Inevitabilul care se tot amana
Data: 16-31 iulie 2010
Toti analistii (demni de aceasta calitate) sunt de acord ca iesirea din recesiune este INEVITABIL?. Cu toate ca am avut de-a face, in plan global, cu o cadere fara precedent de la marea depresiune din perioada 1929 – 1933, iar in cazul Romaniei contractia continua, este limpede ca ne inscriem, cu totii, intr-un proces ciclic, respectiv pe drumul revenirii la crestere economica. Marea noastra problema, incepind cu nivelul individual si terminind cu cel national, vizeaza momentul in care va fi oprit declinul economiei si se va trece la faza de relansare. Pina in prezent, toate prognozele au fost infirmate si, prin urmare, ramine – in viitorul previzibil – fara un raspuns credibil intrebarea care framinta, practic, intreaga populatie adulta a tarii: cind se va pune capat crizei (denumire generica a uriaselor dificultati cu care ne confruntam, mai ales, in acest an)?
Asumindu-ne riscul de a dezamagi multi cititori, consideram ca nu aceasta este intrebarea fundamentala, ci o alta, care s-ar putea formula astfel: CUM inevitabilul va deveni realitate? Pentru a depasi dificultatile actuale si cele care urmeaza, pe termen scurt, se impune a se actiona in asa fel incit sa se ingusteze continuu canalele prin care se propaga fenomenele negative din economie. O identificare sumara a acestora, operata de adevarati analisti, releva ca intre principalele cauze ale adincirii recesiunii se afla reducerea cererii interne sub impactul multor factori care pot fi definiti, in ansamblu, prin degradarea conditiilor de trai ale majoritatii populatiei tarii, dezechilibrele externe, in special deficitul comercial cronic, diminuarea resurselor necesare pentru investitii productive, inclusiv prin contractia capitalului strain si a transferurilor de valuta de la concetatenii care lucreaza in strainatate, cheltuielile bugetare nejustificate atit din punct de vedere economic, cit si social. Desigur, a existat, intr-o anumita etapa, si influenta factorului extern, dar cele mai multe tari, nu numai din jurul nostru, ci si de pe meridiane mai indepartate, au iesit din recesiune.
Or, ce constatam? Fara sa emitem judecati de valoare (timpul, mai ales, un interval mediu, isi va spune cuvintul), constatam ca masurile de reducere a veniturilor care vizeaza nu numai salariile bugetarilor, ci si alte surse existentiale, combinate nefericit cu marirea poverii fiscale, nu atenueaza, in niciun fel, influenta factorilor amintiti, iar economia subterana „infloreste“, astfel incit nici incasarile bugetare preconizate nu se ridica la nivelul asteptarilor.
În conditiile date, ne apare mai clar raspunsul legat de producerea… inevitabilului. Vom putea apropia momentul in care si Romania va iesi din recesiune doar prin actiunea continua, coerenta si coordonata indreptata spre inlaturarea cauzelor declinului care ne afecteaza, atit de grav, pe cei mai multi cetateni ai acestei tari. În aceasta ordine de idei, este de retinut initiativa Academiei Romane de a pune la dispozitia factorilor decidenti la nivel national un amplu document, bazat exclusiv pe achizitiile stiintei contemporane, prin care sa se schiteze principalele cai de infruntare a provocarilor la adresa economiei tarii, astfel incit sa existe o strict necesara fundamentare a politicilor publice anticriza si prorelansare. Daca nici pe aceasta baza nu se va actiona, atunci putem considera ca vom avea, cum se spune in matematica, un inevitabil, cu semn schimbat: inevitabil se va prelungi recesiunea. Pentru cit timp? Direct proportional cu intirzierile inregistrate in procesul aplicarii unor autentice programe de reluare a cresterii economice, dar, de aceasta data, pe baze exclusiv sanatoase, sustenabile.