IMPACTUL INTEGRARII IN UNIUNEA EUROPEANA ASUPRA COMUNITATII DE AFACERI DIN ROMANIA
Data: 1-15 februarie 2007
De la 1 ianuarie a.c. Romania a devenit membru al Uniunii Europene. Evenimentul istoric are un impact important si asupra mediului in care comunitatea de afaceri isi desfasoara activitatea.
In acest context, Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) in colaborare cu Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) au organizat o masa rotunda la care au participat reprezentanti ai guvernului, ai comisiilor parlamentare de specialitate, ai uniunilor patronale si sindicale, analisti politici si presa. Scopul acestei reuniuni a constat in realizarea unei platforme de comunicare intre partenerii sociali interesati de accelerarea relatiilor dintre mediul de afaceri din Romania si celelalte state membre ale UE pentru rezolvarea urgenta a problemelor cu care se confrunta comunitatea de afaceri. La aceasta reuniune s-au pus urmatoarele intrebari: Care sunt problemele cu care se confrunta companiile, incepand de la 1 ianuarie a.c.? Cum va contribui viitoarea strategie postaderare la imbunatatirea mediului de afaceri si la stimularea investitiilor? Unde si cum vor fi utilizate fondurile europene pentru dezvoltare? Cum se va transforma Romania intr-un participant activ la configurarea politicilor economice ale UE?
La aceste probleme CCIR a prezentat o Declaratie de pozitie privind impactul politicii comerciale comunitare asupra economiei romanesti, din care prezentam ideile de baza.
CCIR, ca structura reprezentativa a comunitatii de afaceri, este constienta de avantajele si provocarile aderarii Romaniei la UE asupra mediului de afaceri si de eforturile pe care institutiile statului, operatorii economici si societatea civila trebuie sa le faca in continuare pentru a se integra in structurile si mecanismele pietei interne unice europene.
Firmele romanesti se vor adapta la normele specifice politicii comerciale comunitare, in relatiile cu statele membre, privind: tariful vamal; masurile de securitate comerciala; angajamentele comerciale din cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului ( OMC ); aplicarea regulilor specifice pietei interne unice europene in relatiile cu statele membre.
Intr-o prima etapa, firmele romanesti sunt chemate sa valorifice avantajele competitive, sa urmareasca indeplinirea si respectarea conditiilor impuse de standardele europene, sa aplice cele mai bune rezultate ale activitatii de cercetare-dezvoltare-inovare; in domeniul economic, sa ia in considerare factorul beneficiu/cost; social, sa isi asume responsabilitatile legale si sa asigure dezvoltarea durabila in situatia protectiei mediului. Agentii economici trebuie sa actioneze in conditiile unor reali „ intreprinzatori europeni“.
Este necesara formarea unui grup de specialisti „vectori de integrare“, reprezentanti ai sectorului public-privat si ai societatii civile, care sa asigure promovarea intereselor operatorilor economici in relatiile Romania – UE si activitatea de informare, asistenta si consultanta.
Comunitatea de afaceri va sprijini administratia publica pentru implementarea documentelor cu caracter programatic (strategia postaderare), Planul National de Dezvoltare (PND), Programul national de reforme pentru Strategia Lisabona relansata.
CCIR si intregul sistem cameral romanesc isi vor continua eforturile pentru alinierea economiei romanesti la conditiile pietei interne unice europene si la integrarea rapida a comunitatii de afaceri europene.
Cu ocazia acestei mese rotunde, CCIR a comunicat ca in ziua de 24.01.07 dl Victor Babiuc a prezentat in fata Comisiei de Comert International a Parlamentului European „Perspectiva mediului de afaceri romanesc in contextul intrarii Romaniei in Uniunea Europeana si politica comerciala externa a Romaniei pentru perioada 2007 – 2010“.
Alte articole

