ISTORIA INSTRUMENTELOR MUZICALE TRADITIONALE
Data: 16-31 decembrie 2007
(Urmare din nr. trecut)
Orga este un instrument de suflat avansat, la care suflul omenesc este inlocuit de unul artificial. Ea este atribuita grecului Ktesibios (190 – 125 i.Hr.), care a construit o orga hidraulica. In sec. IX arhitectul Anthemios din Thalles a construit o orga termica. Aburul produs intr-un cazan era dirijat prin tevi din piele la tevile instrumentului. Acestea vibrau sub actiunea aburului.
In 1812 Curtea bizantina i-a daruit lui Carol cel Mare o orga de apa. Acesta a instalat-o in capela sa din Aachen, dupa care s-a raspandit in bisericile catolice.
In 1854 francezul Victor Mustel obtine brevetul pentru orga cu dubla expresie care ii poarta numele.
In 1862 organistul francez Louis Charles Albert Péchard obtine brevetul pentru comanda electrica a orgii.
In 1935 americanul Laurens Hammod, din Chicago, inventeaza orga electromagnetica. Iata cum: Hammod repara orologii. Criza economica l-a ruinat. Atunci a avut ideea sa foloseasca rotile dintate pe care le avea in stoc pentru a fabrica o orga. Clapele actionau asupra rotilor, care declansau impulsuri electrice.
Pianul este un instrument muzical in care sunetul este produs de corzi metalice fixate pe o placa de rezonanta din lemn, lovite de ciocanele acoperite cu pasla, prin intermediul unei claviaturi. Inventatorul pianului este Bartolomeu Cristofori din Padova, Italia, care a creat in 1698 un mic clavecin cu ciocanele, iar in 1710 primul pian. Un exemplar, construit in 1720, este expus la Muzeul Metropolitan din New York. In 1745 Christian Friederici a construit primul pian piramidal cu cordaj oblic.
(Continuare in nr. viitor)
Alte articole


