Traditie si profesionalism: 155 de ani de logistica navala
Data: 1 - 15 august 2019
Prima structură de Logistică din Forţele Navale Române împlineşte 155 de ani de la înfiinţare. Cu acest prilej, la sediul Comandamentului Bazei Logistice Navale Pontica, s-a desfăşurat, la 1 august a.c., o ceremonie aniversară, în cadrul căreia şeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiralul Alexandru Mîrşu, a decorat Drapelul de Luptă al unităţii, cu Emblema de Onoare a Forţelor Navale, pentru recunoaşterea locului şi rolului în arhitectura Armatei României, precum şi pentru susţinerea din punct de vedere logistic a structurilor din Forţele Navale Române.
Baza Logistică Navală Pontica este continuatoarea tradiţiilor Arsenalului Marinei, prima structură logistică din Forţele Navale Române, înfiinţată la 1 august 1864. La început, această structură cuprindea depozitele de materiale pentru amararea navelor, depozitele de combustibili, depozitele de materiale explozibile şi atelierele pentru reparaţia navelor, dar, în anul 1898, a fost editat Regulamentul Serviciului Arsenalului Marinei, care prevedea şi atribuţiuni de întreţinere şi de reparare a navelor de război. În anul 1916, în pragul intrării României în Primul Război Mondial, structurile din subordinea Arsenalului Marinei au executat lucrări de modernizare a monitoarelor, iar în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial logisticienii Marinei au deservit navele de război maritime si fluviale. În perioada postbelică (1945 - 1958), Arsenalul Marinei şi-a dezvoltat activitatea specifică şi a executat numeroase lucrări de construcţii şi de reparaţii la navele Marinei Militare Române, remarcând faptul că, în aceşti ani, logisticienii navali români au onorat şi comenzi din străinătate.
În 1959, Arsenalul Marinei s-a desfiinţat, structurile componente trecând, pentru o scurtă perioadă, în subordinea Ministerului Industriei, Petrolului şi Chimiei, iar în aprilie 1960 a fost înfiinţat Portul Militar nr. 12 Mangalia, având în compunere Şantierul Naval, Detaşamentul 301 Muniţii, Detaşamentul 310 Întreţinere Port şi Detaşamentul 147 Nave auxiliare. După anul 1960, au fost înfiinţate şi alte structuri logistice ale Marinei Militare, la Mangalia, Tulcea, Brăila şi Constanţa, au avut loc numeroase restructurări şi, după 50 de ani, în anul 2010, s-a ajuns la actuala structură de organizare.
În prezent, Baza Logistică Navală Pontica are în compunere un comandament, un divizion de nave speciale şi de sprijin logistic, un centru de mentenanţă tehnică navală, patru secţii logistice, trei depozite şi două sectoare mixte, cu rolul de a asigura mentenanţa, depozitarea, întreţinerea şi conservarea tuturor categoriilor de bunuri specifice Forţelor Navale. În martie 2012, Baza Logistică Navală a primit denumirea onorifică Pontica, iar prin Decretul prezidenţial nr. 360 din 19 aprilie 2012, acestei structuri a Forţelor Navale Române i s-a acordat Drapelul de Luptă.