Blitz
Data: 16-31 iulie 2010
Avion complet robotizat. Un aparat zburator futurist, care functioneaza fara echipaj uman, este dezvoltat de NASA si de Fortele Aeriene ale Statelor Unite (USAF). Drona Global Hawk – 2 NASA este un avion-prototip complet robotizat, menit sa zboare la altitudini foarte mari pentru perioade indelungi de timp. Potrivit descopera.ro, Global Hawk poate zbura fara nicio problema la altitudini de 18 300 de metri, adica aproximativ dublu fata de un avion comercial obisnuit; se poate mentine in aer timp de 30 de ore si poate zbura 20 000 de km – jumatate din circumferinta Pamintului. NASA va folosi dronele Global Hawk pentru a masura nivelul stratului de ozon si al gazelor cu efect de sera si pentru a lua mostre din atmosfera, troposfera si stratosfera inferioara.
Tirg de transport eco. Unele dintre cele mai inovatoare proiecte de cercetare din domeniul transportului eco au fost expuse, in perioada 7 – 10 iunie a.c., la conferinta Transport Research Arena desfasurata la Bruxelles. Evenimentul face parte din initiativa Comisiei Europene de a comunica beneficiile pe care cercetarea europeana le aduce Strategiei Europa 2020 pentru imbunatatirea calitatii vietii. Printre proiectele prezentate se numara EBSF (European Bus System of the Future), care isi propune sa transforme transportul in comun intr-o solutie mai atractiva pentru oraseni. ?ase orase europene – Bremerhaven, Budapesta, Gothenburg, Madrid, Roma si Rouen – vor testa in diferite etape rezultatele studiilor.
Ferestre – panouri solare. Un cercetator elvetian, Michael Gratzel, a inventat un tip special de celule fotovoltaice miniaturale, care pot fi incorporate in ferestre. Acestea functioneaza pe baza unui colorant organic, obtinut, de exemplu, din fructe. Savantul, care a imitat in laborator procesul de fotosinteza, a constatat ca o nanoparticula de colorant organic, pusa pe un suport de titan, absoarbe pur si simplu energia solara. Inventatorul revolutionarei tehnologii spera ca, in viitor, zgirie-norii din New York vor avea ferestre care vor fi, in acelasi timp, si panouri solare.
Incarcator de telefon pentru bicicleta. Nokia a realizat un dispozitiv care permite incarcarea bateriei telefonului mobil cu ajutorul bicicletei. Un dinam se monteaza pe roata din fata si transfera electricitate la un incarcator montat pe ghidon. Viteza de incarcare difera in functie de modelul bateriei, dar o calatorie de 10 minute, la o viteza medie de 10 kilometri pe ora, va incarca telefonul pentru 28 de minute de conversatie sau 37 de ore de standby. „Cu cit mergi mai repede, cu atit se incarca mai repede“, spun specialistii companiei. Nokia Bicycle Charger Kit va fi lansat in Franta la finalul acestui an si va costa 15 euro.