Blitz
Data: 1-15 aprilie 2011
Parc tehnologic IT la Universitatea din Craiova. Universitatea din Craiova intentioneaza sa contracteze lucrari pentru constructia unui parc tehnologic IT, cu o valoare estimata de 45,9 milioane lei fara TVA (11,2 milioane de euro). Data prevazuta pentru inceperea procedurilor de adjudecare este 15 aprilie, iar durata lucrarilor va fi de trei ani de la momentul atribuirii, conform unui anunt al institutiei. Lucrarile vor fi finantate de la bugetul de stat.
Investitiile in energie din surse regenerabile au crescut cu 30% anul trecut, la nivel mondial. Investitiile in energie din surse regenerabile au crescut cu 30% anul trecut, la nivel mondial, la 243 de miliarde de dolari, China ocupand primul loc in topul investitorilor. „Centrul de gravitatie al energiei curate s-a deplasat din Occident in Orient“, se arata intr-un raport al agentiei americane nonguvernamentale Pew Charitable Trust. China a cheltuit anul trecut 54,4 miliarde de dolari pentru energie din surse regenerabile, suma plasand-o pe prima pozitie in clasamentul investitorilor din acest sector. In top urmeaza Germania, cu investitii de 41,2 miliarde de euro, SUA (34 miliarde euro), Italia (13,9 miliarde euro) si Brazilia (7,6 miliarde euro). In functie de raportul dintre cheltuieli si Produsul Intern Brut, Germania este statul care a facut cele mai mari eforturi financiare pentru dezvoltarea sectorului energiei curate (1,4% din PIB).
Prima pasare robot. Compania germana Festo a construit prima pasare artificiala din lume. Dispozitivul, care are forma si zborul unui pescarus, cantareste 450 de grame si masoara doi metri in anvergura aripilor, ceea ce inseamna ca se poate ridica de la sol, poate zbura si poate ateriza cu mare usurinta. Pasarea robot, denumita Smart Bird, este construita din fibra de carbon si are excelente calitati aerodinamice. Poate fi controlata prin intermediul undelor radio, insa robotul poate zbura si singur. Potrivit companiei constructoare, pasarea-robot deschide calea descoperirii unei noi generatii de componente pentru procesul de fabricare automatizata si dezvoltarea unor tehnologii-hibrid (inclusiv a celor care extrag energie din apa).
Camera video de 1 mm. Inginerii de la Institutul Fraunhofer din Berlin si de la Awaiba, firma specializata in senzori de imagine, au creat o camera de filmat de dimensiunea unei granule de sare, informeaza descopera.ro. Capabila sa ajunga in cele mai inaccesibile zone din corpul uman, microcamera este utila atat in medicina, cat si in industria auto. Cele doua institutii au incercat sa imbunatateasca vechile microcamere de filmat si sa le adapteze pentru noile cerinte medicale. Fiecare dintre cele 3 dimensiuni ale microcamerei are o lungime de 1 mm, camera de filmat avand o rezolutie de 25.000 de pixeli. Desi numarul de pixeli este prea mic pentru fotografii profesionale, imaginea rezultata este foarte utila in aplicatiile medicale. Compania Awaiba precizeaza ca microcamerele sunt deja in teste si ca in urmatorii doi ani urmeaza sa fie date spre productie.
In 2050, 70% din populatia planetei va locui in orase. Anticiparile oamenilor de stiinta releva ca, pe masura ce populatia planetei creste, indreptandu-se spre 9 miliarde de locuitori in 2050, omenirea va deveni din ce in ce mai urbanizata, potrivit descopera.ro. Daca in 1900 doar 14% din totalul populatiei locuia in orase, in 1950 proportia a crescut la 30%, iar in zilele noastre depaseste cu putin ponderea de 50%. In acest moment, exista pe Terra peste 400 de orase cu mai mult de un milion de locuitori, dintre care 19 gazduiesc mai mult de 10 milioane de persoane. Expertii sunt de parere ca urbanizarea care se va petrece in urmatorii 40 de ani va avea loc mai ales in tarile care se dezvolta rapid, situate in Asia, America Latina si Africa.