Marile dezbateri si micile ciorovaieli
Data: 16-28 februarie 2010
In mediile academice (si nu numai) au fost reluate dezbaterile privind tipul de dezvoltare economico-sociala a Romaniei pentru care ar urma sa se opteze in lumina invatamintelor crizei globale. Este evident ca sistemul existent nu se mai poate perpetua decit prin asumarea imensului risc de a se repeta, la intervale tot mai scurte, cu o intensitate sporita, tot felul de crize globale, financiare, industriale, agricole, sociale, morale. Au aceste dezbateri ecoul necesar si posibil in sferele de decizie la nivel national, in primul rind in Parlament?
Daca trecem in revista dezbaterile de la inceputul actualei sesiuni parlamentare, nu ne va fi greu sa constatam ca nici macar la modul intentie nu se iau in considerare noile provocari determinate de criza globala. În timp ce in forurile legislative din alte tari, inclusiv din UE, au loc mari dezbateri pe temele evocate, la noi, nota domananta o dau micile ciorovaieli.
Au devenit presante temele legate de regindirea conceptelor de globalizare, integrare, dezvoltare durabila, astfel incit sa se creeze premisele elaborarii unui veritabil proiect national pe termen mediu si lung. Iata, ne aflam in fata necesitatii de a se stabili pasii concreti in vederea atingerii unui obiectiv care, desi nu cuprinde tot ceea ce ar putea sa reprezinte un proiect national, indica o directie majora de actiune pentru toti cetatenii tarii. Este vorba despre aderarea la spatiul euro, ca moment crucial al procesului de integrare a Romaniei in UE. Aici este vorba despre indeplinirea unor conditii precis definite, de la ponderea datoriei publice, a deficitului bugetar si de cont curent in PIB pina la criteriile de convergenta reala legate de nivelurile de dezvoltare a industriei, agriculturii, serviciilor etc. Sub aspect parlamentar, aceste obiective pot capata consistenta prin stimulii legislativi, prin politicile fiscale, de venituri si de restructurare consonante cu cele monetare, astfel incit sa se ofere cetatenilor o perspectiva clara a drumului care se cere urmat pina la orizontul jumatatii de deceniu, la capatul caruia obiectivul integrarii in zona euro sa fie atins. Cum mai remarcam, acestea sunt teme de mari dezbateri. Deocamdata, gazduite doar de institutii academice, de segmente ale societatii civile. Cit de derizorii apar, in lumina unor astfel de teme, asa zisele dezbateri parlamentare din prezent! Revenind la esente, se cuvine sa facem distinctia intre moara de vint care „macina“ apa si moara de apa care „macina“ vint. Sau vorbe. Ceea ce e totuna.