Centenarul institutiei patronale din Romania
Data: 1-16 martie 2003
Veterana institutiei patronale din Romania, Uniunea Generala a Industriasilor din Romania - UGIR 1903 aniverseaza în acest an un secol de existenta.
In urma cu o suta de ani, la Bucuresti a fost fondata prima confederatie patronala din tara noastra, UGIR, cu scopul declarat de a sustine dezvoltarea industriei si modernizarea societatii romanesti.
In scurt timp, UGIR a devenit centrul de conducere a economiei romanesti si unul dintre patronatele importante ale Europei antebelice. Pozitia ferma adoptata de UGIR, de a se opune introducerii economiei centralizate si nationalizarii industriei, a determinat "primul guvern democratic dr. Petru Groza" sa dizolve UGIR prin HCM 939/1948 si sa-i confiste patrimoniul la 8 iunie 1948.
Dupa decenii de absenta de pe scena economica a Romaniei, firmele si societatile industriale ale UGIR care au supravietuit ca persoane juridice regimului economiei centralizate au decis, la 17 noiembrie 1993, pe baza statutului din anul 1938, sa reia activitatea UGIR-ului istoric, sub denumirea de "UGIR - 1903". In perioada urmatoare, pana în iunie 1997, au avut loc numeroase procese pentru apararea caracterului istoric, a identitatii patronale si obtinerea statutului de confederatie patronala cu reprezentativitate nationala.
Pentru a marca acest eveniment, cu largi conotatii în dezvoltarea si modernizarea industriei nationale, UGIR - 1903, la acest ceas aniversar, a elaborat un program de manifestari dedicat primului centenar al patronatului romanesc si al UGIR - 1903 în special, care va avea drept scop consacrarea anului 2003 ca "Anul institutiei patronale în Romania".
Printre evenimentele propuse de UGIR - 1903 pentru a marca centenarul existentei sale se mentioneaza: organizarea primului simpozion al tuturor confederatiilor patronale, pentru identificarea si sustinerea intereselor fundamentale comune; adunarea generala aniversara, în cadrul careia sa fie lansat primul document referitor la istoria patronatului - "Un secol de industrie în Romania" (14 martie 2003); realizarea unor editii jubiliare de plicuri comemorative si a "Cartii de aur" a patronatului, care va reprezenta o radiografie a performantelor economiei si industriei romanesti din perspectiva liderilor acestora; acordarea distinctiei "Ordinul Industriei" celor care au avut o contributie remarcabila la normalizarea evolutiei societatii romanesti; organizarea conferintei "Patronatul din Romania - promotor al integrarii în Uniunea Europeana", cu participarea unor reprezentanti de marca ai organizatiilor patronale din UE.
Obiectivul esential al acestor aniversari centenare îl constituie repozitionarea comunitatii de afaceri din tara noastra în procesul decizional al integrarii Romaniei în structurile Uniunii Europene, coagularea în jurul UGIR - 1903 a tuturor institutiilor patronale din Romania pentru dezvoltarea economiei si industriei romanesti.