Noi aparitii in Editura AGIR
Data: 1-15 aprilie 2011
Florin Teodor Tanasescu
Pagini din istoria Comitetului Electrotehnic Roman (CER)
Editura AGIR, seria Repere istorice, Bucuresti, 2011, ISBN 978-973-720-348-9, 96 pag., 12 lei/ex.
Omenirea este preocupata, in principal, de trei probleme: omul – sanatate si educatie; natura – surse si ambianta;energia – miscare si civilizatie.
Era normal ca si Romania sa fie interesata de evolutia acestor probleme si, legat de una dintre ele, energia, prof. dr. ing. Florin Teodor Tanasescu, actualul presedinte al Comitetului Electrotehnic Roman (CER), mi-a marturisit ca a dorit sa refaca istoria acestei asociatii pastrand spiritul epocii, un lucru meritoriu si laudabil, totodata, care, pentru a fi inteles la adevarata lui valoare, recomand ideea lui Solon de a tine cont de geografie si de istorie, adica de locul si perioada cand s-au petrecut evenimentele.
In lucrarea de fata, prof. dr. ing. Florin Teodor Tanasescu ne prezinta doua modele, unul rezultand din activitatea Comitetului Electrotehnic Roman si cel de-al doilea din activitatea lui Constantin D. Busila, o personalitate prestigioasa al carei nume este legat de industrializarea tarii, in general, si de electrificarea ei, in special.
Perioada aleasa de autor pentru prezentarea celor doua modele a fost cea interbelica, in care a primat devotamentul dezinteresat al unor mari profesionisti din fruntea universitatilor noastre si nu numai, cu scopul de a crea si fundamenta stiintific noua si, deci, tanara industrie romaneasca, deschizandu-i, totodata, un orizont international.
Cand prezinti un model care s-a dovedit a fi o reusita, o faci cu gandul de a fi urmat sau adoptat, pentru noi dezvoltari, intr-un cuvant, pentru viitor. Acest gand al prof. Florin Teodor Tanasescu este exprimat sugestiv de spusele lui Plutarh, si anume: ,,Amintirea faptelor din trecut devine un exemplu pentru buna chibzuiala cu privire la cele din viitor“, lucrarea capatand, astfel, un caracter de mare actualitate.
Intr-un cuvant, Comitetul Electrotehnic Roman a fost si este o asociatie profesionala inginereasca, independenta, ai carei membri au fost si sunt elita noastra stiintifica, iar o personalitate ca a prof. Constantin Busila ne-a fost prezentata, in mod original, prin citate din lucrarile sale, ceea ce permite cititorului sa-si faca o parere personala asupra omului si profesionistului care a fost.
Lectura lucrarii d-lui prof. dr. ing. Florin Teodor Tanasescu te captiveaza prin convingerea cu care a fost scrisa si mesajul care o incheie, de aceea o recomand mai ales tinerei generatii, care trebuie sa ,,chibzuiasca cu incredere in fortele sale pentru crearea unui viitor pe care il merita“.