Europa Centrala si de Est - constientizarea nevoii urgente de eficientizare a consumului de apa
Data: 1-15 aprilie 2011
Cu toate ca in prezent resursele de apa din Europa Centrala si de Est sunt considerabile, deficitul devine o provocare tot mai mare in regiune si pe intregul glob. Conform previziunilor Organizatiei Natiunilor Unite, necesarul de apa la nivel global va depasi cu 1780 trilioane de litri rezervele existente in anul 2020, si pana in 2025 doua treimi din populatia lumii se va confrunta cu deficite moderate sau grave de apa. Avand in vedere ca 42% din consumul total de apa dulce din Europa se regaseste in agricultura, 22% in procese industriale, 18% in productia de energie si restul de 18% ca apa potabila si pentru aplicatii municipale, cine va fi dispus sa isi reduca procentajul actual sau din ce sursa va proveni apa dulce suplimentara?
Chiar daca resursele par sa fie abundente in prezent, devenim tot mai constienti de faptul ca apa curata, pura nu este o resursa nelimitata. Pe langa necesitatea de a drena cea mai mare parte a straturilor acvifere din lume la adancimi tot mai mari in fiecare an, tratarea surselor de apa de suprafata pentru consumul uman devine tot mai dificila. In cazul Europei Centrale si de Est, ne confruntam si cu problema distributiei neuniforme a resurselor de apa sau a accesului dificil la aceste resurse in intreaga regiune. De asemenea, exista mari diferente intre tari si in ceea ce priveste utilizarea apei, care depinde de factori precum numarul locuitorilor si densitatea populatiei, tipurile de activitati agricole, tipurile de productie industriala, amploarea capacitatii de productie energetica si cerintele HVAC (incalzire, ventilare si aer conditionat) privind confortul termic.
In timp ce multi si-au dat seama ca gestionarea deficitara a apei si disponibilitatea scazuta a acesteia au efecte negative asupra tuturor aspectelor legate de asezarile umane, oamenii incep sa inteleaga tot mai clar efectul profund al resurselor de apa asupra viitoarei competitivitati economice. Pe masura ce regiunile aflate in curs de dezvoltare continua sa creasca si sa isi suprasolicite resursele de apa, eforturile trebuie dirijate inspre adoptarea de noi tehnologii inovatoare care pot contribui la eficientizarea consumului de apa din tarile Europei Centrale si de Est.
Factori care contribuie la schimbare
Cresterea continua a productiei agricole si industriale, a populatiei, precum si imbunatatirea stilului de viata duc la cresterea exponentiala a necesarului de energie si apa. Putini sunt cei care inteleg aceasta interdependenta extrem de importanta dintre apa si energie care se regaseste in intreaga infrastructura civila, si anume ca avem nevoie de apa pentru productia de energie eficienta si fiabila, dar avem nevoie si de energie pentru a produce si transporta apa. Problema cu care ne confruntam este cantitatea limitata de apa dulce; prin urmare, trebuie sa actionam inteligent pentru a lua o hotarare proactiva in privinta repartizarii acesteia. Insa cine ia aceste decizii in prezent? Putem reutiliza in mod rentabil fluxurile de apa existente fara a determina o crestere a necesarului de apa?
Din fericire, exista deja tehnologii de tratare/epurare a apei care permit redirectionarea si refolosirea apelor reziduale industriale si municipale, ce ne ajuta sa obtinem solutii durabile de asigurare a necesarului de apa. Practic, tehnologiile recunoscute de recuperare a apei si tehnologiile avansate de tratare si reutilizare a apelor reziduale oferite de GE permit municipalitatilor, industriilor si producatorilor de energie din intreaga lume sa implementeze programe durabile de refolosire a apei care contribuie la eficientizarea consumului de apa, la imbunatatirea competitivitatii economice, respectand, in acelasi timp, si reglementarile tot mai stricte din domeniul protectiei mediului. Tratarea si refolosirea apelor reziduale in apropierea punctului de consum permit si realizarea unor economii considerabile de energie datorita costurilor de pompare mai scazute si reducerii semnificative a pierderilor din retea.
La fel ca multe alte regiuni in curs de dezvoltare din lume, Europa Centrala si de Est nu s-a implicat inca in monitorizarea si eficientizarea consumului de apa. Necesarul pentru consumul public a scazut in ultimii douazeci de ani, ducand la cresterea pretului apei si la introducerea contorizarii in unele regiuni. Crearea unei economii durabile care sa ofere capacitatea necesara unei dezvoltari viitoare va necesita si o aprovizionare durabila cu apa, dat fiind ca principalele corporatii globale considera disponibilitatea apei, dar si a energiei drept factori esentiali atunci cand aleg locul pentru amplasarea unui sediu. Cateva tari din Europa Centrala si de Est, cum ar fi Polonia, se indreapta deja spre adoptarea standardelor moderne privind eficientizarea consumului de apa, insa mai avem multe de facut pana la atingerea unui nivel ridicat de constientizare publica.
Europa Centrala si de Est este o regiune emergenta, multe tari de aici inregistrand o crestere economica solida. Insa abundenta resurselor naturale din regiune, dimensiunea considerabila a fortei de munca si apropierea de marile piete europene occidentale ii confera potentialul necesar pentru o crestere si mai rapida. Pentru a profita din plin de aceasta pozitie competitiva, regiunea va avea nevoie de factori inovatori activi in domeniul energiei si al sectorului de apa care sa conlucreze cu liderii puternici din domeniul formularii politicilor si sa stabileasca impreuna o viziune „generala“, precum si sa imbunatateasca eficienta prin investitii in tehnologiile potrivite aplicate la locul potrivit.
In plus, reglementarile UE privind protectia mediului vor deveni un factor cheie al schimbarii in Europa Centrala si de Est. Doua reglementari in special, adica Directiva privind prevenirea si controlul integrat al poluarii (IPPC) si Regulamentul privind inregistrarea, evaluarea, autorizarea si restrictionarea substantelor chimice (REACH) ridica standardele de mediu privind evacuarea si gestionarea apelor reziduale industriale, iar respectarea acestor standarde va presupune adoptarea unor noi masuri de imbunatatire a folosirii resurselor de apa.
Tehnologiile din domeniul apei vor fi in prima linie
Deoarece calitatea apei si deficitul de apa devin o preocupare a industriei din punctul de vedere al continuitatii activitatii, inovatia in domeniul tehnologiei de tratare a apei avanseaza in ritm rapid. Membranele de ultrafiltrare reprezinta una dintre tehnologiile care ar putea contribui la solutionarea acestor probleme, respectand, in acelasi timp, cele mai stricte standarde de mediu prin obtinerea unei ape sigure si curate din apele reziduale cu ajutorul filtrarii, fara a folosi substante chimice.
Unitatea de productie a GE din Oroszlany, Ungaria, fabrica astfel de membrane. Acestea sunt trimise clientilor din intreaga lume si sunt folosite in aplicatii care utilizeaza resursele de apa dulce, dar si pentru apa sarata. De exemplu, membranele GE de ultrafiltrare a apei se folosesc intr-o centrala electrica din Polonia pentru furnizarea apei de alimentare in circuitul de racire deschis al centralei electrice. Dat in functiune in 1999, sistemul filtreaza zilnic pana la 5600 metri cubi de ape reziduale dintr-o unitate de epurare a apelor reziduale municipale aflata in apropiere, asigurand centralei electrice o sursa fiabila si economica de apa de alimentare si reducand, in acelasi timp, costurile operationale ale centralei electrice.
Practic, echipamentele de tratare a apei au devenit atat de eficiente si de compacte incat un astfel de sistem complet poate fi pus foarte rapid intr-o remorca mobila pentru a fi folosit in aproape orice tip de situatie neprevazuta sau de urgenta. Cu ajutorul unitatilor aflate deja in Ungaria, flota diviziei GE Mobile Water ofera echipamente avansate si solutii inovatoare pentru majoritatea surselor de apa, inclusiv rauri, lacuri, ape sarate, ape reziduale recuperate, fantani si sisteme municipale de aprovizionare cu apa. Seria de echipamente mobile pentru tratarea apei oferita de GE si-a dovedit deja eficienta in domeniu contribuind, de exemplu, la evitarea unei costisitoare intreruperi de trei saptamani a activitatii unei centrale electrice pe carbune pentru efectuarea unor lucrari de intretinere prin furnizarea unei cantitati de 164 metri cubi pe ora de apa deionizata si dezoxigenata si folosirea apei de rau ca sursa de alimentare pentru sistemul de purjare cu abur al centralei. Finalizata in doar 48 de ore, solutia a adus economii semnificative si a contribuit la mentinerea competitivitatii centralei.
Exista deja solutii inovatoare de eficientizare a consumului de apa, iar aceste tehnologii avansate au capacitatea de a trata orice, de la apa potabila pana la cele mai dure si dificile surse de apa – asociate prelucrarii hidrocarburilor, apelor reziduale, productiei de otel si productiei de energie. Cu ajutorul unor modele mai noi si al progresului tehnologic, apa poate fi, in sfarsit, recuperata, tratata si redirectionata in procesele industriale in vederea reducerii costurilor operationale totale, dar si a impactului asupra mediului inconjurator.
Viitorul apei este tot mai limpede
Un consum eficient al apei este in mod clar un factor esential in construirea unei economii competitive si durabile. Iar pe masura ce tarile din Europa Centrala si de Est constientizeaza tot mai mult importanta eficientizarii consumului de apa, este foarte clar ca si tehnologiile avansate de tratare a apei vor juca un rol crucial si vor sprijini regiunea in crearea unor resurse de apa durabile, care le vor permite sa isi atinga obiectivul.