Curier legislativ
Data: 1-15 iulie 2004
Lege nr. 212/2004
din 27/05/2004
privind asigurarile private de sanatate
Publicata in Monitorul Oficial, Partea I,nr. 505, din 04/06/2004
Asigurarile private de sanatate pentru plata serviciilor medicale constituie un sistem facultativ, suplimentar celui de asigurari de sanatate obligatoriu, care acopera asiguratilor serviciile medicale in conditiile legislatiei privind organizarea si functionarea sistemului de asigurari sociale de sanatate.
Asiguratii sunt persoanele fizice care au un contract de asigurare privata de sanatate incheiat cu un asigurator, individual sau de catre o terta persoana.
Angajatorii, persoane fizice sau juridice, pot sa incheie contracte de asigurare privata de sanatate pentru angajatii lor, individual sau in grup, acordate ca beneficii aditionale la drepturile salariale ale acestora, in scopul atragerii, selectionarii si stabilizarii personalului angajat.
Cheltuielile cu asigurarile private de sanatate, efectuate de persoana fizica sau de catre angajator, sunt deductibile fiscal.
Orice unitate publica sau privata, autorizata, prestatoare de servicii medicale poate incheia contracte cu societatile de asigurari private de sanatate, autorizate.
Societatile de asigurari private de sanatate, autorizate, pot infiinta cabinete medicale, spitale, farmacii si alte unitati de servicii medicale, in conditiile legii.
In sistemul asigurarilor private de sanatate alegerea furnizorilor de servicii medicale de catre asigurat si asigurator este libera.
Precizam ca legea va intra in vigoare incepand cu data de 3 septembrie 2004. In cadrul acestui termen, Ministerul Sanatatii impreuna cu Comisia de Supraveghere a Asigurarilor vor elabora normele metodologice si instructiunile de aplicare a legii.
Lege nr. 244/2004
din 09/06/2004
pentru modificarea si completarea Legii nr. 84/1992 privind regimul zonelor libere
Publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 543, din 17/06/2004
Modificarile si completarile aduse legii nr. 84/1992 vor intra in vigoare incepand cu data de 16 septembrie 2004. Enumeram in continuare cateva dintre acestea:
- Administratiile zonelor libere functioneaza ca regii autonome, care se pot reorganiza ca societati comerciale sau companii nationale, aflate sub autoritatea Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului sau sub autoritatea administratiei publice locale, dupa caz.
- Activitatea de concesionare si de inchiriere din zonele libere se desfasoara pe baza de licitatie publica. Se concesioneaza bunuri proprietate publica sau privata a statului ori a unitatilor administrativ-teritoriale, precum si activitati/servicii publice de interes national sau local, aflate in administrarea zonelor libere. Concesionarea se face in baza unui contract prin care administratia zonei libere, in calitate de concedent, transmite pentru o perioada de cel mult 49 de ani operatorului, in calitate de concesionar, dreptul si obligatia de exploatare a unui bun, a unei activitati sau a unui serviciu public, in schimbul unei redevente, care se constituie venit propriu al administratiei. Se inchiriaza bunuri proprietate publica sau privata a statului ori a unitatilor administrativ-teritoriale, aflate in administrarea zonelor libere. Inchirierea se face, in conditiile legii, in baza unui contract prin care administratia zonei libere, in calitate de locator, transmite operatorului, in calitate de locatar, dreptul si obligatia de exploatare a unui bun, in schimbul unei chirii, care se constituie venit propriu al administratiei.
- Toate operatiunile financiare legate de activitatile desfasurate in zonele libere se fac in valuta liber convertibila, acceptata de Banca Nationala a Romaniei. Fac exceptie operatiunile financiare ce se efectueaza in perioada realizarii constructiilor si obiectivelor din zonele libere, precum si cele realizate in cadrul activitatilor comerciale in nume propriu de catre administratiile zonelor libere, in afara perimetrelor zonelor libere, precum si operatiunile comerciale, inclusiv prestatiile de servicii intre rezidenti, cele de alimentatie publica, prin cantine si restaurante, care se pot efectua si in lei.
- Operatiunile de incasari si plati se pot efectua prin toate modalitatile de plata prevazute de legislatia in vigoare, cu respectarea Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei nr. 1/2004 privind efectuarea operatiunilor valutare.