Proiecte HUSKROUA derulate in parteneriat universitar ROMANIA - UCRAINA
Data: 16 - 31 august 2015
Numeroase date si fapte atesta rolul benefic al cooperarii transfrontaliere intre universitati si centre de cercetare in abordarea integrata si in solutionarea unor probleme regionale comune. Astfel, parteneriatul dintre Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca - Centrul Universitar Nord din Baia Mare si Universitatea Tehnica Nationala de Petrol si Gaz din Ivano-Frankivsk se deruleaza de peste 15 de ani, fiind initiat si dezvoltat de regretatul prof. dr. ing. Vasile Tisan, la inceput prin mobilitati de personal didactic si studenti, colaborari stiintifice, iar mai apoi prin proiecte transfrontaliere comune. Ca rod al bunei cooperari, acest parteneriat s-a extins, cuprinzand inca doua universitati din regiune: Universitatea Nationala Precarpathian „V. Stefanik“ din Ivano-Frankivsk si Universitatea din Uzhgorod.
In Proiectul RUTEM (2007 - 2008), coordonat de prof. dr. ing. Vasile Tisan, s-a creat „Reteaua Transfrontaliera de Colaborare Romania - Ucraina“ prin semnarea a 12 parteneriate cu doua componente, una educationala si una de cercetare in regiunea Romania - aria geografica formata din judetele Maramures si Satu Mare, pe de o parte, si Ucraina - regiunile Ivano-Frankivsk si Zakarpatska, pe de alta parte. Proiectul a creat, de asemenea, un sistem de instruire operational prin infiintarea si dezvoltarea „Centrului Romania - Ucraina de Instruire in Protectia, Managementul si Monitoringul Mediului“.
Pe baza acestor vechi colaborari in regiune, prin Programul HUSKROUA 2007 - 2013 s-a intensificat colaborarea prin trei noi proiecte menite sa raspunda nevoilor comunitatilor din regiune:
? Proiectul RoUaSoil - Aria transfrontaliera Romania-Ucraina - Managementul siturilor contaminate cu produse petroliere, HUSKROUA 1001/110, in valoare de circa 300 000 euro - coordonat, in calitate de manager general, de conf. dr. ing. Anamaria Dascalescu - a fost implementat in perioada 1 octombrie 2012 - 31 iulie 2015. Proiectul a avut in vedere faptul ca poluarea solului si a apelor subterane reprezinta o problema complexa, atat in ceea ce priveste mecanismele de migrare, transformare si transfer ale diferitelor substante poluante cat si in ceea ce priveste stabilirea si aplicarea unor tehnologii de remediere care sa permita readucerea parametrilor calitativi ai solului in limite normale si/sau impuse de o anumita folosinta. Remedierea solurilor poluate cu produse petroliere trebuie insotita de o monitorizare permanenta, care sa permita depistarea factorilor-cheie din procesul complex de neutralizare a poluantilor din orizonturile succesive ale solului si, la nevoie, adoptarea unor masuri suplimentare impuse de procesul de depoluare si, ulterior, de fertilizare. Proiectul a avut ca obiectiv dezvoltarea bazei de date privind siturile poluate cu produse petroliere prin identificarea si analizarea siturilor contaminate, precum si de planificare a tehnicilor de depoluare si fertilizare a acestora in functie de gradul de poluare.
Prin achizitionarea spectrofotometrului in infrarosu prin transformare Fourier de catre partenerii in proiect, Universitatea Nationala Tehnica de Petrol si Gaz din Ivano-Frankivsk si Agentia de Protectia Mediului Maramures, s-au determinat concentratiile de poluare cu hidrocarburi ale probelor de sol prelevate, cu sprijinul partenerului Consiliul Judetean Maramures s-a creat Baza de date pentru judetul Maramures si regiunea Ivano-Frankivsk, precum si harta digitala cuprinzand siturile poluate din ariile studiate, cu link la Baza de date. S-au editat: Manualul de management al siturilor contaminate cu produse petroliere (Ro, En, Ua), Buletin informativ (Ua), respectiv Compendiu informativ (Ro) continand datele aferente celor doua regiuni, precum si Planuri de regenerare ale solurilor slab, mediu, intens poluate. Rezultatele proiectului RoUaSoil au fost prezentate in cadrul a 5 conferinte organizate la Universitatea de Petrol si Gaz din Ivano-Frankivsk, Colegiul din Nziregzhaza, Universitatea din Miskolc, Universitatea Tehnica din Kosice si UTCN - Centrul Universitar Nord din Baia Mare. Cu aceste ocazii, universitatile gazda au fost invitate sa semneze parteneriate de colaborare in domeniul educational si cercetare astfel extinzandu-se reteaua transfrontaliera de colaborare.
? Proiectul Managementul pentru un aer curat in zona transfrontiera Romania - Ucraina HUSKROUA 1101/127, coordonat de ing. Angela Mihnea, a avut, intre obiectivele specifice: crearea unei retele integrate in zona transfrontaliera Romania - Ucraina pentru monitorizarea calitatii aerului, in scopul imbunatatirii acesteia si al sustinerii dezvoltarii durabile in zona; dezvoltarea cooperarii transfrontaliere in domeniul managementului calitatii aerului, al monitorizarii si informarii publice; elaborarea Studiului pentru Planul de Mentinere a Calitatii Aerului in judetul Maramures, conform legislatiei nationale care transpune Directiva 2008/50/EC a Parlamentului European si a Consiliului din 21 mai 2008 privind calitatea aerului ambiental si un aer mai curat in Europa. Proiectul isi propune sa evalueze calitatea aerului in zona transfrontaliera, prin crearea unei retele integrate de monitorizare a calitatii aerului si comunicare/informare privind calitatea aerului, in contextul dezvoltarii relatiilor de colaborare transfrontaliera Romania - Ucraina. Rezultatele proiectului vor permite autoritatilor comunitatilor locale sa gaseasca cele mai bune solutii la problemele generate de poluantii atmosferici in raport cu situatia geo-morfologica si climatica din zona studiata.
? Proiectul Retea de inovare pentru transfer tehnologic transfrontalier HUSKROUA 1101/194 este coordonat, la nivelul Universitatii, de conf. dr. ing. Miorita Ungureanu. El are ca obiectiv general sa faciliteze transferul tehnologic in zona transfrontaliera Ungaria - Slovacia - Romania - Ucraina si sa creeze conditii ca universitatile partenere din tarile mentionate sa fie in pozitia de a oferi noi tehnologii care sa raspunda cerintelor in continua schimbare ale intreprinderilor. In cadrul proiectului, pe de-o parte, partenerii din tarile Uniunii Europene transmit cunostinte si expertiza, iar pe de alta parte, se realizeaza un schimb de informatii profesionale cu colegii din Ucraina. Ca obiective specifice isi propune sa creeze o Retea de inovare intre universitatile partenere ale proiectului din Ungaria, Slovacia, Romania si Ucraina, sa stabileasca un sistem eficient de parteneriate cu intreprinderile din regiune si sa ofere transferul noilor tehnologii catre sfera economica. In acest mod proiectul pune bazele unei cooperari pe termen lung intre mediul academic si cel de afaceri din regiunea transfrontaliera mentionata.