Era digitala: Strategia Nationala pentru 5G va fi finalizata in acest an
Data: 16-31 iulie 2018
Conducerea Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) a anunţat că Strategia Naţională pentru 5G va fi elaborată până la sfârşitul acestui an, iar implementarea acestei tehnologii în România implică investiţii totale de aproximativ 9 miliarde de dolari, în următorii opt ani, în importante sectoare de activitate precum energia şi utilităţile, siguranţa publică, serviciile financiare şi sănătatea. Grupul de lucru alcătuit din specialişti în domeniu şi-a început deja activitatea, urmând ca proiectul de Strategie să fie lansat în consultare publică pentru a fi aprobat, prin Hotărâre de Guvern, până la finele anului în curs.
Potrivit orientărilor stabilite de Uniunea Europeană, până în anul 2020, în fiecare stat membru, deci implicit în România, cel puţin un oraş va fi conectat la 5G. Noua tehnologie va reprezenta, în viaţa cotidiană, o transformare digitală net superioară calitativ în economie şi în întreaga societate. Conform Strategiei de dezvoltare a Uniunii Europene, este vorba despre o evoluţie a telecomunicaţiilor mobile substanţială. Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Bogdan Cojocaru, a relevat că, dacă ar fi să se delimiteze stadiul actual şi perspectivele etapei următoare, s-ar putea spune că 4G a fost „era multimedia", în timp ce 5G va fi „era Internet of Things" (internetul lucrurilor). În acest fel, va avea loc o interconectare fără precedent şi se vor crea premisele eficientizării tuturor ramurilor de activitate.
În viziunea MCSI, stadiul actual în pocesul de conectare la cerinţele erei digitale arată că, la o serie de indicatori, precum extinderea infrastructurii de internet şi numărul de utilizatori, România se situează pe o poziţie avansată, dar mai sunt multe de făcut în vederea creşterii gradului de digitalizare a serviciilor guvernamentale furnizate populaţiei şi firmelor. Elementul esenţial în procesul de accelerare a introducerii noilor tehnologii îl constituie tocmai faza reprezentată de 5G, care este un standard de telecomunicaţii căruia îi aparţine viitorul previzibil.