea unui colectiv de lucru.
III. Formarea viitorului inginer si educarea continua
? Prezentarea unor personalitati ale ingineriei romanesti;
? Elaborarea si prezentarea unui studiu: „Ce trebuie facut pentru a creste atractivitatea pentru cariera de inginer“;
? Atragerea tinerilor ingineri la actiunile promovate de ASTR;
? Organizarea unor intalniri cu reprezentanti ai mediului industrial pentru cunoasterea nevoilor lor privind formarea inginerului;
? Continuarea desfasurarii cursurilor studentesti de catre sectii;
? Acordarea de premii la concursurile studentesti de mecanica si rezistenta materialelor.
IV. Actiuni in domeniul organizatoric
? Continuarea actiunii, impreuna cu celelalte academii de ramura, pentru rezolvarea problemelor organizatorice / financiare ale ASTR;
? Incheierea unor conventii de colaborare cu Academia Romana si celelalte academii privind promovarea unor actiuni comune de interes pentru tara;
? Elaborarea unor reglementari privind desemnarea unor laboratoare, conferinte etc. sub „egida ASTR“;
? Pregatirea „Raportului anual“ pentru Euro-CASE;
? Crearea Filialei ASTR - Brasov;
? Plata cotizatiilor, promovarea unor sponsorizari;
? Popularizarea actiunilor promovate de ASTR prin contacte cu „media“, transmiterea de materiale la „Univers Ingineresc“ si introducerea pe site-ul ASTR;
? Acordarea premiilor anuale ale ASTR pe perioada 2011 - 2013;
? Reorganizarea site-ului ASTR;
? Reeditarea anuarului ASTR, la actuala structura;
? Organizarea nucleului functional, la nivelul posturilor alocate de MEC.
V. Cresterea impactului Filialelor ASTR in teritoriu prin actiuni regionale, introduse in planurile lor de activitate
? Propuneri de imbunatatire a site-ului ASTR si a celor ale Filialelor, stabilirea acelor informatii care trebuie prezentate in limba engleza, tinerea lor la zi, cresterea impactului;
? Includerea noilor membri ASTR alesi in anul 2012 in cadrul Filialelor.
VI. Actiuni in domeniul relatiilor internationale
? Participari la platformele tehnologice ale Euro-CASE. Stabilirea participantilor;
? Incheierea unor protocoale de colaborare cu Academii de Stiinte ingineresti si institutii stiintifice din alte tari. Intalniri bilaterale. Elaborarea unui protocol tip;
? Stabilirea unor legaturi mai stranse cu membrii ASTR straini, atragerea lor la actiuni demarate de ASTR;
? Organizarea unor schimburi documentare cu Academiile de Stiinte din cadrul Euro-CASE;
? Participarea la actiunile promovate de Euro-CASE;
? Invitarea unor Academii membre Euro-CASE in Romania, organizarea in comun a unor seminarii, actiuni.
Alte articole




