Agenda energetica
Data: 16 - 31 iulie 2011
- Guvernul sprijina continuarea programului nuclear civil
Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ion Ariton, a declarat, cu prilejul Conferintei ministeriale privind securitatea nucleara, desfasurata, recent, la Viena, ca Guvernul va sprijini continuarea programului nuclear civil. „Cu siguranta ca viziunea aspectelor de securitate nucleara si cultura de securitate nucleara vor capata o noua conotatie in domeniul economic, politic si in viata publica dupa analiza evenimentelor de la Fukushima Daichii si acest aspect se va reflecta direct in legislatia din Romania referitoare la domeniul nuclear, prin alinierea acesteia la cerintele standardelor Agentiei. Din punctul de vedere al strategiei de dezvoltare a energeticii nucleare in Romania, Guvernul va sprijini continuarea programului nuclear civil, luand toate masurile necesare ca legislatia din domeniul nuclear sa se alinieze la standardele internationale, iar atat obiectivele in functionare, cat si proiectele in derulare sa respecte cerintele din standardele de securitate nucleara si criteriile subsecvente de evaluare“, a declarat ministrul.
Conferinta, care a reunit peste 40 de ministri ai energiei si alti zeci de reprezentanti ai ministerelor de resort din diverse tari, a fost organizata de Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA), in contextul international creat de urgenta nucleara din Japonia. Principalul scop al reuniunii l-a reprezentat consolidarea sprijinului politic al statelor membre AIEA pentru domeniul sigurantei nucleare. Totodata, initiativa AIEA si-a propus sa coalizeze sustinerea internationala pentru combaterea efectelor negative in plan politic ale accidentului de la Fukushima.
- BERD si IFC investesc in sectorul energiei regenerabile din tara noastra
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si IFC, divizie a grupului Banca Mondiala, vor imprumuta 114,8 milioane de euro companiei Cernavoda Power, pentru dezvoltarea a doua parcuri eoliene in Romania, Cernavoda I si II, cu o capacitate totala de 138 MW. Potrivit unui comunicat al BERD, aceasta este prima investitie si finantare de proiect a BERD si IFC in sectorul energiei regenerabile din tara noastra. „Sustinerea proiectelor de energie regenerabila este una dintre prioritatile BERD. Parcul eolian de la Cernavoda va creste considerabil capacitatea Romaniei de generare de energie eoliana, ajutand la atingerea cotelor de energie regenerabila stabilite la nivelul Uniunii Europene“, a spus directorul BERD pentru Energie, Nandita Parshad.
Proiectul Cernavoda Power va reprezenta unul dintre cele mai mari parcuri eoliene din Romania. Cernavoda I, cu o capacitate de 69 de MW, este deja functional, iar Cernavoda II, cu o capacitate similara, urmeaza sa fie dat in folosinta. Precizam ca Cernavoda Power este controlata de compania portugheza EDP Renováveis, care are activitati in sase state europene – Romania, Portugalia, Spania, Franta, Belgia si Polonia –, in SUA si Brazilia.
- CNE Cernavoda va reevalua gradul de securitate la cele doua reactoare nucleare
Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) a solicitat conducerii Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda (CNE), la cererea Comisiei Europene (CE), sa reevalueze gradul de securitate a celor doua unitati in cazul unui cutremur puternic. In urma avarierii centralei nucleare japoneze de la Fukushima de catre un cutremur puternic, urmat de valuri tsunami, CE si guvernele statelor membre au decis ca securitatea functionarii celor 143 de unitati nucleare din UE sa fie verificata prin aplicarea unor teste de stres, operatiune in urma careia sa fie elaborate standarde de functionare pentru fiecare unitate nucleara. Potrivit directorului general al Nuclearelectrica, Pompiliu Budulan, compania va cheltui 50 milioane euro din fonduri proprii pentru realizarea testelor de stres ale centralei nucleare de la Cernavoda. Testele incep in acest an si se vor finaliza in 2012. Dupa aceasta operatiune, va fi realizat un raport care va fi transmis Comisiei Europene. Un raport intermediar va fi inaintat CE la jumatatea anului viitor.
Alte articole


