IMPACTUL INTRODUCERII TEHNOLOGIEI INFORMATIEI IN SECTORUL FURNIZORILOR DE UTILITATI
Data: 1-15 februarie 2007
In Romania, accesul populatiei la utilitatile publice este inca, din pacate, foarte limitat şi mult sub nivelul tarilor din Uniunea Europeana. Un exemplu concludent in acest sens il constituie procentajul scazut al populatiei conectate la sistemul centralizat de alimentare cu apa şi canalizare. Dupa datele publicate de SIVECO Romania, acesta este de numai 52% din totalul populatiei, in comparatie cu media europeana, unde se inregistreaza 70% in cele 10 tari nou intrate in Uniune şi 90% in celelalte 15 state membre.
Privatizarea utilitatilor publice din Romania impune o regandire a organizarii acestui sector, o restructurare bazata pe criterii de concurenta, management superior şi tehnologii moderne, vechiul model al consumatorului lipsit de alternative fiind neconform cu tendintele generale ale economiilor de piata europene. Acum furnizorul roman de servicii publice trebuie sa ia in considerare solicitarile consumatorilor şi sa accepte competitia ca mijloc de creştere a calitatii şi sigurantei serviciilor pe care le ofera.
In zilele noastre toate companiile furnizoare de utilitati (electricitate, gaze naturale, apa etc.) trebuie sa indeplineasca cerintele corpurilor de reglementare, dar in acelaşi timp sunt supuse presiunilor pentru a-şi mari eficienta şi de a-şi reduce costurile. Aceste companii trec prin modificari complexe pentru a deveni unitati competitive, care sa poata oferi servicii cat mai bune şi mai ieftine pentru clienti rezidentiali şi industriali.
Pentru a realiza aceasta, furnizorii privesc dincolo de practicile standard, incercand sa introduca noutatile tehnologice in activitatile lor de baza. Dar ce strategii sunt cele mai bune pentru o anumita companie? Ce trebuie sa faca acea companie pentru reducerea costurilor? Sunt implicate şi unele costuri sociale? Sunt costurile aplicarii acestei solutii acoperite prin reducerea altor costuri? Care este impactul aplicarii reglementarilor UE asupra furnizorilor de utilitati dupa intrarea tarii in Uniunea Europeana?
Pentru a gasi raspunsuri la aceste intrebari şi la altele similare, IDC Romania a organizat in ziua de 7 decembrie 2006 simpozionul intitulat ICT in the Utilities & Energy Sectors Roadshow CEE 2006, in colaborare cu Comitetul National Roman al Consiliului Mondial al Energiei. Un simpozion similar a fost organizat la Budapesta in 28 noiembrie 2006, iar un altul va avea loc la Praga in 8 februarie 2007.
Evenimentul a fost un excelent prilej de a aduce fata in fata unii dintre cei mai importanti furnizori de IT&C din Romania (Vodafone, IBM, SPL, SIVECO) cu o parte dintre cei mai importanti clienti.
Actiunea a beneficiat de participarea activa a domnului Tom Schwieters, vicepreşedinte al IDC şi director general pentru Europa Centrala, precum şi a lui Paulo T. de Sousa, şef de sector la Directoratul general pentru societatea informatica al Comisiei Europene.