Blitz
Data: 16 - 30 noiembrie 2014
- Danemarca intentioneaza sa renunte la carbune in urmatorii 10 ani. Danemarca a anuntat un plan ambitios de a renunta la carbune in termen de zece ani (cu cinci ani inaintea termenului limita initial propus, anul 2030). Anuntul a fost facut de reprezentanti ai guvernului danez si plaseaza statul nordic in fruntea topului tarilor care fac eforturi reale, concrete, in privinta trecerii la energie curata. Rasmus Petersen, ministrul Climei si Energiei, considera ca o eliminare treptata inaintea termenului limita ar avea nu doar un impact pozitiv asupra mediului, ci ar transmite si un semnal puternic la nivel mondial. „Carbunele este cel mai ieftin combustibil disponibil astazi, insa nu putem, pe termen lung, opta doar pentru cea mai ieftina solutie“, a spus Petersen. Propunerea are, insa, si numerosi opozanti, care sunt de parere ca scaderea prea brusca a dependentei fata de carbune ar putea dauna populatiei tarii, deoarece „va duce la facturi suplimentare masive pentru consumatorii de energie electrica si caldura“. Carbunele furnizeaza in prezent aproape 20% din productia totala de energie a Danemarcei.
- Japonezii au testat cu succes unul dintre cele mai rapide trenuri din lume. Japonezii au construit un tren de mare viteza care a fost deja testat, cu pasageri, si a reusit sa atinga aproximativ 500 km/h. Linia de mare viteza va reduce cu peste jumatate timpul de parcurgere a distantei dintre Tokyo si Nagoya, al treilea mare oras din Japonia, potrivit green-report.ro. Trenul urmeaza sa strabata 286 km in 40 de minute, incepand cu 2027, cand linia va fi functionala. In prezent, aceasta distanta este parcursa in 80 de minute. In China, Shanghai Maglev Train, unul dintre cele mai rapide trenuri comerciale din lume, atinge 431 km/h, iar in SUA Acela Express, care merge pe ruta Washington DC - Boston, are o viteza de 241 km/h. China are cea mai mare retea de trenuri de mare viteza, construita de la zero in mai putin de 10 ani, bazandu-se pe transfer tehnologic de la companii straine.
- Premiera nationala in domeniul energiilor regenerabile. O centrala fotovoltaica, unica in tara, va fi construita la Miroslava, cu bani europeni. Energia obtinuta va asigura iluminatul in institutiile publice, precum si iluminatul stradal. Autoritatile locale spun ca, in acest mod, vor economisi anual pana la 300 000 euro. Centrala fotovoltaica va avea o putere de 1 MW, va fi construita pe un teren de 5 ha din satul Ciurbesti si va functiona cu ajutorul unor dispozitive unice denumite „trakere“, care se rotesc dupa soare, astfel incat sa poata capta si produce cat mai multa energie, potrivit digi24.ro. Valoarea proiectului este de 26,5 milioane de lei, din care 76% sunt fonduri europene, iar restul de la bugetul de stat si bugetul comunei. Termenul de executie este iulie 2015. Potrivit autoritatilor locale, surplusul de energie produsa va fi vandut unui operator de energie electrica, iar cu banii obtinuti, primarul intentioneaza sa faca alte investitii in comuna.