Statul roman intentioneaza sa promoveze cogenerarea de inalta eficienta
Data: 16-30 iunie 2009
Sprijinul de tip bonus din partea statului in vederea cogenerarii de inalta eficienta pentru producatorii de energie electrica si termica are premise favorabile pentru a fi acordat de la 1 ianuarie 2010, daca proiectul propus de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) va primi avizul favorabil al Comisiei Europene in luna septembrie 2009, a declarat, la o conferinta pe aceasta tema, directorul general al ANRE, Viorel Alicus.
Sprijinul de tip bonus se va acorda din resurse asigurate prin colectarea unei contributii pentru cogenerare de la toti consumatorii de energie electrica, inclusiv de la furnizorii care o exporta.
ANRE determina anual valoarea contributiilor si o ajusteaza semestrial. Schema de ajutor de stat va fi administrata de Transelectrica. Preturile la consumatori nu vor fi influentate in urmatorii doi ani.
„ANRE urmeaza sa elaboreze o metodologie de calcul al bonusurilor acordate producatorilor. Valoarea bonusului va fi calculata de ANRE, suma pentru care este necesara, de asemenea, aprobarea Comisiei Europene. Valoarea sprijinului de tip bonus va fi fixa, descendenta si se va acorda pentru o perioada de 11 ani“, a adaugat Viorel Alicus. Bonusurile sunt determinate la trei categorii de combustibili utilizati pentru producerea de energie electrica si termica in cogenerare - combustibil solid, gazos din reteaua de transport si combustibil gazos din reteaua de distributie.
„Acest proiect de hotarire de guvern a fost realizat de catre ANRE deoarece pentru sustinerea capacitatilor de productie au fost alocate fonduri insuficiente. Sumele au fost utilizate pentru modernizarea distributiei si mai putin a productiei. Echipamentele utilizate in sistem corespund anilor 1960 - 1970. Proiectul a fost propus pentru asigurarea unui mecanism transparent si predictibil pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon“, a declarat, la rindul sau, presedintele ANRE, Petru Lificiu.
Capacitatea maxima de productie care poate beneficia de acest sprijin este de 4000 megawati. Limita se poate modifica prin hotarire de guvern. Sumele pot fi acordate producatorilor care livreaza energie electrica in retelele Sistemului Energetic National, in cazul in care costurile de productie depasesc veniturile producatorilor rezultate din vinzarea de energie pe piata, potrivit reprezentantilor ANRE.