MEDIEREA - o alternativa pentru rezolvarea disputelor si conflictelor
Data: 1-16 martie 2003
Dezacorduri, certuri, antagonisme, diferende, discutii neprincipiale, conflicte, neîntelegeri, opinii si interese divergente - elemente inevitabile ale vietii cotidiene economice, sociale, culturale, familiale, interpersonale. Multe dintre ele se solutioneaza în justitie, antrenand costuri ridicate de timp si bani si de multe ori provocand partilor traume psihice si stres.
O alternativa de rezolvare a disputelor este oferita de MEDIERE, care prin abordarea cauzelor conflictului si rezolvarea acestuia în sistem colaborativ duce în final la solutii castig-castig (win-win) pentru partile implicate.
Asociatia PRO MEDIEREA are ca scop promovarea medierii ca mijloc de prevenire si rezolvare a conflictelor pe cale amiabila, stimularea spiritului civic, a cooperarii si a comportamentului non-agresiv în relatiile interumane. Noutatea adusa de Asociatia PRO MEDIEREA consta în strategia de a crea sisteme de mediere adaptate la diverse domenii, precum protectia consumatorilor, disputele domestice, protectia mediului si disputele comerciale.
In acest sens, în perioada 10-14 februarie 2003, Asociatia Pro Medierea în parteneriat cu Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania a organizat un Seminar de pregatire a mediatorilor în cadrul programului “Centru pilot de mediere a conflictelor dintre consumatori si agentii economici”, finantat de Uniunea Europeana prin PHARE.
Seminarul a cuprins urmatoarele module: Despre conflicte; Rezolvarea alternativa a disputelor (RAD); Comunicarea; Medierea.
Conflictul reprezinta o opozitie deschisa, un comportament competitional, o lupta între indivizi, grupuri, comunitati, clase sociale, partide, state cu interese incompatibile economice, sociale, politice, religioase, etnice, rasiale. Conflictul este o parte fireasca si necesara a vietii, putand fi periculos, dar care conduce la oportunitati cand este folosit în mod creativ. Pentru a vorbi despre existenta unui conflict este necesar sa existe doua sau mai multe parti distincte implicate (actori), sa existe o actiune reciproca si sa existe o problema. Actorii, în functie de interese, valori, perceptii, nevoi, emotii, actioneaza în functie de cultura, statut, capacitate de luare a deciziilor, dezechilibrul de putere, influente externe, pentru rezolvarea problemelor care sunt identificabile ca situatii specifice diferendelor si cauta împreuna sau separat o rezolvare.
Managementul conflictului presupune: analiza, prevenirea si rezolvarea conflictului.
Rezolvarea alternativa a disputelor (RAD) reprezinta o alternativa la sistemul juridic, reprezentand un ansamblu de tehnici pentru rezolvarea conflictelor bazat pe interese si pe construirea consensului. Aplicatiile cunoscute si recunoscute ale RAD sunt: negocierea, facilitarea, concilierea, medierea.
Procedurile RAD sunt procese informale, instrumente de aplicare a echitatii si asigura participarea si comunicarea directa între parti. Scopul acestora este: minimalizarea costurilor; solutionarea rapida; pastrarea confidentialitatii; mentinerea relatiei.
Comunicarea, ca instrument al managementului, contribuie la consensul oamenilor pe o problema, neaga ideea de interese opuse si îi transforma pe protagonostii unei “lupte sociale” în interlocutorii unei dezbateri. O comunicare eficienta este esentiala în administrarea conflictelor si rezolvarea disputelor. Participantii trebuie sa fie capabili si sa arate ca se asculta si se înteleg unii pe altii.
Comunicarea nu înseamna numai sa vorbesti si sa asculti, ci ea implica sa îti si întelegi interlocutorul. Comunicarea este un proces complex care implica un expeditor, un mesaj, un destinatar, o situatie /împrejurare si o reactie de raspuns (feedback).
Barierele de comunicare - ca diferentele culturale, lipsa timpului, lipsa dialogului, prezentarea incorecta, presupuneri neexplicite, interferentele - conduc de fapt la conflict. Rezolvarea disputelor necesita abilitati si strategii de comunicare.
Medierea este un proces structurat si practic, cu caracter informal, voluntar si confidential, în care a treia parte (mediatorul) acceptata, impartiala si neutra, fara putere autoritara în luarea deciziei finale, asista partile aflate în disputa, în cadrul unei întalniri fata în fata. Scopul principal al medierii este ca partile sa ajunga, într-un timp scurt, optim, la un ACORD acceptat în beneficiul ambelor parti. În mediere, solutia care rezolva disputa este decisa de parti, aceasta fiind de tip castig-castig.
Mediatorul nu este partizan, nu judeca ce parte are dreptate sau nu si nu are putere în luarea deciziei. Rolul lui este acela de a mentine echilibrul de forte al partilor, de a încerca sa înteleaga partile în disputa, de a se asigura ca fiecare parte întelege perspectiva celeilalte (producandu-se o conexiune), de a identifica INTERESELE COMUNE ale partilor. Mediatorul conduce procesul de mediere, stabileste criteriile obiective si identifica constrangerile, structureaza procedurile, ajuta partile sa progreseze, încurajeaza partile, mentine comunicarea între parti, ajuta partile sa se înteleaga reciproc.
Medierea are caracter: voluntar, neutru, nonapreciativ, confidential, individual, orientat spre viitor, informal.
Sesiunea de mediere cuprinde 5 etape: introducerea/prezentarea procesului, identificarea/definirea subiectelor/problemelor în discutie, definirea interselor si explorarea acestora, generarea optiunilor si în final acordul.
Medierea este o procedura care aduce oamenii împreuna pentru a discuta despre conflictele lor, facandu-i sa accepte responsabilitatea de a comunica si lucra împreuna pentru a-si gasi propriile solutii la problemele lor. Cel mai important este faptul ca disputa se rezolva împreuna.
Crearea, în premiera, a unui “Centru pilot, experimental de mediere a conflictelor dintre consumatori si agentii economici” reprezinta un pas important în medierea conflictelor de acest gen, o “cheie” pentru rezolvarea conflictelor si identificarea nevoilor si intereselor partilor. Medierea disputelor consumatori - agenti economici va echilibra sansele consumatorului, va repune relatia pe baze noi, de colaborare, dar si profitabila de ambele parti, va duce la cresterea calitatii serviciilor si produselor, va dezvolta concurenta.
Alte articole


