S-a inaugurat gazoductul Iasi - Ungheni
Data: 1 - 15 septembrie 2014
Gazoductul Iasi - Ungheni, care va asigura legatura intre sistemele de transport al gazelor naturale intre Romania si Republica Moldova, a fost inaugurat, la 27 august a.c., de premierii celor doua tari, precum si de comisarul european in exercitiu pentru Energie, Gunther Oettinger. Data inaugurarii nu a fost aleasa intamplator, ea marcand 23 de ani de la proclamarea independentei Republicii Moldova.
Cu o lungime de 43 km, conducta care asigura legatura intre orasul romanesc Iasi (nord-est) si cel moldovean Ungheni (nord-vest), are o capacitate de 1,5 - 2 miliarde mc gaze naturale pe an. Potrivit autoritatilor romane, conducta va livra initial 50 de milioane mc gaze naturale pe an.
Lucrarile la gazoduct au fost derulate in mai putin un an. Circa o treime din costurile conductei, adica 7 milioane de euro, a fost suportata din fonduri europene. Scopul UE a fost sa conecteze sistemul moldovean de transport de gaze naturale la cel european, consolidand in acest fel securitatea energetica a Republicii Moldova prin livrari alternative din Romania. Proiectul gazoductului va fi complet peste doi ani, cand vor fi finalizate cele doua statii de crestere a presiunii. Aceste instalatii au un cost total de 120 milioane euro, iar partea romana a alocat deja cele 72 milioane de euro care ii revin. In vederea eficientizarii economice a proiectului este necesara construirea unei conducte suplimentare Ungheni - Chisinau, cu statii de compresare si alte infrastructuri de transport, o investitie estimata de catre Itar-Tass la 50 milioane euro.
SUA au felicitat Romania si Republica Moldova pentru inaugurarea conductei de gaze naturale Iasi - Ungheni, care va spori securitatea energetica in regiune, in opinia deplomatiei americane. „Aceasta conducta de gaze naturale de 43 km va oferi Republicii Moldova beneficiile unei diversificari a livrarilor in sectorul energetic, un acces la piata competitiva a Europei si o crestere a securitatii energetice“, a declarat Jenifer Psaki, o purtatoare de cuvant a Departamentului de Stat. Ea a adaugat ca Statele Unite sunt „angajate sa ajute (Republica) Moldova sa atinga aceste obiective prin programe care vor imbunatati mediul de reglementare si vor reduce consumul de energie“.
Romania produce aproximativ 11 miliarde mc gaze naturale pe an si importa 2,5 miliarde mc gaze naturale din Rusia. Republica Moldova, fara regiunea separatista Transnistria, importa anual din Rusia 1,1 miliarde mc gaze naturale. Importurile Transnistriei sunt de inca 1 miliard mc pe an. Consumul in Romania a scazut puternic in ultimii ani, pana la 12 miliarde mc in 2013, fata de 18 miliarde mc de gaze inainte de izbucnirea crizei economice.