Program pentru protectia resurselor de apa
Data: 16-30 noiembrie 2009
Administratia Fondului de Mediu (AFM) a publicat, pe site-ul propriu, ghidul de finantare privind derularea programului care vizeaza protectia resurselor de apa prin statii de epurare a apelor uzate si apelor uzate industriale si/sau canalizari. Programul urmeaza sa fie derulat anual, prin una, doua sau trei sesiuni de finantare, in limita fondurilor prevazute cu aceasta destinatie prin bugetul anual de venituri si cheltuieli al AFM si al Fondului de Mediu aprobat prin HG.
Beneficiarii programului pot fi: operatorii economici (intreprinderi mari, dar si IMM-uri), autoritatile publice locale sau unitatile administrativ teritoriale. Autoritatile locale pot beneficia de un cuantum de maximum 60 la suta din valoarea totala eligibila a proiectului. Pentru operatorii economici suma este de maximum 50 la suta din valoarea totala eligibila a proiectului, pentru intreg teritoriul Romaniei, cu exceptia cazului in care beneficiarul are sediul social/punctul de lucru la care se implementeaza proiectul in Regiunea Bucuresti-Ilfov, unde finantarea se acorda in cuantum de maximum 40 la suta din valoarea totala eligibila a proiectului si fara a se depasi suma maxima care poate fi acordata unui beneficiar, in cadrul sesiunii de finantare.
Suma maxima care poate fi acordata pentru fiecare tip de proiect va fi stabilita prin dispozitia presedintelui Autoritatii Fondului de Mediu, in timp ce plafoanele stabilite se aplica la suma totala finantata de AFM pentru proiectele beneficiare de ajutor de stat. Potrivit Ghidului de finantare, un solicitant poate depune cel mult doua proiecte.
Potrivit raportului semestrial al Administratiei Nationale Apele Romane (ANAR) referitor la stadiul implementarii Directivei europene privind evacuarea apelor uzate urbane la aglomerari umane cu mai mult de 2000 de locuitori, rezulta ca, in prima jumatate a anului in curs, dintre cele 2605 aglomerari identificate in Romania, chiar daca exista 513 sisteme de canalizare functionale, doar 24 dintre ele sunt conforme cu cerintele Directivei in domeniu.
In ceea ce priveste aportul de ape uzate repartizat pe activitati, cel mai mare volum de ape uzate a fost evacuat de unitati din domeniile energie electrica si termica – 3,462 miliarde mc/an (aproximativ 66 la suta din total), aglomerari urbane – 1,319 miliarde mc/an (circa 25 la suta), industrie metalurgica si constructii de masini – 174,309 milioane mc/an, respectiv 3,3 la suta si prelucrari chimice – 146,558 milioane mc/an (2,8 la suta).