AVANTAJELE STRATEGICE ALE TEHNOLOGIEI INFORMATIEI SI TRANSFERUL DE TEHNOLOGIE IN ECONOMIA ROMANEASCA
Data: 16-30 noiembrie 2006
Sub patronajul Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica, al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice Gheorghe Ionescu Sisesti, Societatii de Chimie din Romania si Asociatiei Biocombustibilii in Romania, s-au organizat la Bucuresti, in zilele de 25-26 octombrie a.c., un simpozion international si o masa rotunda.
Organizatorul a fost Chiminform Data. Tema simpozionului a fost Avantajele strategice ale tehnologiei informatiei si transferul de tehnologie in economia romaneasca, editia a IX-a.
Aceasta tema a permis prezentarea unei palete largi de comunicari stiintifice din domenii diferite. Pentru a ilustra aceasta diversificare, mentionam in cele ce urmeaza cateva dintre temele abordate.
Dr. ing. Nicolae Strula si ing. Andrei Floru, de la IPROCHIM – Bucuresti, au prezentat conceptul managementului integrat aplicat companiilor chimice. De fapt, comunicarea s-a referit la managementul integrat HSEQ (Health, Safety, Environment, Quality), concept aplicat pe scara larga in lume pentru unificarea problemelor de protectie si siguranta a muncii angajatilor unei companii, in paralel cu asigurarea si urmarirea starii de sanatate a acestora precum si cu protejarea factorilor de mediu potential afectati de activitatile desfasurate de compania respectiva, in conditiile asigurarii calitatii conform standardelor universal recunoscute. Desi prezentarea a avut un pronuntat caracter teoretic, discutiile conduse de directorul general al companiei organizatoare, prof. dr. ing. Iosif Tripsa, au relevat numeroase aspecte practice ale problemei, precum si modalitatile de aplicare a principiilor generale la conditiile concrete din tara noastra.
Un alt subiect care a suscitat numeroase discutii a fost cel propus de comunicarea dnei Nicoleta Odae, de la Institutul National de Cercetari Economice al Academiei Romane, referitoare la modalitatile de abordare a inovarii industriale de catre intreprinderile mici si mijlocii din Romania. S-au prezentat, de fapt, principalii indicatori statistici care caracterizeaza activitatea de inovare, precum si modul in care aceasta influenteaza obtinerea unei competitivitati industriale durabile.
In fine, mai mentionam in aceasta scurta trecere in revista prezentarile realizate de lector dr. ing. Ion Mircea Popescu, de la Facultatea de Chimie Industriala a Universitatii Politehnica din Bucuresti, impreuna cu colaboratorii doctoranzi si studenti, referitoare la metoda managementului culorii, metoda ieftina si rapida de conducere si control al proceselor tehnologice. Metoda presupune utilizarea unor sisteme performante de achizitie, stocare si prelucrare de date, alcatuite din spectrofotometre si colorimetre HunterLab (portabile, de laborator si de proces) si software specializat pe controlul calitatii, respectiv reproducerea de retete.
Masa rotunda a avut tema Cercetarea stiintifica romaneasca in pragul integrarii in Uniunea Europeana si este, evident, ultima cu aceasta tema deoarece incepand din ianuarie 2007, titlul speram ca devine caduc odata cu accesul tarii noastre in structurile UE.