Curier legislativ.
Data: 1-15 august 2003
Lege nr. 252privind registrul unic de control
Publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 429 din 18 iunie 2003
In termen de 30 de zile de la data de 18 iulie 2003, contribuabilii, persoane juridice inregistrate la Oficiul National al Registrului Comertului, autorizate potrivit legii, au obligatia de a achizitiona si pastra registrul unic de control. Contribuabilii infiintati dupa aceasta data sunt obligati ca, in termen de 30 de zile de la data inregistrarii, sa achizitioneze registrul unic de control.
Celelalte categorii de contribuabili pot tine registrul unic de control, in functie de optiunea acestora.
Registrul unic de control are ca scop evidentierea tuturor controalelor desfasurate la contribuabil de catre toate organele de control specializate, in domeniile: financiar-fiscal, sanitar, fitosanitar, urbanism, calitatea in constructii, protectia consumatorului, protectia muncii, inspectia muncii, protectia impotriva incendiilor, precum si in alte domenii prevazute de lege.
Evidentierea controalelor in registrul unic de control se face cu semnaturile reprezentantului legal al contribuabilului si organului de control.
Registrul unic de control se numeroteaza, se sigileaza si se pastreaza de reprezentantul legal al unitatii verificate sau de inlocuitorul acestuia. Registrul se tine la sediul social si la fiecare sediu secundar pentru care s-au eliberat avize/autorizatii si/sau acorduri de functionare.
Neachizitionarea registrului unic de control de la directiile generale ale finantelor publice din raza teritoriala unde isi are sediul social contribuabilul, in termenul de 30 de zile constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000.000 lei la 10.000.000 lei. De asemenea, neprezentarea registrului unic de control la solicitarea organelor de control specializate se sanctioneaza cu amenda de la 10.000.000 lei la 20.000.000 lei.
Lege nr. 306
din 8 iulie 2003
pentru modificarea Legii nr. 550/2002 privind vanzarea spatiilor comerciale proprietate privata a statului si a celor de prestari de servicii, aflate in administrarea consiliilor judetene sau a consiliilor locale, precum si a celor aflate in patrimoniul regiilor autonome de interes local
Publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 510 din 15 iulie 2003
Prin modificarea adusa legii 550/2002, legiuitorul ofera si altor entitati decat societatile comerciale, persoanele fizice autorizate sau asociatiile familiale, posibilitatea de a achita in rate pretul de vanzare a spatiilor comerciale sau de prestari de servicii. Astfel, prevederile art. 11 din lege se aplica incepand cu 15 iulie 2003 si organizatiilor cooperatiste constituite in temeiul Decretului-lege nr. 66/1990 privind organizarea si functionarea cooperatiei mestesugaresti, cu modificarile ulterioare, si a Legii nr. 109/1996 privind organizarea si functionarea cooperatiei de consum, cu modificarile ulterioare.
Documentele necesare participarii la licitatie cerute de lege pentru societatile comerciale se aplica si organizatiilor cooperatiste.
Contractul de vanzare cumparare a spatiilor comerciale si de prestari servicii se considera reziliat de drept fara a mai fi necesara punerea in intarziere si fara alta formalitate, in cazul in care cumparatorul nu plateste la scadenta doua rate succesive, precum si in cazul nerespectarii termenului de plata prevazut in contract pentru achitarea integrala.