INGINERI MARI PERSONALITATI Matei G. Marinescu 1903 - 1983 INVENTATOR
Data: 16-30 septembrie 2003
Matei, fiul marelui savant medic neurolog Gh. I. Marinescu (1863 - 1938), s-a nascut la Bucuresti in ziua de 13 aprilie 1903. In familie a fost educat in spiritul disciplinei in munca si al studiului aprofundat.
Dupa absolvirea liceului si a Facultatii de Electromecanica la {coala Politehnica din Bucuresti, pe care a frecventat-o intre 1922-1926, a plecat la Paris, unde a urmat cursurile {colii Superioare de Posta, Telegraf, Telefon, in perioada 1926-1928, specializandu-se in tehnica curentilor slabi, obtinand inca o diploma de inginer in aceasta specialitate. Dupa o practica la Centrala Automata telefonica din Londra, intors in tara, si-a inceput activitatea la Directia Generala PTTR, efectuand lucrari tehnice de specialitate la prima centrala telefonica automata din Bucuresti si la instalarea de filtre pentru combaterea perturbatiilor pe liniile telefonice, dupa care a participat la repararea si perfectionarea cablului submarin Constanta-Constantinopol.
In 1929 si-a inceput cariera didactica la {coala Politehnica din Bucuresti ca sef de lucrari la Catedra de electrocomunicatii, efectuand lucrari de laborator cu studentii in domeniul telegrafiei si telefoniei. Din acel moment intreaga sa activitate si-a dedicat-o muncii didactice si cercetarii stiintifice, cu rezultate exceptionale.
In invatamantul superior a avansat astfel: conferentiar de electroacustica (1946 - 1948); profesor titular definitiv sef de catedra (1948 - 1959), pentru aceeasi specialitate la IPB; profesor de electricitate si electrotehnica la Institutul de Petrol, Gaze si Geologie (1959 - 1968).
In 1942 si-a sustinut teza de doctorat la Paris cu titlul "Contributii la realizarea de amplificatoare telefonice - Reactiile in contratimp si aplicatiile acestora".
Activitatea de cercetare stiintifica a inceput-o la {coala Superioara PTTR din Paris, in laboratoarele careia a inventat un microfon multicelular brevetat in tara, in Germania, Anglia si SUA.
Lista cercetarilor cu aplicatii practice pe care le-a efectuat dr. ing. prof. Matei Marinescu este lunga si complexa. A realizat microdifuzoare care permit telefonia prin difuzor, pentru care a obtinut brevete in tara. Studiind fenomenul de histerezis electromecanic ca un nou proces de transformare a energiei electrice in lucru mecanic, l-a aplicat la noi tipuri de motoare. A perfectionat un tip nou de motor electric cu miscare alternativa, indicat pentru actionarea generatoarelor sonice, vibratoarelor mecanice sau actionarea pompelor cu piston. A aplicat motoare lineare de tip parametric la compresoare pentru frigidere. A pus in evidenta regimurile de functionare sincrona, la motoarele cu inductie variabila, cu sau fara condensator. In colaborare cu M.V. Popov a stabilit o noua metoda pentru analiza fenomenelor parametrice din electrotehnica.
A introdus metoda celor "trei curenti' spre a explica efectul de autooscilatie in circuitele cu inductanta variabila. Constatand teoretic legatura intre generarea parametrica a curentilor alternativi si motorul de tip Boucherot, a contribuit la proiectarea si dezvoltarea acestui tip de motor. Pentru rezonatorii acustici cu excitatie transversa a aratat ca acestia se comporta ca un dipol acustic superior rezonatorului Helmholtz.
A pus la punct o metoda de calcul si proiectare a difuzoarelor de tip dinamic cu radiatie directa.
A stabilit un principiu de "transfer external al energiei", aratand ca trecerea electromagnetului de la o stare inferioara la una superioara infinit vecina se face dupa o crestere externala a energiei, avand in vedere transferul de energie.
Pentru motoarele de tip electromagnetic a dedus expresii analitice pentru factorul de calitate electromecanic.
Studiile sale s-au referit in special la dezvoltarea motoarelor lineare electromagnetice. A elaborat o metoda de calcul si proiectare prin care se determina profilul circuitului magnetic si dimensiunile bobinelor de excitatie necesare oscilatoarelor de tip parametric, in conditii optime de functionare.
In domeniul electrochimiei a efectuat cercetari privind pilele de combustie care tansforma direct energia chimica in energie electrica,indicand modul de alegere a electrozilor pentru astfel de pile si efectuand experimentari pentru obtinerea de electrozi prin depunere electrolitica de platina.
Printre brevetele de inventie obtinute mai citam generatorul termoelectric (in Romania, Germania, Anglia, SUA).
Dintre numeroasele lucrari publicate citam: Difuzoare electrodinamice (1957); Teoria circuitelor de comutatie (1964); Sisteme electromecanice cu inductanta variabila, in Electricisvo nr.6/1960; Asupra principiilor de transport de energie in sistemele electromecanice, in publicatiile Academiei de {tiinte din Paris, 1964.
A fost membru in comisiile de acustica si magnetotermodinamica ale Academiei Romane si membru al Societatii Franceze a Electrotehnicienilor si Radioelectricienilor. In 1940 a fost distins cu premiul "Gh. Lazar" al Academiei Romane si la 1 noiembrie 1948 a fost ales membru corespondent al Academiei Romane.
A trecut in nefiinta la 26 august 1983.