Universitatea POLITEHNICA din TIMISOARA, Facultatea de Constructii si ACADEMIA ROMANA, Filiala TIMISOARA anunta cu regret incetarea din viata a academicianului DAN MATEESCU
Data: 16-30 aprilie 2008
Nascut la 15 noiembrie 1911, intr-o familie de distinsi intelectuali din Calarasi, a beneficiat de o educatie aleasa, absolvind in 1929 Liceul Stirbei Voda din localitate. Inzestrat cu o inteligenta deosebita, rabdare si perseverenta, dupa bacalaureat pleaca sa-si continue studiile la celebra Universitate Charlottenburg din Berlin, unde decide sa urmeze profilul constructii. Angajat dupa absolvire la Uzinele si Domeniile Resita, tanarul inginer Dan Mateescu isi incepe, in mai 1935, stralucita activitate profesionala in domeniul constructiilor metalice, continuata apoi si la Bocsa, prin infiintarea si conducerea unei fabrici de poduri si constructii metalice, care va deveni pe parcurs cea mai mare din tara.
Prin Decretul-Lege nr. 270/1941 de infiintare a Facultatii de Constructii la Politehnica din Timisoara este propus sef al Catedrei de poduri, dar, datorita conditiilor de atunci, abia in 1948 reuseste sa se transfere la Timisoara, unde conduce simultan si Centrul de Studii si Proiectare pentru Combinatul Siderurgic Hunedoara. Pe intreg parcursul activitatii desfasurate la Politehnica din Timisoara, profesorul Dan Mateescu a indeplinit simultan, fie functia de sef de catedra, fie cea de decan. Din aceste pozitii a contribuit substantial la dezvoltarea Facultatii de Constructii, infiintand in anii ’50 primul Laborator de Constructii Metalice din tara, care a contribuit in mare masura atat la pregatirea aplicativa a studentilor, cat si la impulsionarea activitatii stiintifice in care Catedra de constructii metalice a fost implicata. Ca decan, a contribuit in mod substantial si la dezvoltarea structurii Facultatii de Constructii, atat prin infiintarea specializarilor de Cai Ferate, Drumuri si Poduri, Arhitectura si Instalatii in Constructii, cat si prin realizarea unei baze materiale corespunzatoare necesare, cum ar fi: cladirea Departamentului si Laboratorului de Constructii Metalice si Mecanica Constructiilor, cladirea Atelierului Scoala si de Proiectare in Constructii, precum si sediul actualei Facultati de Constructii.
In domeniul cercetarii a directionat activitatea colaboratorilor spre solutionarea celor mai importante probleme tehnico-economice din domeniul constructiilor. Printre ele se remarca studiile si proiectele de executie pentru: Pavilionul central Romexpo Bucuresti, structurile metalice ale centralelor hidroelectrice Portile de Fier I si II, acoperisurile reticulate pentru salile de sport din Timisoara, Arad, Ramnicu Valcea, Stei, halele laminoarelor de la Resita, hale pentru turnatoria de fonta CUG Iasi si otelaria electrica CUG Cluj-Napoca, structuri metalice pentru Centrala Termica Praga Nord, sala de sport si velodromul de la Tripoli etc.
Extrem de bogata activitate didactica, stiintifica si inginereasca a profesorului Dan Mateescu, in special dupa 1974, cand a devenit membru al Academiei Romane, s-a concretizat in numeroase publicatii stiintifice de inalta tinuta: peste 200 de articole si 18 carti, dintre care Constructii metalice speciale si Cladiri inalte cu schelet de otel s-au remarcat ca unice la vremea lor.
Ca urmare a recunoasterii prestigiului profesional de care s-a bucurat pe parcursul vietii, academicianul Dan Mateescu a fost distins cu numeroase functii onorifice, titluri si medalii, printre care: director al Filialei Timisoara a Academiei Romane, Doctor Honoris Causa al universitatilor tehnice din Bucuresti, Cluj-Napoca si Timisoara, membru al Structural Stability Research Council, membru in comitetele de redactie ale Structural Tall Steel Building si Construction Metallique, cetatean de onoare al municipiului Timisoara s.a.
Prin despartirea de academicianul Dan Mateescu, invatamantul superior, stiinta romaneasca si fostii colaboratori sufera o grea pierdere.
? Odihneasca-se in pace! ?