Impactul economic al schimbarilor climatice asupra Europei
Data: 1-15 mai 2010
Centrul comun de cercetari al Comisiei Europene a publicat un raport – intitulat Evaluarea impactului economic al modificarilor climatice in anumite sectoare ale Uniunii Europene (Peseta) – in care se anticipeaza cum ar suporta UE o pierdere cuprinsa intre 20 si 65 de miliarde de euro daca ar fi afectata de o modificare climatica prevazuta a avea loc in 2080. Este vorba despre o crestere prognozata a temperaturii cuprinsa intre 2,5 si 5,40 C, diferentiata pe regiuni ale Europei. Astfel, Europa centrala si sudica ar fi serios afectata, in timp ce Europa de nord ar fi singura care va beneficia de pe urma schimbarilor climatice. Pe linga cresterea temperaturii, raportul ia in considerare o ridicare a nivelului marii cuprinsa intre 48 si 88 cm. Se pune accentul pe influenta asupra sistemelor costale, bazinelor hidrografice, agriculturii si turismului.
Trebuie, totusi, mentionat ca ar putea fi mai ridicat costul total al incalzirii globale, deoarece studiul Peseta nu a luat in considerare dezastrele naturale si biodiversitatea. S-au facut diverse calcule, pe variante ale influentei schimbarilor climatice asupra nivelului de trai, din toate acestea rezultind schimbari semnificative, determinate – cum mai remarcam – de o serie de fenomene precum cele care influenteaza direct agricultura si turismul.
Dintr-o perspectiva regionala, Europa de sud (in particular Bulgaria, Grecia, Spania, Italia si Portugalia) ar avea cea mai importanta scadere a nivelului de trai (intre 0,3 la suta si 1,6 la suta pe an). În aceasta zona, turismul ar putea avea pierderi anuale de pina la 5 miliarde de euro.
În alta zona a continentului, care ar include Belgia, Germania, Olanda si Polonia, ar urma sa se inregistreze reduceri cuprinse intre 0,3 la suta si 0,7 la suta ale nivelului de trai. Ridicarea nivelului marii va afecta aproape 2,4 milioane de oameni, pe cind inundatiile provocate de riuri vor produce pierderi de 5 miliarde de euro. Pe de alta parte, turismul se asteapta sa se dezvolte (venituri suplimentare de pina la 4 miliarde de euro).
Alte tari de pe continent, respectiv Republica Ceha, Franta, Ungaria, Austria, Romania si Slovacia ar cunoaste o scadere a nivelului de trai intre 0,1 la suta si 0,6 la suta, iar sistemele lor costale sau ale riurilor vor suferi semnificativ din cauza inundatiilor. Turismul, insa, nu va fi afectat: expertii considera ca acest sector va beneficia de venituri suplimentare de pina la 10 miliarde de euro.
Concretizind prognoza asupra Europei de nord – Danemarca, Estonia, Letonia, Lituania, Finlanda si Suedia – studiul subliniaza ca aceasta va fi singura regiune care va profita de schimbarile climatice, agricultura fiind sectorul cu rezultatele cele mai bune. Unul dintre dezavantaje va fi acela ca inundatiile mari vor afecta peste 250 000 de oameni in fiecare an.
Comisia Europeana a folosit rezultatele preliminare ale proiectului Peseta pentru elaborarea Cartii albe Adaptarea la modificarile climatice: spre un cadru european de actiune.