Romania va produce doi din cei 50 de nanosateliti care vor fi lansati la nivel mondial
Data: 16 - 31 ianuarie 2014
Romania va produce integral, la Institutul de Stiinte Spatiale de la Magurele, doi nanosateliti care fac parte dintr-o „constelatie“ de 50 de nanosateliti ce urmeaza sa fie lansati la nivel mondial, potrivit ministrului delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, Mihnea Costoiu.
Ministrul delegat a efectuat, in intervalul 6 - 14 ianuarie a.c., o vizita oficiala in Statele Unite ale Americii, in cadrul careia a participat la Forumul International pentru Explorare Spatiala (ISEF), de la Washington. Mihnea Costoiu a declarat ca dupa intalnirile intre reprezentantii NASA si cei ai Ministerului Educatiei, respectiv Agentia Spatiala Romana (ROSA), s-a stabilit colaborarea in proiecte de explorare interplanetara in domeniul nanosatelitilor. „Romania va avea, in noua constelatie de 50 de sateliti care vor fi lansati la nivel mondial, doi sateliti, alaturi de cei ai SUA, Japonia, Germania sau Italia. SUA vor avea in aceasta constelatie cinci sateliti“, a spus ministrul.
ROSA va participa, prin construirea celor doi sateliti, la prima misiune realizata cu nanosateliti, pentru monitorizarea zonei orbitale foarte joase. In context, cu prilejul vizitei delegatiei tarii noastre, reprezentantii NASA au declarat sprijinirea partii romane cu specialisti si know-how, precum si sprijinul in realizarea capitolului de cercetare spatiala din strategia romaneasca de cercetare. De asemenea, Mihnea Costoiu a mai precizat ca a primit confirmarea din partea administratorului NASA ca va vizita Romania: „Este extrem de important dupa aceasta vizita faptul ca administratorul NASA, generalul Charles Bolden - un om care a zburat de patru ori in spatiu - a acceptat sa vina in Romania. Misiunea principala a domniei sale va fi aceea de a descrie oportunitatile de cercetare spatiala pentru tinerii romani si pentru companiile romanesti, precum si aceea de a stabili contactele si schimburile de specialisti intre Agentia Spatiala Romana si institutele romanesti, pe de o parte, si NASA, de cealalta parte“.
Potrivit ministrului delegat, in cadrul Forumului International pentru Explorare Spatiala, Romania este una dintre cele mai importante forte stiintifice din Europa de Est in acest domeniu, tara noastra fiind si al doilea stat al Europei de Est acceptat ca membru al Agentiei Spatiale Europene: „Datorita acestui statut, oamenii de stiinta romani vor participa la noile misiuni de explorare a Lunii, la misiunile de explorare a planetei Marte si a planetei Jupiter. Romaniei ii va fi repartizata zona de elaborare a mediului de radiatii care se afla in jurul planetei Jupiter. Practic, platforma de la Magurele va fi gazda acestor experimente prin care vom incerca sa simulam acest mediu de radiatii, cercetare cu efecte si in plan practic pentru analiza efectelor acestor radiatii asupra satelitilor de comunicatii“.
In cadrul vizitei s-a pus problema consolidarii parteneriatului strategic dintre SUA si Romania in zona cercetarii si a finantarii proiectelor de cercetare comuna incepand cu toamna anului 2014 impreuna cu directorul National Science Foundation, precum si cu Departamentul de energie din SUA. „Am stabilit participarea specialistilor americani de asemenea la elaborarea strategiei nationale a invatamantului superior si a cercetarii si dezvoltarii, precum si sprijinirea schimburilor academice in plus fata de cele oferite de programul «Fullbright» ce a fost semnat in octombrie trecut de ministrul Pricopie la Washington“, a precizat Mihnea Costoiu.
Din delegatia Romaniei au facut parte directorul general al Agentiei Spatiale Romane, Marius-Ioan Piso, directorul general al Institutului National pentru Cercetari Aerospatiale Elie Carafoli, Catalin Nae, directorul general al Institutului de Stiinte Spatiale, Sorin Zgura, directorul general al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Turbomotoare, Valentin Silivestru, si presedintele Consiliului National al Rectorilor, Sorin Mihai Cimpeanu.