Produsul intern brut pe locuitor este estimat sa ajunga, in premiera, la 20 000 euro in acest an
Data: 16-29 februarie 2024
Produsul intern brut pe locuitor va ajunge, în premieră, la 20 000 euro în acest an, iar cheltuielile pentru investiții se situează la 120 miliarde de lei, respectiv 7% din PIB, a afirmat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, la a 27-a sesiune ordinară a Adunării Generale a Asociației Comunelor din România. „În acest moment, unul dintre obiectivele principale este să păstrăm un echilibru la nivel macroeconomic și să ne concentrăm pe cofinanțarea proiectelor europene. Pentru 2024, am prognozat să atragem peste 10 miliarde euro, dar și să realizăm o corelare a programelor de investiții pentru dezvoltarea comunităților locale cu programele de finanțare din bani europeni", a scris ministrul Finanțelor, pe pagina sa de Facebook.
La întâlnirea cu primarii de comune din toate regiunile țării, ministrul a subliniat că bugetul total al comunelor din România a crescut de la 9,2 miliarde lei la 9,5 miliarde de lei.
„Am avut acum ocazia să vorbesc cu primarii de comune din toate regiunile țării și am profitat de moment pentru a le mulțumi. Finalul lui 2023 a fost unul greu pentru ei, în care au avut un rol vital în acest proces în care am arătat că, înainte de toate, statul poate face primul pas pentru stabilizarea deficitului bugetar, prin eficientizarea calitativă a cheltuielilor banilor românilor. Eforturile lor se traduc prin posibilitatea de a continua investițiile din Politica de Coeziune și PNRR, fie că vorbim de autostrăzi, școli, spitale sau rețeaua de apă și canalizare", a subliniat Marcel Boloș.
Potrivit ministrului Finanțelor, o componentă importantă pe care este concentrat bugetul național o reprezintă îmbunătățirea condițiilor de locuire prin Programul Anghel Saligny, unde bugetul crește de la 1,9 miliarde lei în 2023, la 4,6 miliarde de lei în 2024, pentru 2250 km modernizare de drumuri, 150 000 branșamente individuale la apă-canalizare și 8397 branșamente individuale la rețeaua de gaze naturale.