Concursul International Studentesc Hard&Soft, editia a 12-a Suceava, 16-22 mai 2005
Data: 1-15 august 2005
In perioada 16 - 22 mai a.c., Facultatea de Inginerie Electrica de la Universitatea “Stefan cel Mare” Suceava a organizat cea de-a XII-a editie a Concursului International Studentesc de Calculatoare “Hard & Soft”.
La concurs, desfasurat pe durata intregii saptamani, au participat echipe formate din cate patru studenti si un antrenor, de la Universitatea “Politehnica” Bucuresti, Universitatea Tehnica “Gh. ASACHI” din Iasi, Universitatea Politehnica Timisoara, Universitatea “Transilvania” din Brasov, Universitatea din Craiova si doua echipe de la Facultatea de Inginerie Electrica a Universitatii “Stefan cel Mare” Suceava. Din strainatate au participat studenti de la Universitatea Tehnica din Chisinau, Universitatea Nationala din Cernauti si, in premiera, un echipaj studentesc de la Universitatea Tehnologica din Beijing - China, care in final a ocupat locul 2 cu 88 de puncte, dupa echipa Timisoarei, care a obtinut 90 de puncte. Colegii chinezi au raspuns in acest fel invitatiei Asociatiei Generale a Inginerilor din Romania, a carei delegatie a facut in noiembrie 2004 o vizita de colaborare la Shanghai si Beijing.
Concursul a constat in proiectarea si realizarea unui sistem inteligent de actionare si control al unui ansamblu de lifturi. Prin tema de proiectare au fost impuse trei solutii:
- software;
- hardware;
- mixta.
Punctajul maxim a fost de 100 de puncte.
Componentele electronice, documentatiile tehnice, echipamentele, computerele si programele stiintifice specializate au fost puse la dispozitie de organizatori.
Juriul a avut urmatoarea componenta: presedinte - Timothy HALL, Universitatea din Limerick, Irlanda; membri - Cathal McHUGO, Universitatea din Limerick, Irlanda; Kevin JOHNSON, Universitatea din Limerick, Irlanda; Claudine LECOCQ, Ecole Polytechnique Universitaire de Lille, Franta.
Pentru rezolvarea temei de concurs au fost necesare cunostinte software din domeniul tehnicilor de programare, structurilor de date si algoritmilor, limbajelor C++, Visual Basic, HTML, Active Server Pages SASP), Javascript, Java, Flash, mediului Microsoft, Access, implementarii de aplicati grafice si al tehnologiilor de baze de date.
Aptitudinile hardware au fost necesare pentru proiectarea, implementarea si simularea senzorilor analogici si digitali, interfatarea instrumentatiei specifice cu computerul, proiectarea circuitelor analogice si digitale, proiectarea si programarea microcontrolerelor din familia PIC-MICROCHIP. S-au utilizat pe larg tehnici si metode de proiectare asistata de calculator pentru modelarea si simularea structurilor propuse SSPICE, ORCAD, PROTEL).
Clasamentul final a fost:
1 - Timisoara; 2 - Beijing; 3 - Chisinau; 4 - Bucuresti; 5 - Brasov; 6 - Suceava 2; 7 - Suceava 1; 8 - Craiova; 9 - Iasi; 10 - Cernauti.
Faptul ca echipele au fost la aceasta editie deosebit de bine pregatite il denota si punctajul foarte strans. Pe un interval de 13 puncte, de la cele 90 acordate invingatorilor, fiind distribuite toate cele 10 echipe. Asa cum au declarat mai multi participanti, concursul studentesc de la Suceava, unic in Europa, constituie in sine o motivatie pentru selectie si participare a universitatilor tehnice cu specializari din profil.
Premiile, substantiale, dupa cum ne-au marturisit organizatorii, au constat in bani si obiecte, fiind asigurate prin sponsorizarea unor firme ca: Microsoft-Romania, Assist Software SRL Suceava, Bermas SA Suceava, Bucovina SA Suceava, Bucovrad SRL Radauti, Elco SA Suceava.
Pe parcursul saptamanii, reprezentanti de la firmele ASIC-AT, Global Factory si e-ON au urmarit activitatea depusa de competitori. Putem aprecia ca manifestarea, prin complexitatea ei, constituie un prilej de aprofundare a contactelor tinerilor specialisti, dar si perspectiva contactelor institutionalizate ale universitatilor reprezentate. La sfarsitul saptamanii, dupa jurizare, au devenit traditionale iesirile turistice pe ospitalierele meleaguri ale dulcei Bucovine, incarcata de istorie si bogate traditii populare.
Rectorul Universitatii “Stefan cel Mare” Suceava, prof. univ. dr. ing. Adrian Graur, initiatorul acestui concurs, ne-a spus ca ideea de baza a concursului, care a demarat in 1994, a fost crearea unei stari de emulatie, generatoare de performanta: “Am vrut sa realizam, prin organizarea unui asemenea concurs, antrenarea celor mai bune echipe de la principalele facultati din tara, iar din exterior, de la o parte din universitatile cu care actionam pe baza unor parteneriate, spre o stare de competitie si performanta. Faptul ca patru studenti reusesc intr-o saptamana sa realizeze proiecte de o complexitate ridicata arata ca avem o scoala foarte buna in domeniu si ca studentii sunt dornici de o asemenea stare de concurenta. Multumita incurajarilor colegilor nostri de la Timisoara si Bucuresti, am reusit, de fiecare data, sa ne depasim ezitarile legate de dificultatile financiare pe care le-am intampinat in legatura cu organizarea Concursului
presedinte Filiala AGIR Suceava