Se propune elaborarea unei strategii nationale pentru biomasa si biogaz
Data: 16 - 30 iunie 2014
In momentul de fata, in Romania sunt operationali in centrale pe biomasa 100 MW, dar asteptarile Autoritatii Nationale pentru Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) sunt, la nivelul de productie, de cel putin 500 MW in urmatorii cinci ani, a declarat, in cadrul unei conferinte de profil, vicepresedintele ANRE, Emil Calota, citat de green-report.ro. „Vremea marilor investitii in energie regenerabila a trecut si e timpul lansarii unei etape noi, de capacitati mici, asa numita productie distribuita si consumata local, care nu afecteaza siguranta si securitatea functio-narii sistemului energetic national. Energia pe baza de biogaz si biomasa este o energie predictibila, fara varfuri sau fara opriri. De asemenea, ea e asociata de regula cu cogenerarea de inalta eficienta, chestiune pe care Romania si-a insusit-o prin transpunerea in legislatia nationala a directivei de eficienta si a altor documente“, a explicat Emil Calota. El a punctat, de asemenea, faptul ca biomasa are un potential foarte bun de dezvoltare in conditiile in care termoficarea urbana din Romania are in functiune inca multe capacitati pe baza de gaz, un combustibil din ce in ce mai costisitor. El a aratat ca acest sector este mult mai dezvoltat in tari ca Ungaria si Austria si ca Romania trebuie sa recupereze acest decalaj, implicit printr-un „program national“.
In prezent, in Romania exista proiecte de productie a energiei in panouri solare de peste 600 MW. Dintre sursele regenerabile de energie, cea eoliana este cea mai dezvoltata, cu aproximativ 2500 MW instalati, echivalentul a 10% din totalul unitatilor de generare a electricitatii.
Asociatia Romana de Biomasa si Biogaz (ARBIO) propune realizarea unei strategii nationale pentru biomasa si biogaz, sectoare unde tara noastra are un potential urias, potrivit presedintelui organizatiei, Ilias Papageorgiadis. „Biomasa este viitorul nostru si interesul investitorilor este mare. Noi suntem acum abia la inceput, dar vom cere Guvernului sa pregateasca o strategie nationala pentru biomasa si biogaz. Sunt fonduri de peste 400 de milioane de euro disponibile pentru sectorul nostru“, a spus Ilias Papageorgiadis.